Auto-mehaničar apeluje na sve vozače: Ljudi, ne gasite motor ovako, uništavate ga!

01.02.2024

15:13

1

Autor: V. I.

Budite dosledni u sprovođenju ovog saveta i automobil će vam trajati duže

Auto-mehaničar apeluje na sve vozače: Ljudi, ne gasite motor ovako, uništavate ga!
Copyright Profimedia

Vožnja automobila je za mnoge više od pukog prevoza od tačke A do tačke B; to je iskustvo, sloboda, pa čak i strast. Međutim, svaka vožnja, posebno ona dugotrajna ili na visokim brzinama, ostavlja traga na automobilu, posebno na motoru. Prema savetu iskusnog auto-mehaničara, postoji važna praksa koju bi svi vozači trebalo da usvoje kako bi zaštitili svoje vozilo i produžili mu vek trajanja.

Nemojte odmah gasiti motor nakon zahtevne vožnje

Kada vozite duže vreme, posebno ako je vožnja bila brza ili na visokim obrtajima, motor vašeg automobila razvija visoke temperature. Ova toplina nije samo površinska; ona prodire u srž motora i može da ostavi dugoročne posledice na njegove komponente. Ako odmah nakon takve vožnje ugasite motor, onemogućavate proces prirodnog hlađenja koji je ključan za stabilnost i dugovečnost motora.

Profimedia
 

Zašto je važno hladiti motor?

Motor se hladi cirkulacijom tekućine kroz hladnjak dok je automobil u pokretu. Kada motor radi, pumpa gura ovu tekućinu kroz sistem, efikasno odvodeći toplinu. Ako odmah nakon zahtevne vožnje ugasite motor, prekidate ovaj proces hlađenja, ostavljajući motor i okolne komponente da se nose s ostacima topline. Ova toplina može oštetiti delove motora, smanjujući njegovu efikasnost i skraćujući vijek trajanja.

Kako pravilno ohladiti motor?

Nakon intenzivne vožnje, preporuka je da ne gasite odmah motor. Umesto toga, ostavite automobil da radi u leru nekoliko minuta. Ovo omogućava motoru da nastavi s procesom hlađenja, koristeći ventilator hladnjaka i prirodnu cirkulaciju tekućine kako bi postepeno smanjio temperaturu. Takav pristup pomaže u prevenciji oštećenja i osigurava da se sve komponente motora pravilno ohlade prije nego što automobil bude ugašen.

Prednosti postepenog hlađenja motora

  • Postepeno hlađenje motora nakon intenzivne vožnje ima višestruke prednosti:
  • Smanjuje rizik od oštećenja motora i okolnih delova usled prekomerne toplote.
  • Pomaže u očuvanju performansi motora i efikasnosti potrošnje goriva.
  • Produžava vek trajanja motora i smanjuje potrebu za skupim popravkama.

Pravilno upravljanje temperaturom motora nakon zahtevne vožnje nije samo pitanje tehničke brige; to je pitanje očuvanja vašeg vozila. Usvajanjem ovog jednostavnog, ali efikasnog saveta, možete značajno doprineti dugovečnosti i pouzdanosti vašeg automobila. Vožnja s pažnjom i razumevanje potreba vašeg vozila ključni su za sigurnu i zadovoljavajuću vožnju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike