Recept dana: Buffalo krilca

05.11.2020

07:08 >> 08:35

0

Autor: Z. A.

Pikantna i zabavna hrana

Recept dana: Buffalo krilca
Copyright Pexels/ Omar Mahmood

Buffalo krilca (Baked Buffalo Hot Chiken Wings) nastala su u Sjedinjenim Američkim Državama. Uglavnom se prže u ulju ili peku u rerni pošto prethodno odstoje u ljutoj marinadi od kajenskog bibera, sirćeta i topljenog maslaca. Buffalo krilca je navodno izmislila Tereza Belisimo 1964. u jednom baru u Bafalu, Njujork, mada postoje i druge tvrdnje. Tradicionalno se služe vruća, sa štapićima celera i šargarepe i umaču se u sos od plavog sira. Popularnost su stekla u SAD, ali i širom sveta, a neki lanci restorana u Severnoj Americi predstavljaju ih kao glavnu stavku u meniju. Naziv „Buffalo“ sada se primenjuje i na drugu začinjenu prženu hranu koja se servira sa ljutim sosovima za umakanje, a čak i na ona jela u kojima se koriste začini karakteristični za ta krilca, pa postoji npr. Buffalo pica.

Pečena krilca u ljutom sosu dozvoljeno je jesti bez escajga, pa su ukusan i zabavan obrok za celu porodicu ili krug prijatelja.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Krem brule

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca

Za mariniranje

  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1/2 kašike vinskog sirćeta
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu

Za prilog

  • 2 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 veza svežeg peršunovog lista

Za umak od plavog sira

  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike milerama
  • 100 g sira sa plavom plesni
  •  čen belog luka
  •  1/2 kašičice vinskog sirćeta

Priprema

1. Prvo napravite sos od plavog sira. U manjoj činiji viljuškom izdrobite plavi sir. Dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte, stavite u frižider i prekrijte PVC folijom te ostavite da se hladi.

2. Rastopite maslac na umerenoj vatri, pa u njega dodajte sve začine, sirće i vorčester sos, promešajte i sklonite sa ringle. U kesi za mariniranje (kesa sa zip zatvaračem) pomešajte krilca sa začinjenim maslacem. Sve dobro promešajte kako bi se krilca ravnomerno obložila marinadom. Ostavite ih u frižideru najmanje 60 minuta da se mariniraju.

3. Izvadite krilca iz kese i rasporedite ih u pleh za pečenje. Na pećnici uključite gornji grejač na 220 stepeni. Posudu za pečenje stavite 10–15 cm od grejača. Krilca pecite 15 minuta sa jedne strane, okrenite ih viljuškom, a zatim ih pecite još 15 minuta sa druge strane.

4. Krilca služite topla, a uz njih servirajte umak, štapiće šargarepe uvaljane u peršun i štapiće celera.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike