Savet za vozače: Ovakvo zaustavljanje vozila nije dobro za kočnice, može da ih skroz upropasti

25.05.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Najčešće greške pri zaustavljanju vozila i kako da ih izbegnete

Savet za vozače: Ovakvo zaustavljanje vozila nije dobro za kočnice, može da ih skroz upropasti
Copyright Profimedia

Kočnice su ključna komponenta vašeg vozila i ne bi trebalo štedeti na njihovom održavanju. Redovno održavanje kočnica je neophodno za vašu sigurnost, kao i za sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Uticaj naglog kočenja na auto-putu

Vozite na auto-putu brzinom od 110-130 km/h i prisiljeni ste naglo da zakočite nekoliko puta. Šta se događa s kočnicama i hoće li se deformisati diskovi usled opterećenja? Odgovore donosi HAK-ov tehnički savetnik Marin Morava:

“Moguće je. Navedeni problem se ponekad događa kod kočnica koje su kupljene kao aftermarket delovi pa je tu u pitanju isključivo kvalitet materijala. Ovi delovi su često dobri za gradsku vožnju i kratke relacije, ali mogu da podlegnu deformacijama pri ekstremnijem kočenju na auto-putu.”

Profimedia
 

Šta ne treba raditi nakon naglog kočenja

“Nakon intenzivnog gradskog kočenja, ako zaustavite vozilo i držite stisnutu kočnicu, moguće je da se zagrejani disk deformiše. Preporučuje se da otpustite papučicu kočnice ako je vozilo na ravnoj površini”, kazao je Morava.

“Prolazak s jako zagrejanim diskovima kroz dublje bare vode ili odlazak u auto perionicu može dovesti do naglog hlađenja diskova, što može izazvati deformacije”, dodaje.

Primeri neadekvatne brige o kočnicama

  • Korišćenje istrošenih diskova: Korišćenje diskova izvan dozvoljene tolerancije za širinu radnih površina može dovesti do loših rezultata. Diskove je najbolje zameniti uvek zajedno s pločicama.
  • Loša priprema i čišćenje: Nepotpuna priprema i čišćenje površine na koju se montira disk, kao i loše čišćenje vodilica disk pločica i čeljusti, može uticati na performanse kočnica.
  • Zanemarivanje kočionih čeljusti: Puštanje u rad slabo pokretljive kočione čeljusti koju je zapravo trebalo zameniti ili servisirati može biti opasno.
  • Korišćenje neodgovarajućih delova: Ugrađivanje delova koje često kupuju vlasnici vozila bez preporuke trgovca i servisa. Vlasnici često izaberu najjeftinije, a ne adekvatne proizvode.

Preporuke za kvalitetne kočione delove

  • Koristite delove koji imaju oznaku porekla, homologacije i OEM kvaliteta.
  • Ako sami nabavljate delove, posavetujte se s trgovcem ili servisom da li će kupljeni delovi zadovoljiti zahteve vašeg vozila.
  • Kočnice niske cene uglavnom su za manje zahteve (gradska vožnja) i za vozila koja ne putuju na dugim udaljenostima.

Održavanje kočnica je ključno za sigurnu vožnju. Birajte kvalitetne delove, redovno proveravajte stanje kočnica i izbegavajte neadekvatne prakse kako biste osigurali dugotrajnost i sigurnost vašeg vozila, piše revija HAK.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike