I dalje je na istom mestu: Neobična priča o prvoj pumpi u istoriji (VIDEO)

01.09.2023

15:27

0

Autor: K. O.

Izum koji je promenio svet

I dalje je na istom mestu: Neobična priča o prvoj pumpi u istoriji (VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Unutar sveta automobilizma, možemo pronaći mnoge pionire koji sa ponosom ističu svoje značajne doprinose. Dok se obično usmerava pažnja na "prve" poput prvog automobila ili prvog rekorda, postoji i jedna intrigantna tačka u istoriji koja često ostaje u senci – prva benzinska pumpa u istoriji.

Da bi postojale benzinske pumpe, pre svega je bilo potrebno da postoji vozilo koje zahteva snabdevanje gorivom. Stoga je prva benzinska pumpa nastala u trenutku kada je svet ugledao prvi automobil. Iako su ove dve tačke neraskidivo povezane, važno je napomenuti da se prva benzinska pumpa znatno razlikovala od onih koje danas poznajemo.

Profimedia
 

Da bismo razumeli ovu priču, moramo se vratiti u kraj 19. veka u Nemačku. Godine 1886, Karl Benz je stvorio prvi automobil u istoriji, poznat kao Benz-Patent Motorwagen. Ovaj samohodni tricikl mogao je dostići brzinu od do 16 km/h.

Kao i mnogi pioniri, Benz se suočavao sa izazovima, a nakon dve godine od proizvodnje, prodato je samo dva primerka. Razlozi su bili visoka cena i nedostatak ideje o tome kako pravilno promovisati ovu inovaciju.

Supruga je imala ključnu ulogu

Međutim, rešenje se pojavilo u vidu Berthe Benz, supruge Karla. Bez obaveštavanja muža, Bertha je odlučila krenuti na dugo putovanje kako bi ljudima pokazala da je ovaj automobil zanimljiv način prevoza.

Svoju avanturu je započela sa decom, a cilj im je bio put između Mannheima i Pforzheima, gde je živela njena majka. Međutim, ovakvo putovanje je bilo komplikovano iz jednog razloga: bilo je potrebno točiti gorivo.

Motor Motorwagena koristio je ligroin, naftni derivat koji se tada koristio u proizvodima za čišćenje. No, gde kupiti ligroin u to vreme? Odgovor je bio apoteka. Gospođa Benz je otišla u apoteku u mestu nazvanom Wiesloch i kupila pet litara ligroina da bi napunila rezervoar svog automobila.

Ovo mesto u Wieslochu se i danas nalazi i s ponosom se seća svoje uloge u istoriji automobila. Na njemu stoji tabla koja ga prepoznaje kao prvu benzinsku pumpu u istoriji, a na vratima se nalazi kip koji označava taj poseban trenutak.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike