Kobna haljina za bal: 40 godina od smrti legendarne Grejs Keli

20.12.2022

19:00

0

Retko ko u svom životu može da se pohvali činjenicom da u samo godinu i po dana uspe da trijumfuje u Holivudu, snimi devet filmova, osvoji Oskara i uda se za princa

Kobna haljina za bal: 40 godina od smrti legendarne Grejs Keli
Copyright Profimedia

Pre 40 godina, kobnog 13. septembra 1982. Grejs Keli krenula je sa mlađom ćerkom Stefani da izaberu haljine za kneževski bal.

Vijugavi put do palate Grimaldi je gotovo na svim mestima imao branike, osim na krivini s koje je sleteo Rover, za čijim je volanom bila glumica. Automobil se prevrnuo sa puta i u provaliju. Pošto je prebačena u bolnicu, stanje joj se pogoršalo i pala je u komu. Preminula je sledećeg dana u 53. godini života.

Za Grejs Keli bila su pogubna dva jaka i teška moždana udara, zbog čega su najbliži članovi porodice doneli odluku da se ugase svi aparati koji su je održavali na životu.

Profimedia
 

Pojam elegancije, gracioznosti i sofisticiranosti

Glumica koja je kasnije postala princeza izgubila je život na istom mestu sa kojeg je trideset godina ranije, snimajući sa Kerijem Grantom, prvi put videla Monako.

Retko ko u svom životu može da se pohvali činjenicom da u samo godinu i po dana uspe da trijumfuje u Holivudu, snimi devet filmova, osvoji Oskara i uda se za princa. Grejs Keli je to mogla!

Ona je bila diva i pojam elegancije, gracioznosti, sofisticiranosti i ženstvenosti.

Grejs Keli Promo/Viasat History
 

Potvrdu glumačkog talenta dobila je 1954. godine, kada je sa 25 godina nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu u filmu “Devojka sa sela”, ali je po zlatnu statuu otišla godinu dana kasnije za ostvarenje “Provincijalka”.

Vulkan prekriven snegom

Porodica Grejs Keli bila je iznenađena i nezadovoljna kada je objavila da želi da postane glumica. Njen stric - Džordž Keli, bio je dramaturg i dobitnik Pulicerove nagrade. "Ujka Džordž" je bio jedan od Grejsinih najvećih uticaja i postao je njen glavni mentor i poverenik.

Zahvaljujući ujakovom podučavanju, Grejs Keli je naučila kako funkcioniše Holivud i uspela je da bude primljena na Američku akademiju dramskih umetnosti na Menhetnu.

“Vulkan prekriven snegom”, reči su Alfreda Hičkoka kojima je opisivao svoju muzu glumicu.

Imala je sve što je slavni reditelj želeo - lepotu koja oduzima dah, eleganciju, držanje prave dame…

Grejs Keli Promo/Viasat History
 

Sahrana Grejs Keli

Sahrani Grejs Keli prisustvovale su političke ličnosti i članovi kraljevskih porodica iz celog sveta, kao i njene nekadašnje kolege iz Holivuda.

U svom oproštajnom govoru glumac Džejms Stjuart je rekao:

- Znate, ja mnogo volim Grejs Keli. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Grejs je u moj život donela ono što je donela i u vaš – nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je video osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grejs – rekao je Stjuart.

Potraga za milionima

Najpoznatiji svetski istoričari i ekonomisti krenuli su u potragu za milionima koje je glumica zaradila tokom filmske karijere koju je krasila saradnja sa najuticajnijim rediteljima i glumcima njenog doba, ali i tokom godina koje je provela u kraljevskoj porodici polažući ravnopravno sa ostalim članovima pravo na nesagledivo bogatstvo kojim su raspolagali.

Kako je od svega toga ostalo tek nešto više od onoga što je dovoljno za pristojan pogreb jedne od najvećih filmskih diva svih vremena?

Pitanje koje se samo nametnulo sa otvaranjem testamenta holivudske dive posle njene tragične smrti i danas intrigira javnost.

Bila je glumica koja je postala legenda za života. I to pre svega zahvaljujući svojim ulogama u Hičkokovim kultnim ostvarenjima “Prozor u dvorište”, nominovanom za četiri Oskara, i “Drž'te lopova”, koje je uspelo da se ovenča sa jednim Oskarom i još dve nominacije za isto priznanje.

Grejs Keli Promo/Viasat History
 

Karijera princeze pet puta duža od glumačke

Grejs Keli Oskara je dobila za rolu u filmu “Provincijalka” pre skoro 70 godina, istovremeno postavši jedna od najvećih modnih i glumačkih ikona tog vremena. Zanimljivo je, međutim, da je njena karijera kao princeze od Monaka trajala pet puta duže od one koju je ostvarila na velikom platnu.

Brak sa princom Renijeom Trećim doneo je Grejs titulu o kojoj mašta svaka devojčica, Holivudu pravi šok, budući da je Grad Anđela ostao bez jedne od svojih omiljenih princeza, a uglednoj kraljevskoj porodici posao veka - što je u to vreme bilo malo poznato.

Iako se čini da je njihova ljubavna priča nalik onima o kojima smo čitali u bajkama istina je da je udaja Grejs Keli za princa Renijea bila poslovni ugovor sklopljen na obostranu korist.

Grejs je dobila mesto u kraljevskoj porodici, a Monako je unovčio njenu svetsku slavu i od kraljevine pred ekonomskim krahom tokom narednih decenija postao sinonim prestiža i nezamislivog bogatstva.

Profimedia
 

Želela je da se vrati glumi

Nakon šest godina braka, 1926, Keli je planirala da se vrati snimanju glumeći u drugom filmu Alfreda Hičkoka, "Marnie". Palata je najavila njen povratak 19. marta 1962, sa saopštenjem: "Sigurni smo da neće snimiti još jedan film posle ovog".

Istog dana, Hičkokov tim za štampu objavio je izjavu: "Portparol princa od Monaka objavio je danas da je princeza Grejs prihvatila da se pojavi u filmu za g. Alfreda Hičkoka koji će biti snimljen u Sjedinjenim Državama ovog leta".

Izgledalo je kao da je Grejsin povratak u Holivud definitivan, ali nekoliko meseci kasnije palata u Monaku je objavila da ona odustaje od pregovora zbog neusaglašenog rasporeda.

- Mogla sam to da uradim samo da su moj muž i deca pošli sa mnom. Ovo je bilo nemoguće. Nastavljanje plana stvorilo je previše problema, pa sam pozvala gospodina Hičkoka i rekla da to ne mogu da uradim - rekla je Keli za list Nice Matin.

Međutim, Hičkok je tvrdio da je "konzervativni element u Monaku" taj koji je sprečio Keli da se vrati.

Profimedia
 

Gde su nestali milioni

Ipak, pitanje koje se samo nametnulo sa otvaranjem testamenta Grejs Keli posle njene tragične smrti 1982. i danas intrigira javnost - gde su nestali milioni najpoznatije holivudske princeze.

Glumica je posle smrti imala svega 10.000 dolara ušteđevine i kolibu u Irskoj. Upravo to izgubljeno bogatstvo tema je jednočasovnog dokumentarnog filma “Nestali milioni Grejs Keli”.
Naime, deo ugovora koji je glumica potpisala pre udaje bio je i taj da je ona „ubogim“ plemićima morala da plati tričava dva miliona dolara.

Zvanično, to je bila cena njene titule, ali i miraz koji je Grejs morala da donese u ovu bračnu zajednicu. Nezvanično, ta dva miliona bila su bespovratna „pozajmica“ kraljevskoj porodici koja se našla pred bankrotom. Iako je njihov brak bio mamac za hiljade turista koji su pohrlili u Monako da se dive filmskoj ljubavi mladog para koja je potrajala tri decenije, činjenica je da je ta romansa bila i ostala samo vešto osmišljen scenario koji je Grejs na kraju koštao života.

Tokom tri decenije filmske romanse glumica je sa Renijeom dobila troje dece - Karolinu, Alberta i Stefani .

Profimedia
 

Da li je sve bila farsa?

Prema nekim proračunima koje otkriva dokumentarac “Nestali milioni Grejs Keli” glumica je tokom sedmogodišnjeg ugovora sa produkcijskom kućom Em-Dži-Em zaradila 273.000 dolara, a nakon što je dobila Oskara za ulogu u filmu „Provincijalka“ njen godišnji honorar iznosio je 250.000 američkih dolara. Upravo ovaj novac vodi se kao „nestao“ sa princezinog računa.

Jedna od pretpostavki jeste i ta da je deo njenog bogatstva preusmeren u budžet fondacije sa njenim imenom koja pomaže bolesnu decu i mlade umetnike. Ipak, film pred gledaoce donosi još jednu veliku misteriju.

Budući da se fondacija većinski finansira novcem zarađenim od licenciranja luksuznih proizvoda koji nose ime Grejs Keli, a taj prihod se na godišnjem nivou meri u milionima dolara, pravo pitanje je zašto su računi Grejs Keli gotovo prazni i da li je cela slika stvarana decenijama bila samo farsa od koje je najviše koristi imala kraljevina Monako?

Grejs Keli Promo/Viasat History
 

Među malobrojnim intervjuima može se naći i njena izjava u kojoj je opisala svoje životne odluke:

- Žao mi je što venčanje nisam odložila za pet godina. Tako bih zaista proslavila svoje ime – rekla je princeza od Monaka nekoliko godina pre nego što je 1982. poginula u automobilskoj nesreći.

Posle smrti princeze Grejs, princ Renije je stavio zabranu na njene filmove. 

Osnovao je Fondaciju princeze Grejs u ​​SAD, organizaciju posvećenu finansijskoj podršci „umetnicima u razvoju u pozorištu, plesu i filmu“. Princ Renije se nikada nije ponovo oženio. Sahranjen je pored Grejs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike