Šokantni rezultati istraživanja: Saznajte koji automobil je proglašen za najružniji na svetu

07.06.2024

18:16

1

Autor: V. I.

Za svoje Istraživanje kompanija Vanarama koristila je matematičke formule za ocenjivanje dizajna automobila

Šokantni rezultati istraživanja: Saznajte koji automobil je proglašen za najružniji na svetu
Copyright Freepik

Britanska kompanija Vanarama sprovela je istraživanje kako bi otkrila koji je najružniji automobil na svetu, koristeći, verovali ili ne, matematiku. Za ovu analizu, svaki automobil je ocenjivan na osnovu dva ključna faktora:

  • ukupne dimenzije vozila
  • proporcije vozila

Kako izračunati ružnoću automobila

U istraživanju je obuhvaćeno 50 modela automobila, a uzete su u obzir dimenzije poput širine, dužine i visine, kao i dizajn elemenata, poput položaja svetala. Posebna pažnja posvećena je "zlatnom preseku" - matematičkom odnosu koji naše oči doživljavaju kao estetski najprijatniji.

Najružniji automobili prema istraživanju kompanije Vanarama

Prema ovom istraživanju, najružniji automobil na svetu je "kija pikanto" (Kia Picanto), koja je postigla samo sedam od 100 mogućih poena. Analitičari su istakli da je "pikanto "svetlosnim godinama" udaljen od zlatnog preseka.

Na drugom mestu je "sitroen C1" (Citroen C1) sa 12 od 100 poena, dok je treće mesto zauzela "kija sportidž" (Kia Sportage) sa 15 od 100 poena.

Detaljan pregled najružnijih automobila

1. Kia Picanto 

Kia Picanto je proglašena za najružniji automobil na svetu sa samo sedam poena. Analitičari su istakli da dizajn ovog modela ne zadovoljava estetske standarde koje definiše zlatni presek.

 

 

2. Citroen C1

Citroen C1 zauzeo je drugo mesto sa 12 poena. Iako je kompaktan i funkcionalan, njegov dizajn nije uspeo da osvoji visoke ocene u ovom istraživanju.

 

 

3. Kia Sportage

Na trećem mestu je Kia Sportage sa 15 poena. Ovaj SUV model je prepoznatljiv po svojoj robusnosti, ali prema matematičkim kriterijumima, njegov dizajn nije dovoljno skladan. Sportage je i pord toga među najpopularnijim automobilima u Velikoj Britaniji u 2023. godini, s nizom nagrada i 3.671 novom registracijom već od februara 2023, piše Vanarama. Moguće da popularnost kod Britanaca leži baš je u njegovom smelom dizajnu, što je možda još jedan dokaz da kompanija "Kia" namerno primenjuje i koristi odstupanje od zlatnog preseka ukao sopstvenu filozofiju dizajna.

 

 

Kia pravi najružnije automobile, a prati je Land Rover

Grupisanje rezultata po proizvođačima stavlja "Kiju" u podnožje tabele kao proizvođača najmanje lepih automobila, sa prosečnom ocenom od samo 11 od 100. Ali sa nekoliko nagrada i bez usporavanja u prodaji, malo je verovatno da će južnokorejski proizvođač automobila biti zabrinut.

Drugi na dnu je Land Rover (18 od 100), a zatim Fiat (22 od 100), zahvaljujući Fijatu 500 sa niskim rezultatom. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike