To vam može spasiti život: Naučite kako se pravilno sedi za volanom (VIDEO)

20.06.2023

17:17

0

Autor: K. O.

Evo kako se pravilno podešava pozicija čime se ograničava mogućnost apsorpcije udarca

To vam može spasiti život: Naučite kako se pravilno sedi za volanom (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mnogi ljudi godinama voze rutinski i o nekim stvarima uopšte ne razmišljaju. Među njima se nalazi i ta - kako sedite za volanom. A velika je verovatnoća da to ne radite pravilno.

Još ako se setimo 90-ih i frajera zavaljenih u BMW-u sa jednom rukom na volanu, a drugom na ivici otvorenog prozora...

Od tada mnogo toga se promenilo. SUV vozila donela su bolju preglednost, a bogatija oprema bolje mogućnosti podešavanja sedišta u potrazi za idealnom ergonomijom.

Ipak, neretko viđamo vozače zalepljene za volan, ali i one s glavom nabijenom maltene u krov vozila. U slučaju nesreće takvima se ne piše dobro.

Brojne su varijable koje utiču na komfor za upravljačem, vozačku ergonomiju, ali i sigurnost. Što se tiče sigurnosti, valja imati na umu pregled okoline, položaj nogu, ali i visinu. Čak su i vazdušni jastuci osmišljeni da optimalno deluju samo u jednoj manjoj zoni.

Printscreen/YouTube
 

YouTube kanal MCMTV2 doveo je u goste profesionalnog vozača trka koji je pojasnio kako se pravilno podešava pozicija za upravljačem.

Pre svega važno je da sedište podesite po visini, potom i uzdužno, u zavisnosti od položaja nogu, koje ne smeju biti u potpunosti ispružene (kao ni ruke), čime se ograničava mogućnost apsorpcije udarca. Ruke se stavljaju u školski položaj, otprilike na "15 do 3", te se proverava položaj ramena.

Zašto su bitni položaj nogu i visina na kojoj sedi vozač, pogledajte u videu u kojem je u svega nekoliko minuta podrobno objašnjeno kako se pravilno postavlja vozačka pozicija, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike