Đina Lolobriđida: Ponižena filmska diva koja je o svojoj boli progovorila u 90. godini

05.07.2022

18:00

0

Prvo se proslavila u inostranstvu, a tek onda u Italiji i dugi niz decenija bila je jedina italijanska glumica koju su voleli američki reditelji

Đina Lolobriđida: Ponižena filmska diva koja je o svojoj boli progovorila u 90. godini
profimedia-0635382858 - Copyright Đina Lolobriđida Foto: profimedia

Iako je glumica Đina Lolobriđida poslednji od svojih više od 60 filmova snimila pre više od 20 godina, ona je i dalje velika zvezda, filmska ikona i simbol italijanske kinematografije. Jedna od najvećih svetskih zvezda iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Đina Lolobriđida rođena je u Subijaku, mestašcu pedesetak kilometara udaljenom od Rima, 4. jula 1927. godine u imućnoj porodici, koja je skoro ostala bez ičega posle savezničkog bombardovanja.

Đina Lolobriđida Foto: Profimedia
 

- Rođena sam u vreme kada je film bio stvarno, stvarno moćan. Mnogo više nego danas. U Americi su me i inače razmazili. Čak i kada sam snimala prvi film tretirali su me kao kraljicu. Nikada to neću zaboraviti - izjavila je tada Đina, glumica koju su zvali najlepšom ženom sveta.

Sa 10 godina je počela da peva u crkvenom horu.  Zbog loše materijalne situacije njene porodice nije mogla da lako ostvari svoje snove. Radila je kao model, prijavila se na izbor za Mis Italije, osvojila treće mesto i počela da dobija filmske ponude.

Neki od njenih najznačajnijih filmova su: "Hleb", "Ljubav i snovi", "Kralj, kraljica i sluga", "Servantes", "Trapez", "Carska Venera" i "Zvonar iz Notr Dama".

Prvo se proslavila u inostranstvu, a tek potom u Italiji i dugi niz decenija bila je jedina italijanska diva koju su voleli američki reditelji.

Glumila je sa Hemfrijem Bogartom, Frenkom Sinatrom, Šonom Konerijem... Oduvek je bila simbol ženske lepote za kojom su muškarci žudeli.

Uzanog struka, “grafičkih” obrva i kosih očiju, savršenih simetrija, filmska zvezda bezuslovno je prihvaćena kao standard lepote svog vremena. Takmičila se za titulu seks simbola sa Sofijom Loren.

Pamti se i danas njen nastup na Kanskom filmskom festivalu 1953, kada je zbog naleta njenih muških obožavalaca morala da reaguje policija. Međutim, muškarci su toliko želeli da dođu do Đine da je došlo do okršaja dve strane, a pojedini policajci su u toj borbi bili i povređeni.

Pomama je nastala i kada je 1957. u Rimu rodila sina Milka Škofiča juniora. Morala je da se noću iskrade iz bolnice i da ode u luksuznu vilu gde je sve bilo spremno za dolazak najpoznatije italijanske bebe.

Glumica je za sina nabavila kolevku uz 19. veka, za čiju je restauraciju dala ogromnu sumu novca.

Kada je napunila 90 godina, Đina je otkrila da je kao vrlo mlada silovana i istakla da je ta bol obeležila ceo njen život.

- Treba biti hrabar, i to odmah reći i osuditi. Čak ni ja nisam imala tu hrabrost. Ćutala sam i nisam ništa rekla - izjavila je glumica.

Ona je otkrila da je u dva navrata bila žrtva seksualnog zlostavljanja od "jednog stranca i jednog Italijana".

- Prvi put, bila sam nevina, nisam ništa znala o ljubavi. Dakle, bilo je ozbiljno a osoba je bila veoma poznata. Imala sam 19 godina i bila u gimnaziji - rekla je glumica.

Ona je dodala da drugi put ne želi uopšte da pominje, osim da je bilo posle njenog venčanja 1949. godine za slovenačkog lekara Milka Škofiča.

- Seksualna zlostavljanja, još kad ih ima više, ostanu u nama i to obeleži naš dalji karakter. To je nešto o čemu se ne govori lako - rekla je čuvena glumica, zašto je o svemu progovorila mnogo, mnogo kasnije.

Đina i Milko su se venčali u skijaškim odelima.  Njen suprug napustio je medicinu da bi se u potpunosti posvetio menadžerskom poslu u Đininoj karijeri.

Zvanično su se razveli 1971, nakon 22 godine braka.

Đina Lolobriđida bila je omiljena u celom svetu, a primali su je predsednici država, krunisane glave poput Elizabete II i mnogi drugi zvaničnici.

Pre nekoliko decenija posetila je Jugoslaviju. Pred beogradsku publiku na FEST-u izašla je 1973. godine. Dočekao ju je tadašnji predsednik Josip Broz Tito. Uživali su na Brionima.

Priča se da je Fidel Kastro bio oduševljen njome toliko da joj je dozvolio da snimi dokumentarni film o njemu.

Pored glume imala je i druga umetnička interesovanja, uključujući fotografiju i skulpturu. Autor je oko 60 skulptura. Izlagala je u Rusiji, Francuskoj, Španiji, Kataru, Americi i Kini.

Sedamdesetih godina prošlog veka Lolobriđida je još snimala, ali ju je to sve manje privlačilo. Tvrdila je da moderna kinematografija nije ono što je nekad bila, da tehnički efekti oduzimaju svu čaroliju filma te se okrenula drugoj umetnosti - fotografiji.

Godinu dana putovala je Italijom i snimila više od 20.000 fotografija, od kojih je dvestotinjak odabrala za svoju prvu knjigu "Italia mia".

Prvo izdanje bukvalno je razgrabljeno, a glumica je dobila ponudu kojoj nije mogla odoleti: Imelda Markos, supruga filipinskog predsednika, naručila je knjigu njenih umetničkih fotografija o Filipinima.

Đina je na tome radila dve godine i 1976. objavila čak dve knjige: "Filipini" i "Manila". Kako je predsednik Filipina Markos ubrzo svrgnut, obećani honorar od milion dolara po knjizi nikad nije dobila.

Danas 95-godišnjakinja Đina Lolobriđida ima bogatstvo procenjeno na više od 35 miliona funti, zbog koga je morala da angažuje bivšeg tužioca, advokata specijalizovanog za raskrinkavanje mafije iz Palerma Antonija Ingroiju, kako bi joj pomogao u obračunu sa sinom Milkom Škofičem.

Njen sin optužio je 34-godišnjeg asistenta svoje majke Andrea Pjacolu za prevaru, a nedavno je dobio sudsku presudu, te Lolobriđida svoj novac sada može da koristi samo za svakodnevne troškove, bar dok se pravni sporovi protiv Pjacole ne reše.

Glumica se u javnosti poslednji put pojavila krajem prošle godine rekavši kroz suze da je "ponižena" i da zahteva "legitimno pravo da ostari, a da ne bude opljačkana" i da bi sud trebalo da je "pusti da ostari i umre u miru".

Pre četiri godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike