Kineska kompanija Xiaomi napravila prvi putnički automobil: Procurili svi detalji ovog vozila (VIDEO)

17.11.2023

17:07

0

Autor: K. O.

Stiže potpuno električna limuzina pod nazivom SU7

Kineska kompanija Xiaomi napravila prvi putnički automobil: Procurili svi detalji ovog vozila (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube/DimaViper Live

Prvi putnički automobil kompanije Xiaomi, SU7, procurio je na internet putem aplikacije za licencu za prodaju.

Kineska firma Xiaomi je najpoznatija po svojim pametnim telefonima i e-skuterima. Sada, zahvaljujući podnošenju dozvole za javnu prodaju u Kini, možemo uživati u prvom putničkom automobilu kompanije, potpuno električnoj limuzini pod nazivom SU7.

Cars News China je uspela da uoči prijavu na web stranici Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT), koja mesečno objavljuje listu vozila koja prolaze kroz proces kineske homologacije. Podaci su dostupni javnosti i uključuju stvari poput fotografija, specifikacija, nivoa opreme i još mnogo toga.

SU7 nas mnogo podseća na Genesis G70 napred, uglavnom zahvaljujući tim horizontalno podeljenim farovima. Fastback oblik sa četiri vrata odaje Porsche Taican vibracije, kao i dostupni aktivni spojler pozadi. Ali sa međuosovinskim rastojanjem od nešto više od 9,8 stopa i ukupnom dužinom od 16,4 stopa, SU7 je nešto duži od Taican-a.

Dokumentacija otkriva i pregršt drugih sitnica, uključujući točkove od 19 inča i dostupne točkove od 20 inča, kao i dostupni LIDAR sistem montiran na vrhu vetrobranskog stakla. Postoje dve opcije za pogon, prema Car News China: osnovni pogon na zadnje točkove od 295 konjskih snaga i snažnija verzija sa pogonom na sve točkove koja daje 663 KS. Maksimalna brzina je ograničena na 130 mph za osnovni automobil i 164 mph za snažniju verziju.

SU7 će biti napravljen u saradnji sa Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd (BAIC), prema Car News China, a proizvodnja se očekuje u decembru. Zanimljivo je da je ovo ista kompanija koja je Mercedes-Benz ugovorila da proizvodi svoje automobile u Kini u okviru zajedničkog preduzeća Peking-Benz osnovanog 2005. godine.

Printscreen/Youtube/DimaViper Live
 

Kao i većina automobila kineskog dizajna, ne očekujemo da će Xiaomi SU7 biti prodat u Severnoj Americi. U ovom slučaju je to šteta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike