Bardo: Grešnica zbog koje je Holivud dobio srčani udar

28.09.2021

18:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Dovoljno je bilo da pusti kosu, bosa zaigra na stolu i sve neprikosnovene boginje sedme umetnosti zbaci s trona, donoseći na filmsko platno seksualnu revoluciju upakovanu u šarmantni pariski sjaj i kult evropske lepote poroka

Bardo: Grešnica zbog koje je Holivud dobio srčani udar
Copyright Profimedia

Čuveni filmovi, četiri braka, isto toliko pokušaja samoubistva, prezir majčinstva, na desetine ljubavnika, novac, moć, obožavanje, luksuz od pet zvezdica na vrtoglavim potpeticama uspeha, činili su život jedne od najpoznatijih glumica na planeti.

U sebi je nosila dekadenciju francuskih dvorova, glamur Marije Antoanete, nevinost Jovanke Orleanke, strast Madam Pompadur. Bila je prototip „femme fatale“ pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Žena kojoj su samo inicijali imena bili dovoljni da za nju zna ceo svet.

Ukoliko bi bacila rukavicu i izazvala svetske filmske moćnike, verovatno bi većina njih poslala svoje glasnike s najskupljim šampanjcem i blanko čekom za autorska prava i snimanje filma o njenom životu. Ipak, sva je prilika da se to neće dogoditi, jer i u devetoj deceniji Brižit Bardo beskompromisno tvrdi: "Ja još nisam rekla poslednju reč!", smatrajući da nijedna glumica neće moći dostojno da je predstavi, jer nema njenu ličnost. A njen život jeste bio film! Uzbudljiv, skandalozan, intrigantan, kontroverzan, tragičan, spektakularan, magičan, bizaran, slavan do te mere da je postala živi mit. Jer, ona je Bardo! Ikona jednog vremena. Nesrećna diva zarobljena u dijamantskom kavezu sopstvene lepote.

Profimedia
Brižit Bardo

B.B. je rođena 28. septembra 1934. godine u Parizu, u konzervativnoj porodici, koja ju je sputavala, smatrala ružnom i prilično nesposobnom. Ipak, roditelji nisu uspeli da u njoj uguše želju za umetnošću, pa je prvi korak za koji se izborila bio balet, kojim je bila opčinjena. Nije joj doneo „Labudovo jezero“, ali jeste naslovnu stranu magazina „El“, koju je, kako to obično biva u filmovima i filmskim životnim pričama, video njen prvi budući suprug Rože Vadim, ponudivši joj ulogu na filmu. Porodica je bila van sebe, ali je poslednju reč dao Brižitin deda, prekinuvši žučnu raspravu rečima: „Ako je suđeno da ova mala postane prostitutka, postaće to i bez filma!“ Taj film nije snimljen, „mala” nije postala prostitutka, ali jeste jedna od najvećih filmskih zvezda svih vremena.

Godine 1952. debituje u ostvarenju „Ludi od ljubavi“, a četiri godine kasnije, sa Rožeom Vadimom snima legendarni film „I Bog stvori ženu“, za koji izjavljuje: „To nije bio film, to sam bila ja!“ Dovoljno je bilo da pusti kosu, bosa zaigra na stolu i sve neprikosnovene boginje sedme umetnosti zbaci s trona, donoseći na filmsko platno seksualnu revoluciju upakovanu u šarmantni pariski sjaj i kult evropske lepote poroka. Svet je bez daha, s divljenjem i nevericom, širom otvorenih očiju, gledao početak onoga što se zove „epoha Bardo”. Zvezda je rođena! Holivud je dobio srčani udar!

Profimedia
Brižit Bardo

Privatno, nestabilna, nesrećna, depresivna i mračna, pokušava da odustane već na prvoj prepreci, kada su joj roditelji zabranili brak sa Vadimom. Sačekala je da bude sama u kući, napisala oproštajno pismo, uključila plin i stavila glavu u rernu. Majka i otac su je spasli suludom srećom, jer je pozorišna predstava na koju su otišli bila otkazana. Brak je sklopljen, ali je potrajao samo pet godina. Dve godine posle razvoda, udaje se za glumca Žaka Šarijea, sa kojim ima sina Nikolasa, koga je odbacila odmah po rođenju, što je, možda, i najveća mrlja u njenom životu. Karijera joj je bila važnija od majčinstva, i to joj je donelo prezir, čija je senka još uvek prati.

Osam meseci nakon Nikolasovog rođenja, na svoj 26. rođendan, drugi put pokušava da se ubije, ali ne zbog deteta, već zbog problema u braku. Uz šampanjac je popila tablete i isekla vene, i opet, pukom srećom, spasava je prijateljica koja ju je pronašla. Završila je na psihijatriji, posle čega više nije želela da ostaje sama. Svoje suicidne sklonosti, ali i svoj život, možda je najbolje opisala rečima: “Možete da budete i bosonogi, ali da budete srećni. Zaista sam više puta bila na ivici da izvršim samoubistvo. Imala sam sve, a bila sam nesrećna. Pravo je čudo što sam još živa.“

Profimedia
Brižit Bardo

Karijera je, s druge strane, cvetala. Bila je glavna tema gotovo svih svetskih medija, snimala filmove sa velikim glumcima. Paparaci i obožavaoci, čak i oni fanatični, opsedali su njene vile i stanove i pratili je u stopu. Naslovne strane i intervjui su se nizali kao na traci. Brižit se, ipak, trudila da, uprkos ogromnoj popularnosti, živi povučeno, iako je i sama svesno skretala pažnju na sebe. Tako je u Meksiku, tokom snimanja filma „Viva Marija!“ sa Žanom Moro, sve vreme brinula o tome da ne ostane u senci slavne koleginice, pa je gotovo danonoćno pozirala foto-reporterima i davala intervjue, što još više učvršćuje njen status svetske zvezde ka kom je težila. Odabrana je i za prvo zaštitno lice francuskog nacionalnog simbola, Marijane, 1969. godine.

Brak sa Šarijeom se raspada i ubrzo sledi novi, sa milijarderom Ginterom Saksom, sklopljen u Las Vegasu. Potrajao je kraće nego što je potrebno da se okrene točak ruleta. Ginter je, zanesen strašću i visinom svog konta u banci, njen život podigao na nezamislivi nivo luksuza, koji je išao do te mere da joj svakodnevno šalje bukete cveća, a kada je pomislio da je i to malo, preletao je iznad njene vile u Sen Tropeu i bacao joj ruže iz helikoptera. Ali to nije bilo dovoljno za hirovitu i depresivnu glumicu, koja je tražila ljubav, pa je posle tri godine odšetala iz njegovog života. Nakon toga, upuštala se u slobodne veze sa muškarcima koji su je, mahom, iskorišćavali.

Profimedia
Brižit Bardo

- Dala sam mladost i lepotu muškarcima, a znanje i mudrost ću dati životinjama. Možda me ljudi zovu grešnicom, ali ja sam u miru sama sa sobom - rekla je jednom prilikom.

Bila je smrtno zaljubljena u Žilbera Bekoa, čuvenog francuskog šansonjera. Danima je čekala njegov telefonski poziv i verovala da je voli, o čemu je i u javnosti govorila. Zbog njega je treći put pokušala da izvrši samoubistvo.

Iako su joj, pored skandaloznog načina života i kontroverzi koje su je pratile, osporavali i talenat za glumu, Brižit Bardo je snimila niz uspešnih filmova, s najvećim holivudskim i evropskim zvezdama sredine prošlog veka. Njen agent je bila Olga Horstig, poreklom Srpkinja, a Brižit je delila kadar sa Klaudijom Kardinale, Frenkom Sinatrom, Žan-Pjerom Kaselom, Kirkom Daglasom, Ani Žirardo, Šonom Konerijem, Alenom Delonom, Žanom Gabenom, Marčelom Mastrojanijem… Snimala je za Felinija i Godara, a neki od njenih čuvenih filmova, pored „I Bog stvori ženu“ i „Ludi od ljubavi“, jesu „Don Žuan je bio žena“, „Tri koraka kroz ludilo“, „Revolverašice“, „U slučaju nesreće“, „Istina“, „Privatni život“, „Parižanka“, „Noć u raju“, „Progonjeni ljubavnici“, „Prezir“ i mnogi drugi.

Profimedia
Brižit Bardo

Nakon četrdest osmog snimljenog filma, „Zavodnik Kolino“, 1973. godine, zauvek je napustila glumu. U poslednjoj sceni, u kojoj drži goluba u ruci, videla je horizont svoje budućnosti i u potpunosti se posvetila brizi o životinjama, što čini i danas, kroz svoju fondaciju, na globalom nivou. Ipak, samo dvadesetak dana posle tog prelomnog trenutka, duboko depresivna, po četvrti put je pokušala da sebi oduzme život, ali ju je spasla kućna pomoćnica.

Naredne godine, za svoj četrdeseti rođendan, slika se za magazin „Plejboj“, a deset godina kasnije saznaje da ima rak dojke. U početku je odbijala da se leči, smatrajući to sudbinom, ali je na nagovor prijateljice pristala i pobedila bolest. Da je naprasni prekid karijere ipak bio pametan potez, svedoče ove njene reči:

Profimedia
Brižit Bardo

- Većina velikih glumica imala je tragičan kraj. Kad sam se oprostila od svoje karijere, od tog života bogatstva i sjaja, slikanja i obožavanja, zahteva da budem poželjna, spasla sam sebi život.

Četvrti put se udala 1992. godine za Bernarda d’Ormala, sa kojim i danas živi.

Interesovanje medija i obožavalaca za neprevaziđenu B. B. traje i danas. Pored filmova, snimila je više od osamdeset pesama i objavila nekoliko knjiga o svom životu i karijeri, kao i o borbi za zaštitu životinja. Sebe je opisala i ovom rečenicom:

Profimedia
Brižit Bardo

- Ja sam, zapravo, mačka pretvorena u ženu. Predem. Grebem. A ponekad i ujedam.

 Očigledno, Brižit Bardo još nije rekla poslednju reč. A sve i da jeste, ostaje upamćena kao čuvena Parižanka koja je osvojila svet i postala besmrtni fenomen. Žena čija je lepota i danas simbol savršenstva i žena koja je rekla da je savršenstvo tako dosadno. U to ime, Viva Brigitte!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike