Pet ključnih osobina dobrog vozača: Da li posedujete ove kvalitete?

27.07.2023

19:06

0

Autor: K. B.

Dobri su oni koji voze sigurno i bezbedno, uzimajući u obzir ne samo sebe već i druge učesnike u saobraćaju

Pet ključnih osobina dobrog vozača: Da li posedujete ove kvalitete?
Vožnja - Copyright Pexels

Svako od nas ima različite predstave o tome šta čini dobrog vozača - neki smatraju da je to brzina i veština, sposobnost parkiranja bilo gde ili vožnja kroz gužve bez problema. Osim veština, oni razvijaju i određene navike koje dopunjuju njihove sposobnosti na putu. U ovom tekstu otkrivamo pet takvih navika koje bismo svi mogli naučiti.

Pixabay
 
  • Prva važna navika je da minimiziraju smetnje dok su za volanom. Svestrana aktivnost vožnje zahteva punu pažnju, stoga oni ne upražnjavaju više zadataka tokom vožnje. Oni se ne distraktiraju razgovorima s putnicima, igrom s infotainment sistemom ili petljanjem sa stvarima u automobilu. Umesto toga, usredsređeni su isključivo na saobraćaj kako bi reagovali brzo i sigurno na sve situacije koje se pojave.
  • Pored smanjenja smetnji, dobar vozač održava stalnu svest o situaciji na putu. To znači da ne samo drži oči usmerene prema napred, već takođe redovno proverava sva tri retrovizora kako bi bio svestan okoline i dešavanja u saobraćaju. Posebno je važno održavati pažnju tokom vožnje noću ili u mračnim uslovima, kada se potreba za stalnim skeniranjem okoline dodatno povećava. Osluškivanje zvučnih signala i brza reakcija na neobične zvukove takođe su deo pažljive svesti o situaciji.
  • On takođe vodi računa o stanju svog vozila pre polaska na put. Ne morate biti mehaničar, ali osnovna vizuelna provera guma, nivoa goriva i drugih ključnih sistema može sprečiti neprijatne iznenađenje tokom vožnje. Održavanje vozila u dobrom stanju povećava pouzdanost i sigurnost na putu.
  • Još jedna važna navika je poznavanje svojih granica i granica svog vozila. Ne testiraju svoje vozilo do granica brzine i performansi, već voze u skladu sa svojim mogućnostima i okolnostima na putu. Prepoznajući kada je bezbedno preći u drugu traku ili izvesti manevre preticanja, smanjuju rizik od nesreća i izbegavaju nepotrebne opasnosti.
  • Konačno, dobar vozač je onaj koji uzima u obzir sve učesnike u saobraćaju. Shvataju da su deo šire zajednice vozača i putnika na putu, i teže ka tome da svaka vožnja bude odgovorna i bezbedna za sve. Daju prioritet svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih, što postaje sastavni deo njihove svakodnevne vozačke rutine.

Ako negujemo ove navike i razvijamo svoje veštine, možemo postati bolji vozači koji doprinose sigurnijem i bezbednijem saobraćaju za sve. Sada je pravo vreme da krenemo u promenu i postanemo još odgovorniji za volanom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike