Oprez: Ove radnje tokom vožnje mogu vas skupo koštati!

13.09.2023

16:46

0

Autor: K. B.

Štaviše, osim što je opasno, vožnja sa odvlačenjem pažnje predstavlja ozbiljan prekršaj koji može imati ozbiljne posledice po bezbednost u saobraćajU

Oprez: Ove radnje tokom vožnje mogu vas skupo koštati!
Muškarac kuca poruku - Copyright Pexels

Mobilni telefoni su jedan od najčešćih krivaca za ovakve situacije. Njihovo korišćenje tokom vožnje može dovesti do tragičnih posledica. Primenjujući novčane kazne i zatvorske sankcije, zakonodavci žele da vozači shvate ozbiljnost ovih dela i da se suzdrže od takvih aktivnosti tokom vožnje.

Šminkanje, jedenje ili bilo koja druga radnja koja odvlači pažnju vozača takođe može imati ozbiljne posledice. Nijedna od ovih aktivnosti nije toliko važna da bi se ugrozila bezbednost sebe i drugih u saobraćaju. Vozači bi trebalo da se fokusiraju isključivo na vožnju kako bi očuvali sopstveni život i život svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Kada se radi o novim tehnologijama, kao što su pametni uređaji i infotainment sistemi u vozilima, važno je da vozači nauče da ih koriste na bezbedan način. Mnogi od ovih uređaja pružaju korisne informacije i mogućnosti, ali ih treba koristiti samo kada je to bezbedno i dozvoljeno zakonom. U suprotnom, vozači mogu brzo izgubiti kontrolu nad vozilom i prouzrokovati ozbiljne nesreće.

Freepik
 

Prema nekim studijama koje su nedavno rađene, svaka 4 saobraćajna nesreća uzrokovana je time što se pažnja sa saobraćaja usmerava na nešto drugo, mobilni, šminkanje, decu, prolaznicu, a ako to prevedemo na našu statistiku, dolazimo do toga da skoro 150 ljudi u Srbiji godišnje pogine zbog skretanja pažnje, a 5 hiljada bude zbog toga povređeno.

Pod udar zakona podležu sve radnje tokom vožnje koje vozaču mogu da odvuku pažnju sa puta, tako da ne bi trebalo da jedete dok se vozite, da se šminkate, da se okrećete ka zadnjem sedištu i niz drugih stvari koje se pod to mogu podvesti. Ukoliko je to učinjeno, na primer, na nekoj saobraćajnici gde je redak saobraćaj, gde nema ni puno vozila ni pešaka, gde je manja opasnost za bezbednost i ugrožavanje saobraćaja, zakon uglavnom reguliše tu situaciju, i za to je propisao novčanu kaznu od 3 000 dinara za koju se učiniocu izdaje prekršajni nalog. Mnogo veći problem je kada ovakve radnje dovedu do saobraćajne nezgode, tada kazne, u zavisnosti od okolnosti mogu da idu i do 150 hiljada dinara, ali i zatvor u trajanju do 60 dana.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike