Đina Lolobriđida: Fatalna Italijanka koja je Sofiju Loren nazvala kozom, a za Sinatru rekla da je dosadan

16.01.2023

19:01

0

Bila je jedna od najlepših žena sveta u vreme kada je ženska lepota podrazumevala mnogo više od silikona i botoksa

Đina Lolobriđida: Fatalna Italijanka koja je Sofiju Loren nazvala kozom, a za Sinatru rekla da je dosadan
Copyright Profimedia

Italijanska glumica koja je osvojila ceo svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, umrla je danas u 95. godini, a vest je planetom prostrujila brzinom munje.

Iako je karijera ove filmske dive odavno prekinuta, njen sjaj nikada nije ugašen.

Đina Lolobriđida bila je omiljena u celom svetu, a primali su je predsednici država, krunisane glave poput Elizabete II i mnogi drugi zvaničnici.

Profimedia
 

Standard lepote svog vremena

Bila je jedna od najfatalnijih žena u vreme kada je ženska lepota podrazumevala mnogo više od silikona i botoksa. Uzanog struka, “grafičkih” obrva i kosih očiju, savršenih simetrija, filmska zvezda bezuslovno je prihvaćena kao standard lepote svog vremena.

- Žena je sa 20 godina led, sa 30 je topla, sa 40 zgodna. Sa godinama žene idu gore, muškarci dole - govorila je Lolobriđida.

Za Frenka Sinatru je govorila da nema smisla za humor i da je dosadan, za princa od Monaka da je zavodio pred Grejs Keli, a među slavnim glumačkim partnerima zaigrala je pored Hemfrija Bogarta.

Đina Lolobriđida Foto: Profimedia
 

Ponudili joj hiljadu, a dali milion lira

Bila je je jedna od poslednjih preživelih ikona filma za koju je Hemfri Bogart govorio da je od "Merilin Monro napravio da izgleda kao Širli Templ", piše BBC.

Zanimljivo je da je Đina Lolobriđida studirala vajarstvo na umetničkoj akademiji u Rimu i da je odbila prvu ulogu. Umetnosti se vratila tek kad je završila karijeru kada je i snimila dokumentarac sa kubanskim predsednikom Fidelom Kastrom.

Njen talenat za glumu, prvi je primetio lovac na talente. Zanimljivo je kako je dobila prvu ulogu.

- Rekli su mi da će platiti hiljadu lira. Rekla sam im da je moja cena milion, misleći da će odustati. Ali su oni rekli - da - pričala je ova Italijanka.

Sve dalje što će uslediti u njenom životu, što bi rekli Amerikanci, postala je istorija.

Đina Lolobriđida Foto: profimedia
 

Uvek je dobijala više nego što je želela

Kako je govorila uvek je dobijala što je želela .

- Nikada nisam morala da tražim ono šta sam želela, jer su mi uvek davali više - isticala je.

Njenu karijeru obeležilo je i rivalstvo sa još jednom poznatom Italijankom, Sofijom Loren.

Lolobriđida je tvrdila da je ovo rivalstvo rezulat Sofijnih agenata za štampu ali "nije ostajala dužna".

Kako je isticala Sofija Loren može da igra seljanke ali nikada dame.

- Mi smo različite, kao dobar trkački konj i koza - govorila je Lolobriđida.

Nikada nije prestajala da šokira javnost pa je tako odlučila da se u 95. godini kandiduje za italijansku senatorku jer joj je dosadilo da "gleda kako se političari svađaju".

Kao glumica prvo se proslavila u inostranstvu, a tek onda u Italiji i dugi niz decenija bila je jedina italijanska glumica koju su voleli američki reditelji.

Profimedia
 

"Pomama" fanova na Kanskom festivalu

Đina Lolobriđida rođena je u Subijaku, mestašcu pedesetak kilometara udaljenom od Rima, 4. jula 1927. godine u imućnoj porodici, koja je skoro ostala bez ičega posle savezničkog bombardovanja.

Sa 10 godina je počela da peva u crkvenom horu. Zbog loše materijalne situacije njene porodice nije mogla lako da ostvari svoje snove. Radila je kao model, prijavila se na izbor za Mis Italije, osvojila treće mesto i počela da dobija filmske ponude.

Pamti se i danas njen nastup na Kanskom filmskom festivalu 1953, kada je zbog naleta njenih muških obožavalaca morala da reaguje policija. Međutim, muškarci su toliko želeli da dođu do Đine da je došlo do okršaja dve strane, a pojedini policajci su u toj borbi bili i povređeni.

Pomama je nastala i kada je 1957. u Rimu rodila sina Milka Škofiča juniora. Morala je da se noću iskrade iz bolnice i da ode u luksuznu vilu gde je sve bilo spremno za dolazak najpoznatije italijanske bebe.

Profimedia
 

Silovanje obeležilo njen život

Kada je napunila 90 godina, Đina je otkrila da je kao vrlo mlada silovana i istakla da je ta bol obeležila ceo njen život.

- Treba biti hrabar i to odmah reći i osuditi. Čak ni ja nisam imala tu hrabrost. Ćutala sam i nisam ništa rekla - izjavila je glumica.

Ona je otkrila da je u dva navrata bila žrtva seksualnog zlostavljanja od "jednog stranca i jednog Italijana".

- Prvi put, bila sam nevina, nisam ništa znala o ljubavi. Dakle, bilo je ozbiljno a osoba je bila veoma poznata. Imala sam 19 godina i bila u gimnaziji.

Dodala je da drugi put ne želi uopšte da spominje, osim da je bilo posle njenog venčanja 1949. godine za slovenačkog lekara Milka Škofiča.

Profimedia
 

Autor 60 skulptura

- Seksualna zlostavljanja, još kad ih ima više, ostanu u nama i to obeleži naš dalji karakter. To je nešto o čemu se ne govori lako - rekla je čuvena glumica, zašto je o svemu progovorila mnogo, mnogo kasnije.

Đina i Milko su se venčali u skijaškim odelima.  Njen suprug napustio je medicinu da bi se u potpunosti posvetio menadžerskom poslu u glumičinoj karijeri.

Pre nekoliko decenija posetila je Jugoslaviju. Pred beogradsku publiku na FEST-u izašla je 1973. godine. Dočekao ju je tadašnji predsednik Josip Broz Tito. Uživali su na Brionima.

Pored glume imala je i druga umetnička interesovanja, uključujući fotografiju i skulpturu.

Autor je oko 60 skulptura. Izlagala je u Rusiji, Francuskoj, Španiji, Kataru, Americi i Kini.

Profimedia
 

Tužne poslednje godine života

Nažalost poslednje godine života nisu joj prošle u velikoj sreći.

Zbog svog bogatstva procenjenog na više od 35 miliona funti, morala je da angažuje bivšeg tužioca, advokata specijalizovanog za raskrinkavanje mafije iz Palerma, Antonija Ingroiju, kako bi joj pomogao u obračunu sa sinom.

On je optužio je 34-godišnjeg asistenta svoje majke Andrea Pjacolu za prevaru, a nedavno je dobio sudsku presudu, te je Lolobriđida svoj novac mogla da koristi samo za svakodnevne troškove.

U jednom od poslednjih javnih nastupa izjavila je kroz suze da je "ponižena" i da zahteva "legitimno pravo da ostari, a da ne bude opljačkana" i da bi sud trebalo da je "pusti da ostari i umre u miru".

Preminula je danas u jednoj rimskoj klinici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike