Ne bacajte peteljke od trešanja, od njih se lako pravi čaj koji čini čuda za kosti i bubrege

03.06.2022

04:55

0

Autor: Z. A.

Prednosti trešnje: Malo njih zna da ovo ukusno voće ima brojne osobine koje su dobre za vaše zdravlje

Ne bacajte peteljke od trešanja, od njih se lako pravi čaj koji čini čuda za kosti i bubrege
pexels-susanne-jutzeler-sujufoto-1394423 - Copyright Pexels

Ovih dana veliki broj ljudi uživa u plodovima trešnjinog drveta. Sočni, ukusni i moćni crveni plodovi asocijacija su nam na proleće i leto. Osvežavajuće voće mešavina je umereno slatkog ukusa uz povremeno strujanje kiselosti, daje savršenu boju desertima, odličan su dodatak činiji jogurta ili žitarica za doručak. A od petelji ovog voća dobija se veoma zdrav čaj.

Fantastične su sirove, a koriste se u raznim recepturama za torte, kolače, pite i čizkejkove.

A malo ko zna da ovo ukusno voće ima brojne osobine koje su dobre za vaše zdravlje.

Trešnje spadaju grupu supernamirnica, bogate su antioksidansima, dobro su protiv upale i korisne su u prevenciji i lečenju gihta. Takođe, one su jedno od retkih voća koje sadrži melatonin, koji može pomoći u liječenju nesanice, piše u knjizi u knjizi „Hrana koja leči“ (Healing Foods).

Unsplash
 

Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.

Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana, a većina ljudi ne zna da su i peteljke koje bacamo fantastične za zdravlje.

Za šta su dobre peteljke trešanja?

Ukoliko skuvate čaj od peteljki trešanja, evo kakve sve pozitivne efekte možete osetiti:

  • Ovaj napitak pogoduje radu bubrega i mokraćnih kanala, a veruje se da može da pomogne u izbacivanju bubrežnih kamenčića.
  • Osim što osvežava i okrepljuje celo telo i vraća energiju, čaj je dobar i za ljude koji pate od reume.
Pexels
 

Priprema se vrlo jednostavno, a sve što je potrebno da uradite jeste da peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuvajte šaku peteljki. Sklonite sa vatre i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procedite.

Sad je napitak spreman za upotrebu, a ako želite, možete ga zasladiti medom. Napitak se pije tri-četiri puta dnevno.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike