Studija utvrdila: Brza vožnja automobila zdravija od teretane?

16.08.2022

14:13

0

Autor: Z. A.

Ma kako je to moguće

Studija utvrdila: Brza vožnja automobila zdravija od teretane?
pexels-alena-darmel-8153599 - Copyright Pexels

Novo istraživanje otkriva novu dimenziju automobila. Brza sportska vožnja kod mnogih će izmamiti osmeh, ali i dobro raspoloženje, što je važan faktor za psihičko i fizičko zdravlje


Upravo to je pokazalo istraživanje koje su zajednički sproveli Abarth i Univerzitet Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sve kako bi dokazali da upravo sportska vožnja, naravno na trkačkoj stazi, bolje utiče na dobro raspoloženje i od kardio-treninga.

- Opšte je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna ne samo za fizičku formu već i za emocionalno zdravlje. Ipak, nismo znali mnogo o tome kako vožnja, posebno ona na trkačkoj stazi, može da utiče na raspoloženje određene osobe - rekao je dr Dejl Esliger, univerzitetski predavač koji je bio vođa ovog eksperimenta.

Pexels
 

U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog utiska pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja merenih različitim senzorima, prenosi Index.hr.

- Inicijalni rezultati pokazal sui da obe aktivnosti pozitivno emocionalno utiču na učesnike, ali uzbuđenje na trkačkoj stazi im je značajno više popravilo raspoloženje - rekao je Esliger.

Ljudi su bili u proseku oko 59 odsto srećniji nakon što su vozili na trkačkoj stazi nego nakon što su trenirali u teretani.
Profimedia
 

Konkretno po tipu vežbi, raspoloženje od vožnje na stazi bilo je 4 posto bolje nego nakon vežbanja s tegovima, 20 posto bolje nego nakon kombinovanih tegova i kardio treninga te čak 116 posto bolje nego nakon kardio vežbi.

I još nešto, od sportske vožnje profitiraju i suvozači. Na njih je vožnja uticala 77 odsto bolje nego kardio-vežbe.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike