Da li brzo punjenje šteti baterijama električnih vozila?

10.09.2023

17:50

0

Autor: K. B.

Nova studija bacila je svetlo na uticaj brzog punjenja na baterije električnih automobila

Da li brzo punjenje šteti baterijama električnih vozila?
Copyright Profimedia

Iako se često tvrdi da brzo punjenje može oštetiti baterije i smanjiti njihov domet, rezultati ove analize sugeriraju suprotno.

Američka kompanija Recurrentauto sprovela je istraživanje na 12.500 Tesla vozila u SAD-u, fokusirajući se na dijagnostiku baterija vlasnika automobila. Analizirali su razlike između automobila koji su često punjeni na brzim stanicama (više od 90 odsto vremena) i onih koji su retko koristili brze punjače (manje od 10 odsto vremena). Iznenađujuće, rezultati studije nisu pokazali značajnu razliku u smanjenju dometa između ove dvie grupe automobila.

Profimedia
 

Ovo otkriće ukazuje na to da kompleksni sistemi za upravljanje toplotom, naponom i baterijama ugrađeni u električne automobile efikasno štite baterije od potencijalnih oštećenja koja brzo punjenje može prouzrokovati. Osim toga, istraživanje sugeriše da se ovi rezultati mogu primeniti i na vozila drugih proizvođača električnih automobila.

Međutim, kompanija takođe ističe da postoje situacije u kojima je preporučljivo izbegavati brze punjače, kao što su visoke temperature bez prethodnog hlađenja baterije ili ekstremno niske temperature bez prethodnog zagrevanja. Unutrašnji otpor baterije može biti posebno velik u ovim situacijama.

U zaključku, ova studija pruža ohrabrujuće informacije o upotrebi brzih punjača kod električnih automobila i sugerira da su moderne tehnologije za upravljanje baterijama efikasne u očuvanju njihove trajnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike