Nije mala razlika: Koliko su automobili zaista poskupeli?

26.01.2023

09:33

0

Čak i automobili koji su bili pristupačni, sada su postali stvar luksuza

Nije mala razlika: Koliko su automobili zaista poskupeli?
Vožnja - Copyright Unsplash

Automobilsko tržište posebno je pogođeno najnovijim talasom poskupljenja i inflacije, pa su čak i automobili koji su nekada bili koliko-toliko pristupačni i porodični, postali predmet luksuza.

Kada se to pogleda kroz period od 30 godina, razlike su još veće.

Nemački auto klub "ADAC" objavio je zvanične podatke prema kojima su automobili u periodu od 2017. do 2022. godine poskupeli 44 odsto, a to je značajno uticalo na prodajne rezultate, kao i tržište automobila ukupno.

Pixabay
 

Pored pandemije i prekida u isporukama, kao nedostatku novih automobila uzrok je naravno i inflacija, ali jedan od glavnih razloga je i neopravdano podizanje cena kao i ciljano izbacivanje pristupačnijih modela iz ponude, piše "Klix.ba".

Zato je posebno zanimljivo istraživanje koje je napravio nemački magazin "T-Online" koji je uporedio današnje cene automobila s onima iz 90-ih godina prošlog veka.

Naravno, za poređenje je odabran nemački bestseler - Volkswagen Golf. Tako je 1991. godine za treću generaciju Golfa u osnovnoj verziji i s najslabijim motorom u Nemačkoj trebalo izbrojati 10.200 evra, kada se cena konvertuje iz tadašnje valute - Deutsche Mark.

Pexels
 

Kako je vreme prolazilo cena je bila sve veća, pa je tako 2012. godine osnovni Golf koštao 17.000 evra, dok je 2020. godine cena dostigla skoro punih 20.000 evra. Naravno, veliki skok cene desio se u poslednje tri godine, pa od početka ove godine najpristupačniji Volkswagen Golf u Nemačkoj košta čak 29.560 evra!

Pexels
 

Naravno, treba biti pošten pa priznati da su s tehničke strane Golf 3 i Golf 8 slični tek po imenu, te da količina opreme za komfor i sigurnost, kao i sama pasivna sigurnost modernog kompakta na znatno višem nivou nego kod automobila od pre 30 godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike