Recept dana: Buffalo krilca
Pikantna i zabavna hrana
Buffalo krilca (Baked Buffalo Hot Chiken Wings) nastala su u Sjedinjenim Američkim Državama. Uglavnom se prže u ulju ili peku u rerni pošto prethodno odstoje u ljutoj marinadi od kajenskog bibera, sirćeta i topljenog maslaca. Buffalo krilca je navodno izmislila Tereza Belisimo 1964. u jednom baru u Bafalu, Njujork, mada postoje i druge tvrdnje. Tradicionalno se služe vruća, sa štapićima celera i šargarepe i umaču se u sos od plavog sira. Popularnost su stekla u SAD, ali i širom sveta, a neki lanci restorana u Severnoj Americi predstavljaju ih kao glavnu stavku u meniju. Naziv „Buffalo“ sada se primenjuje i na drugu začinjenu prženu hranu koja se servira sa ljutim sosovima za umakanje, a čak i na ona jela u kojima se koriste začini karakteristični za ta krilca, pa postoji npr. Buffalo pica.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Krem brule
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
Za mariniranje
- 50 g maslaca
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice kajenskog bibera
- 1 kašika vorčester sosa
- 1/2 kašike vinskog sirćeta
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
Za prilog
- 2 šargarepe
- 2 štapića celera
- 1 veza svežeg peršunovog lista
Za umak od plavog sira
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike milerama
- 100 g sira sa plavom plesni
- čen belog luka
- 1/2 kašičice vinskog sirćeta
Priprema
1. Prvo napravite sos od plavog sira. U manjoj činiji viljuškom izdrobite plavi sir. Dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte, stavite u frižider i prekrijte PVC folijom te ostavite da se hladi.
2. Rastopite maslac na umerenoj vatri, pa u njega dodajte sve začine, sirće i vorčester sos, promešajte i sklonite sa ringle. U kesi za mariniranje (kesa sa zip zatvaračem) pomešajte krilca sa začinjenim maslacem. Sve dobro promešajte kako bi se krilca ravnomerno obložila marinadom. Ostavite ih u frižideru najmanje 60 minuta da se mariniraju.
3. Izvadite krilca iz kese i rasporedite ih u pleh za pečenje. Na pećnici uključite gornji grejač na 220 stepeni. Posudu za pečenje stavite 10–15 cm od grejača. Krilca pecite 15 minuta sa jedne strane, okrenite ih viljuškom, a zatim ih pecite još 15 minuta sa druge strane.
4. Krilca služite topla, a uz njih servirajte umak, štapiće šargarepe uvaljane u peršun i štapiće celera.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari