Sofija Loren s Titom u staroj Jugi: U Puli je uživala u glumačkim bravurama Bate i Smokija, a na Brionima joj je Broz pravio štrudlu!

17.09.2020

08:23 >> 13:48

0

Slavna glumica odlično se provodila s predsednikom SFRJ, koji je rado dočekivao nju i njenog supruga Karla Pontija

Sofija Loren s Titom u staroj Jugi: U Puli je uživala u glumačkim bravurama Bate i Smokija, a na Brionima joj je Broz pravio štrudlu!
jovanka broz tito - Copyright Sofija Loren na Brionima Profimedia

U zlatno doba jugoslovenske kinematografije, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ove prostore posećivale su svetske filmske zvezde, među kojima je bila i Sofija Loren, a u starim arhivama značajno mesto pripada njenoj poseti Filmskom festivalu u Puli 1970. godine.

Na sceni ispred lepe Italijanke tada su se ređale zvezde jugoslovenskog filma – Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić…, a u njenoj loži sedeo je Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom.

Čuveni žurnali „Filmskih novosti”, koji su skoro pet decenija bili neizostavni deo i amblem bioskopskog repertoara širom nekadašnje Jugoslavije, zabeležili su u svom 30. broju, pre tačno 50 godina, njen dolazak. Gledaoci u bioskopskim salama koji nisu mogli da prisustvuju uživo tom događaju svedočili su kroz žurnal stvaranju istorije.

Nizali su se kadrovi, a kamera je zabaležila: srednji plan – Sofija Loren seda pored Tita u loži, krupan plan – Bata za govornicom pozdravlja prisutne, širok plan – publika aplaudira…

Kako je Žurnal tada preneo, festival je otpočeo projekcijom filma „Neretva” Veljka Bulajića, a pored reditelja, ekipa filma i producenti „toplo su pozdravili predsednika Tita i njegovu suprugu i predali im poklone“. Za muzički deo bio je zadužen Boris Dvornik.

Ovo, inače, nije bilo ni prvo ni poslednje druženje predsednika SFRJ i svetske filmske zvezde. Godine 1969. u junu Sofija Loren i njen suprug Karlo Ponti posetili su Tita na Brionima, a nakon toga na istom mestu bili su ponovo i 1974.

Sofija Loren na Brionima Foto Profimedia

Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz, kasnije je ispričala za knjigu Žarka Jokanovića „Moja sestra Jovanka Broz” kako je jednom prilikom italijanska diva dovela i svog sina koji je imao samo godinu i po i ostala čak 15 dana.

– Došla je sa jednom švajcarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”, tamo gde su prvo oni bili. Svaki dan je dolazila na plažu da se kupa. Tito i Jovanka su sve vreme bili tu za vreme njene posete – kazala je Budisavljevićava, i dodala:

– Kosu je prala destiliovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali, uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva.

Ona je otkrila i da je Tito za Sofiju pravio zagorsku štrudlu.

– On je uživao da to radi, bio je tu i neki kuvar, ali Tito je to radio. Pravio je štrukle, štrudlu s jabukama. Lično je razvijao testo na tom stolu, motao. Ne znam baš da li je tačno znao koliko čega tu ide ili mu je kuvar u tome pomagao, ali je sam sve to mesio i pekao – ispričala je sestra Jovanke Broz u knjizi.

Pre nekoliko godina „Službeni glasnik” je objavio knjigu „Tito – neispričano”, čiji je autor Blažo Mandić, dugogodišnji savetnik za štampu predsednika Jugoslavije, koji je, između ostalog, takođe govorio o poseti Sofije Loren Brionima.

– Boravak Pontijevih proticao je upravo na Vangi. Junski dan sunčan, umereno topao. Laki maestral sa otvorenog mora kao da je bio doziran – samo toliko da se oseti blizina lovora i ruzmarina. Razgovor je, uz dobro vino, potekao mirno, neusiljeno. Uglavnom o umetnosti i umetnicima, ali potom – i o politici i državnicima. Mogao se steći utisak, posmatrajući sa strane, da je to susret davnašnjih poznanika – napisao je Mandić.

O pomenutom razmenjivanju kulinarskih čarolija pisao je i on, te je otkrio kako su pred jedan ručak Tito i Sofija Loren razmenjivali iskustva u njihovoj kuhinji na Brionima.

– Tito je pokazao kako se prave njegove omiljene zagorske štrukle, što je još kao dete naučio od majke. A što se rano nauči i zavoli, to se i upamti. Sofija Loren se „revanširala“ veštinom pripremanja italijanskih špageta – posvedočio je Mandić.

Kako je zapisao svoje utiske, Sofija Loren je i uživo bila izrazito privlačna žena, tankog struka, lepog stasa.

– Krupne crne oči, sa senkom tajnovitosti. Usne punije, diskretno naglašene. Fizička lepota u divnom spoju sa nespornom duhovnošću, što i među najpopularnijima nije baš čest slučaj. Zato su joj u filmovima i poveravane nezaboravne, karakterne uloge senzualnih i visprenih južnjačkih žena. Kad je, uz sve to, njena darovitost dospela u ruke iskusnog filmskog producenta, supruga Karla Pontija, dvadeset godina starijeg od nje, postalo je izvesno i potvrđivanje njenog sve većeg uspeha – zaključio je Mandić.

Karlo Ponti je kasnije lično izjavio novinarima da je njemu i Sofiji dan na Brionima bio jedan od najsrećnijih u životu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike