Zašto voda kaplje iz auspuha i da li je to razlog za zabrinutost?

20.11.2023

17:06

0

Autor: K. B.

Neki vlasnici automobila primete da voda curi iz auspuha njihovog automobila. Da li je to možda znak za probleme sa motorom?

Zašto voda kaplje iz auspuha i da li je to razlog za zabrinutost?
Copyright Profimedia

Za neke vozače nije neuobičajeno da voda ponekad kaplje iz auspuha, čak i kod novijih automobila. Stoga nije iznenađujuće što curenje vode iz auspuha, bez obzira na to da li je automobil nov ili star, može izazvati zabrinutost kod vlasnika.

Da li ste vi primetili da vam curi iz auspuha?

Da, voda može kapljati iz auspuha. Međutim, kako se ispostavlja, zabrinutost većine vozača u vezi sa prisustvom vode u izduvnom sistemu često biva preuveličana, kako navodi sajt Automobili.ba.

Kapljice vode iz auspuha često su prirodna pojava, i to se dešava samo kada su ispunjeni određeni uslovi. Naravno, to takođe može biti simptom neispravnosti motora, ali takva situacija je relativno retka.

Dakle, hajde da istražimo zašto voda kaplje iz izduvne cevi i šta možemo učiniti povodom toga.

Pixabay
 

Otkud voda u izduvnom sistemu?

Voda iz izduvne cevi je u određenoj meri nusprodukt rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kao što znamo, motoru je, pored goriva, potreban i vazduh, koji uvek sadrži određenu vlažnost.

Prilikom sagorevanja smeše goriva i vazduha, dolazi do reakcije koja rezultira stvaranjem ugljen-dioksida i različitih drugih jedinjenja, kao što su ugljen-monoksid, azot-oksid i ugljovodonici. Među njima je i voda, koja nema gde drugde da "pobegne" osim u auspuh, napuštajući sistem tek na kraju izduvne cevi.

Imajući to u vidu, iz izduvnih gasova vašeg automobila stalno bi trebala kapljati voda. Zašto onda to nije uvek slučaj?

Kada se izduvni sistem zagreje, voda jednostavno ispari, a ne ostaje vidljiv trag. Zašto onda ponekad ipak kaplje iz auspuha?

To se dešava kada sistem nije uspeo da postigne dovoljno visoku temperaturu i voda nije imala dovoljno vremena da ispari. Obično voda kaplje iz izduvne cevi automobila koji se vozi na kratke udaljenosti (motor ne postiže radnu temperaturu ili to čini samo kratkotrajno).

Ovome pogoduje niska temperatura okoline, jer vazduh obično sadrži dosta vlage.

 

 

Kako se rešiti vode iz izduvnog sistema?

Najlakši način da se rešite vode iz auspuha je da jednostavno odvezete automobil na dužu vožnju. Dovoljno je da izduvni sistem dostigne potrebnu temperaturu, pri kojoj će voda ispariti iz njega.

Nekoliko pređenih kilometara obično je dovoljno. Nakon vožnje, voda u auspuhu trebalo bi da nestane, a iz cevi bi trebalo da izlaze samo izduvni gasovi.

Može li ovo ikada biti znak ozbiljnog kvara motora?

Voda u izduvnom sistemu takođe može biti simptom ozbiljnijeg problema sa motorom. Međutim, ovakav problem obično prate i drugi simptomi, poput prekomernog dima iz auspuha ili sumnjivog mirisa (na primer, paljevine).

Ti simptomi mogu biti rezultat sagorevanja motornog ulja ili oštećenja glave cilindra, što dovodi do ulaska rashladne tečnosti u komoru za sagorevanje.

Takođe, voda može kapati iz izduvnog sistema na mestu gde se prigušivač povezuje sa katalizatorom (kada je zaptivka glave motora oštećena).

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike