Legenda o seks simbolu koja i dalje traje: Merilin Monro je umrla pre 60 godina ali mit o njoj nikada

26.09.2022

18:00

0

"Veća od života, još veća u smrti"

Legenda o seks simbolu koja i dalje traje: Merilin Monro je umrla pre 60 godina ali mit o njoj nikada
profimedia-0021321830 - Copyright Merilin Monro, Profimedia

Prošlo je 60 godina od smrti Merilin Monro ali mit o njoj i njenom životu, nikad nije bio življi.

Njen duh lebdi svetom već više od pola veka, piše "Vašington Post" u tekstu pod naslovom "Veća od života, još veća u smrti".

Samo ove godine portret na svilenom ekranu Endija Vorhola "Shot Sage Blue Marilyn" prodat je za više od 195 miliona dolara na Kristijevoj aukciji, što je rekord za umetničko delo iz 20. veka.

U sredu će na Netfliksu biti prikazan dugo očekivani film "Plavuša", koji je imao premijeru i doživeo ovacije na Venecijanskom filmskom festivalu.  

Profimedia
 

O njoj je snimljeno više od deset filmova. Netfliks promoviše svoj novi film "Plavuša" sa Anom de Armas u glavnoj ulozi, kao "hrabro ponovo osmišljeni portet". Film zbog eskplicitnog seksualnog sadržaja ima ocenu da nije za one ispod 18 godina. Uprkos njenom imidžu kao seks simbolu, njeni filmovi su retko izlazili iz zone filmova koji bi danas nosili ocenu za one ispod 13 godina.

U intervjuu iz 1962. godine, bila je iznenađena što je po prvi put mogla da pokaže svoj pupak na filmu "Nešto se mora dati".

- Prepostavljam da su cenzori voljni da priznaju da svako ima pupak - izjavila je Merilin te godine kada je umrla.

Merilin Monro, Profimedia
 

Merilin nikad nije nominovana za Oskara ali je bila najpoznatija glumica na svetu. Prvi filmski ugovor je potpisala sa 20 godina kada je uzela prezime Monro, inače devojačko prezime njene majke.

Do 1953. godine postala je svetski seks simbol glumeći u muzičkim komedijama "Neki to vole vruće", i "Kako se udati za milionera". Tada su drugi počeli da žive od njene slave.

U decembru 1953. godine Hju Hefner je objavio svoj prvi Plejboj sa fotografijom Merilin na naslovnoj strani i fotografijom nage Merilin naspram crvene zavese od somota. Hefner je platio fotografu 500 dolara, ili današnjih 5.000 dolara. Monro nije plaćena ništa.

Merilin Monro, Profimedia
 

- Nikada nisam dobila čak  ni zahvalnost od svih onih koji su zaradili milione na fotografiji gole Merilin - izjavila je ona jednom prilikom.    

Početkom 1962. godine Monro je počela da uzima lekove na recept kako bi se izborila sa anksioznošću. U junu 20th Century Fox ju je suspendovao sa snimanja filma nakon što je stalno izostajala sa posla. Povukla se u svoju kuću u Los Anđelesu. Tamo je je njen psihijatar 5. avgusta 1962. godine našao mrtvu, a njena smrt je okarakterisana kao "verovatno samoubistvo".

Sahranjena je na  groblju „Vestvud vilidž“ u Los Anđelesu, ali njena legenda je nastavila da živi.

Godine 1973. "Newsday" je izvestio o "ponovnom porastu interesovanja za Monro".

Kako dalje navodi list "do sredine oktobra police robnih kuća biće opskrbljene slagalicama Merilin Monro, kartama za igru, kalendarima".

Merilin Monro Artur Miler
 

U isto to vreme iz Pariza stiže vest da je "izgled Merilin Monro - uske suknje, uski džemperi, visok potpetice - ponovo u modi.

Bivši publicista slavne glumice je izjavio: "svako ko može da zaradi na sećanju na Merilin će pokušati to da uradi".

Svi, od njene domaćice preko pisca Normana Majlera, pisali su knjige o zvezdi.

U svojoj najprodavanijoj knjizi iz 1973. godine "Merilin: Biografija", Majler je uključio tvrdnje da je imala aferu sa oženjenim državnim tužiocem Robertom F. Kenedijem i da je njeno ubistvo naručila CIA.

Kasnije u TV intervju Majler je priznao da ne veruje u spekulacije ali ih je uključio da bi prodao knjige "jer mu je bio potreban novac".

Do 1982. godine Merilin je bila popularnija nego ikad. Te godine se 19. put pojavila na naslovnoj strani čuvenog magazina "Life", više od bilo koje druge filmske zvezde.

Merilin Monro, Profimedia
 

Monrovo imanje i dalje zarađuje hiljade dolara licenciranjem pokojne holivudske zvezde, izvestila je agencija AP.

Teorije o ubistvu Monro nastavile su da se pojavljuju i te godine. Jedna od njih je bila da je Monro ubijena iz osvete zbog istrage o Robertu Kenediju. Okružni tužilac Los Anđelesa zatevao je novu obdukciju tela Merilin. Nakon obdukcije zaključeno je da "ne postoje dokazi koji podržavaju teoriju ubistva".

Ali glasine nikada nisu prestajale. U dokumentarcu "Nepriznati" iz 2017. godine, tvrdi se da je Monro ubijena jer je pretila da će otkriti poverljive informacije koje dokazuju postojanje vanzemeljaca.

Profimedia
 

Ipak mnogi se slažu da je legenda Monro opstala zahvaljujući njenom seksualnom imidžu.

- Čerdeset godina nakon njene smrti Monro je i dalje najuspešniji holivudski izum, njegov najprepoznatljiviji proizvod - piše "Hartford Courant".

Kada je osnivač Plejboja Hefner umro 2017. godine, sahranjen je u kripti pored Monro. On je kriptu kupio 1992. godine za 75.000 dolara. Tada je izjavio:

- Provesti večnost pored Merilin Monro je previše slatko da bih to propustio - objavio je Los Anđeles tajms.

Profimedia
 

Šest decenija nakon njene smrti, sve što nosi njeno ime i dalje beleži velike prihode. Ipak, njen realan život i dalje ostaje prekriven velom misterije. U knjizi fotografa Barrisa, citira se da je dva meseca pre smrti izjavila:

- Ja nisam devojka iz susedstva - nisam dobra ali mislim da sam čovek. Što se mene tiče, sada je najsrećnije vreme u mom životu. Postoji budućnost i jedva čekam da stignem do nje. Trebalo bi da bude zanimljivo -  

Nažalost, ispostavilo se da je je njena budunćnost pretvorena u mit koji opseda mnoge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike