Imate običaj da vozite na rezervi? Trebalo bi odmah da prekinete sa tom navikom

28.11.2022

15:16

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci objašnjavaju zbog čega to nikako nije dobro za motor vašeg četvorotočkaša

Imate običaj da vozite na rezervi? Trebalo bi odmah da prekinete sa tom navikom
Ilustracija - Copyright Pexels

Mnogi kalkulišu sa potrošnjom goriva, pa često čekaju maltene poslednji trenutak da dopune rezervoar. Za to vreme, vozači voze na rezervi, sa uključenom lampicom, ali ono o čemu većina ne razmišlja jeste koliko to šteti automobilu?

Stručnjaci o tome imaju svoje mišljenje

- Apsolutno bi trebalo da izbegavate vožnju sa rezervoarom koji je gotovo prazan. To može da dovede do skupih oštećenja sistema za ubrizgavanja goriva - upozorava Hans-Ulrih Sander, stručnjak za motorna vozila u nemačkoj organizaciji "TÜV".

Rad sa minimalnom količinom goriva i gašenje motora, zbog iscrpljivanja i poslednje kapi goriva, kod starijih automobila, često rezultira oštećenjem sistema goriva.

Profimedia
 

Kvar na pumpi za gorivo nije bio neuobičajan, objašnjava stručnjak za vozila Torsten Hese iz "TÜV"-a. Gašenje motora zbog manjka goriva moglo je rezultirati čak i kvarom motora.

Kod starijih dizelaša sa mehaničkim ubrizgavanjem, vožnja na rezervi relativno je bezbolna. Kod ovih motora postoji ručno odzračivanje putem ručne pumpe u motornom prostoru.

Profimedia
 

Savremeni motori više nisu toliko ranjivi nakon što se rezervoar isprazni, tvrde proizvođači. Ipak, stručnjaci savetuju da se rezerva ne potroši u potpunosti.

Uprkos korišćenju filtera za gorivo, čestice prljavštine koje se talože u gorivu mogu biti usisane kada se iscrpe poslednje zalihe iz rezervoara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike