Apel iz AMSS: Iskoristite lepo vreme da pripremite svoje vozilo za zimu

23.10.2023

09:36

0

Pored standardne dodatne opreme za vozilo, što podrazumeva i rezervni točak i sajlu za vuču, prsluk, trougao, komplet prve pomoći svakako je tu i dodatna oprema koja podrazumeva lance i druge uređaje za povećanje trakcije

Apel iz AMSS: Iskoristite lepo vreme da pripremite svoje vozilo za zimu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vozači u našoj zemlji se pripremaju za zamenu letnjih guma zimskim pneumaticima jer je obaveza da na automobilima, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, imaju sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila. 

Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na vozače da iskoriste trenutne povoljne vremenske uslove za pripremu vozila za vožnju po snegu, ledu ili poledici. 

- Bližimo se početku zimske sezone. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja od 1. novembra do 1. aprila u obavezi smo da imamo sva četiri zimska pneumatika na našem automobilu, ne samo na pogonskim točkovima nego sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Šara na gumama mora biti minimum četiti milimetara - rekla je za "Tanjug" Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije.  

Pored standardne dodatne opreme za vozilo, što podrazumeva i rezervni točak i sajlu za vuču, prsluk, trougao, komplet prve pomoći svakako je tu i dodatna oprema koja podrazumeva lance i druge uređaje za povećanje trakcije, rekla je Damjanović. 

Naglasila je da se vozačima preporučuje da iako nema snega ipak imaju zimske pneumatike s ozbirom da će temperature biti niže.

- Treba iskoristiti ovo lepo vreme da pripremimo vozilo i za zimske i za jesenje uslove i prekontrolisati vozilo - proveriti stanje akomulatora, stanje grejača, motora, brisača i svih dodatnih uređaja - rekla je Damjanović. 

Ukoliko ne sredite vašeg ljubimca, budite spremni na drakonske kazne. 

Naime, ako se na putu nađete u automobilu sa letnjim gumama, a kolovoz kojim se krećete nije suv, može vas očekivati kazna od 10.000 do 20.000 dinara, ako ste odgovorno lice kazna je od 6.000 do 50.000 dinara, dok je kazna za pravno lice u rasponu od 60.000 do čak 800.000 dinara!

Ko nema lance u kolima, kazna 3.000 dinara!

Vozači su u obavezi da zimi imaju lance u prtljažniku u dva slučaja. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obavezne upotrebe lanaca i kada je sneg na kolovozu.

- Lance je najbolje odmah staviti u prtljažnik jer ste prema propisu u obavezi da ih zimi čak i kada nema snega ili saobraćajnog znaka pokažete kada vas saobraćajac kontroliše van grada. Kazna koju ćete platiti ako ih nemate u prtljažniku biće 3.000 dinara. Propis nalaže da lance koristite samo u slučaju kada na kolovozu ima snega i kada je postavljen saobraćajni znak - preporuka je iz AMSS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike