Jesen konačno stiže u Srbiju, udar hladnog fronta sve bliži: Meteorolog otkrio i tačan datum

22.10.2023

17:36

0

Sledeće nedelje i dalje natprosečno toplo za ovo doba godine

Jesen konačno stiže u Srbiju, udar hladnog fronta sve bliži: Meteorolog otkrio i tačan datum
Ilustracija - Copyright Unsplash

Meteorolog Marko Čubrilo na svom fejsbuku je danas najavio slabiji vetar i uglavnom suvo vreme, ali i otkrio šta nas čeka naredne nedelje.

On je napisao da će početkom sledeće nedelje biti i dalje toplo, a u utorak i vetrovito.

- Sredinom nedelje malo svežije uz čestu kišu, dok je nova kiša izvesna u petak. za naredni vikend suvo i toplo. Do kraja meseca ostaje znatno toplije od proseka, dok je postepeno zahlađenje i povratak temperatura u okvire proseka moguće početkom novembra - naveo je on i dalje dodao:

- Posle vrlo vetrovite subote u nedelju znatno prijatnije vreme uz slabiji vetar i znatno više sunca. Samo ponegde može biti retke pojave prolazne kiše ili pljuska. Vetar uglavnom slab, zapadni. Dnevni maksimum od +18 do +26 stepeni Celzijusa. Početkom naredne nedelje suvo i relativno toplo, dok će u utorak ponovo biti i vrlo vetrovito uz jak, povremen i vrlo jak južni vetar ali se udari kao juče ipak ne očekuju. Temperature znatno iznad proseka i u utorak će lokalno biti i oko +28 stepeni Celzijusa. Krajem dana u utorak na zapadu, jugozadpadu i severozpadu regiona naoblačenje sa kišom i pljuskovima - napisao je Čubrilo.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Ovo naoblačenje će se u noći ka sredi i u sredu tokom dana proširiti nad središnje i severne predele, dok će nad istoku i jugoistoku kiše opet biti vrlo malo. Južni vetar će u sredu prestati i okrenuti na slab do umeren, severozapadni. U sredu dnevni maksimum od +14 na zapadu do oko +24 na istoku regiona. U četvrtak maksimum uglavnom od +17 do +24 stepena Celzijusa, ponegde uz pojavu kiše ali će dominirati suvo vreme.

U petak se očekuje premeštanje malo jačeg hladnog fronta koji bi u toku dana uslovio naoblačenje sa kišom i pljuskovima uz okretanje vetra na severozapadni koji u zoni fronta na kratko može biti i vrlo jak. Dnenvi maksimum u petka od oko +12 na severozapadu do oko +22 na jugoistoku regiona. Već za naredni vikend ponovo stabilizacija i otopljenje uz maksimume od +17 do +22 stepena Celzijusa, što je znatno iznad proseka za kraj oktobra.

Pixabay
 

- Dugoročno, posle 31.10. stoji trend postepenog zahlađenja koje bi vratilo temperature u okvire proseka uz početak pravog jesenjeg vremena uz kišu u nižim i sneg u višim planinama. Videćemo hoće li se taj trend održati, za sada on već nekoliko dana stoji na ansamble nizu GFS-a i ECMWF-a tako da trenutno bez obzira na udaljenost termina ima dosta visoku verovantoću osvarenja - zaključio je.

Do kraja meseca svakako znatno toplije od proseka ali uz čestu pojavu kiše, koja će najobilina biti u zaleđu Jadrana, dok će je najmanje biti nad fenskim delovima istočne polovine regiona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike