Gorivo nikad skuplje, ali dugotrajna vožnja na rezervi može da vas košta još više

17.03.2022

08:17

0

Spisak problema koje može da prouzrokuje skoro prazan rezervoar je dugačak.

Gorivo nikad skuplje, ali dugotrajna vožnja na rezervi može da vas košta još više
Točenje goriva - Copyright Pexels

Spisak problema koje uzrokuje skoro prazan rezervoar je dugačak. Cena goriva je takva da mnoge vozače tera da sipaju za crvenu i da često voze na rezervi. Ipak, točenje goriva nikada ne bi trebalo ostavljati za poslednji trenutak, a upaljena lampica rezerve ne bi smela da postane nešto uobičajeno.

Vožnja na rezervi – opasnija je nego što mislite

Retko se dešava da natočimo pun rezervoar. Najčešće na benzinskoj pumpi sipamo minimalnu količinu goriva, a sledeću posetu odlažemo što je duže moguće.

Ovo je greška, piše sajt Automobili.ba. Ne bi trebalo da se dovedemo u situaciju u kojoj naš automobil ima premalo goriva u rezervoaru. Naravno, paljenje lampice ne znači da će se vozilo odmah ostati bez goriva. Svako od nas otprilike zna koliko automobil koji vozimo može da pređe na rezervi – u nekim modelima je to čak od 100 do 150 kilometara, u zavisnosti od uslova u saobraćaju i stila vožnje.

Pexels
 

Iako se svakom može dogoditi da mu se upali crvena lampica, vožnja na rezervi bi trebalo da bude izuzetak i nešto što se dešava samo povremeno. Česta vožnja na rezervi može da se završi kvarom automobila.

Mehaničari čak savetuju da se lampica rezervoara za gorivo uopšte ne pali – po principu da je prevencija bolja od lečenja.

Kada je vreme za odlazak na pumpu

Ne čekajte do poslednjeg trenutka. Bez obzira na tip motora i starost automobila, trebalo bi izbegavati dugotrajnu vožnju na rezervi. Zbog bezbednosti mehaničkih elemenata i njihove trajnosti dobro je napuniti rezervoar kada indikator količine goriva pokazuje 20–25 odsto.

Na taj način ćemo izbeći brojne nepredviđene probleme i znatne troškove. Ako dođe do naglog pada kvaliteta smese gorivo-vazduh, u ekstremnim slučajevima visoka temperatura u komori za sagorevanje može dovesti do oštećenja klipa, što uključuje skup remont motora.

Pexels
 
Na šta još može da utiče stalna vožnja na rezervi

Jedan od elemenata koji pate zbog niskog nivoa goriva je sam rezervoar. Naravno, to se odnosi samo na automobile opremljene metalnim rezervoarom – oni koji su izrađeni od plastike danas preovlađuju.

Duga vožnja na rezervi i sa lošim gorivom podstiče kondenzaciju vlage na unutrašnjim zidovima rezervoara, što dugoročno dovodi do korozije i rđe koja se meša sa gorivom i prodire dalje u sistem ubrizgavanja.

Nakon nekoliko godina stvaranja rđe u rezervoaru za gorivo ili nakupljanja nečistoće, vodovi za gorivo će se začepiti. U nekom trenutku nećemo moći pokrenuti motor ili će tokom vožnje doći do efekta trzanja i primetnog pada snage. U ekstremnim slučajevima, rđa će se početi razvijati čak i na unutrašnjim delovima mlaznica – prisiljavajući vozača da ih zameni.

Pexels
 
Rizik vožnje na rezervi – ulazak nešistoće u sistem za dovod goriva

Česta vožnja na rezervi uzrokuje da sistem goriva crpi benzin ili dizel sa samog dna rezervoara. Postoji rizik da će sve vrste prljavštine, od goriva ili rđe, ući u sistem zajedno sa usisanim gorivom.

U takvoj ovoj situaciji možda će biti potrebno servisno ispiranje sistema, a promena filtera za gorivo je obavezna.

Pumpa za gorivo – kvar, troškovi, popravka

Ključni element sistema za gorivo je pumpa ugrađena u rezervoar. Električna oprema koja neprekidno radi hladi se i podmazuje protočnim gorivom.

Zato je pumpa izuzetno osetljiva na nizak nivo goriva u rezervoaru. Vožnja na rezervi, posebno u krivinama, ponekad znači da pumpi nedostaje podmazivanja. Pumpa se, stoga, vrlo brzo može pokvariti.

Znakovi oštećene pumpe uključuju poteškoće pri pokretanju automobila, trzanje pri ubrzavanju – uređaj doprema premalo goriva u sistem ubrizgavanja. Jedino efikasno rešenje je zamena ili regeneracija pumpe – troškovi zavise od modela automobila.

Pixabay
 
Vožnja na rezervi – vazduh u sistemu

Česta posledica vožnje na rezervi je prisilno zaustavljanje na putu zato što je auto ostao bez goriva. U automobilu sa benzinskim motorom sve se uglavnom vraća u normalu nakon dodavanja nekoliko litara benzina.

U slučaju dizel motora, čak ni punjenje nekoliko litara goriva obično neće pomoći – vazduh u sistemu goriva sprečiće pokretanje automobila. Ovde će, u zavisnosti od modela, biti potrebno posetiti servis i upotrebiti dijagnostički uređaj za odzračivanje sistema.

Osim toga, iznenadni nestanak goriva u motoru sa turbopunjačem dovešće do naglog povećanja temperature izduvnih gasova, što može uništiti radne elemente turbopunjača i izazvati velike materijalne troškove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike