Srpska i hrvatska verzija čuvene predstave "Deca" u Narodnom pozorištu: Saznajte šta ih povezuje (FOTO)

19.06.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon izvođenja biće održan razgovor sa autorima, glumcima, publikom i gostima

Srpska i hrvatska verzija čuvene predstave "Deca" u Narodnom pozorištu: Saznajte šta ih povezuje (FOTO)
Predstava "Deca" - Copyright Promo/Marijana Janković

U saradnji sa 32. Beogradskim letnjim festivalom BELEF, 27. juna u Narodnom pozorištu, predstava „Deca“, po istoimenom romanu Milene Marković, biće izvedena u dve interpretacije.

Na Sceni „Raša Plaović“, s početkom u 20 časova, komad u režiji Saše Božića odigraće glumci Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, a dva sata kasnije, na Velikoj sceni, „Decu“ će izvesti ansambl Drame Narodnog pozorišta, u režiji i na muziku Irene Popović.

Promo/Dramsko kazalište GAVELA, Zagreb
 

Nakon toga, uz moderatora Nebojšu Broćića, biće održan razgovor sa autorima, glumcima, publikom i gostima.

Hrvatska verzija

Knjiga „Deca“ Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a poslednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.

Promo/Dramsko kazalište GAVELA, Zagreb
 

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova, predstava „Deca“, premijerno izvedena na Sceni „Mala Gavela“ 2. februara ove godine, postaje iskaz o autentičnoj snazi umetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja, te svetu koji nudi obećanje utopije večite mladosti odzvanjajući teskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova.

Promo/Dramsko kazalište GAVELA, Zagreb
 

Prepoznatljiv rediteljski rukopis Saše Božića „Decu“ gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju deca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku: kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena deca koja se prave velika.

Promo/Dramsko kazalište GAVELA, Zagreb
 

U podeli su Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić, Nataša Dangubić i Viktoria Bubalo.

Srpska verzija

„Deca“, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta, premijerno izvedena 8. oktobra 2022. godine, jedna je od najoriginalnije insceniranih predstava u poslednjih nekoliko godina. Ovaj naslov, u inovativnoj operskoj formi u 17 pesama, hronološki prati razne duboko intimne i istinite priče o deci, odrastanju i porodici, kao i o tome koliko je složeno biti ćerka, majka, sin…

Promo/Narodno pozorište Beograd/Marijana Janković
 

Sve to uz specifičan koreografski jezik i dinamiku putovanja kroz različite fizičke pejzaže, afekte, dramske odnose, glasove, zvukove i reči – koji sveukupno otelovljuju kolektivno u pojedinačnom i pojedinačno u kolektivnom. Veliki ansambl predstave sve vreme je na sceni, a čine ga glumci i operski pevači, koji su svojevrsno kolektivno telo, odnosno identitet.

Predstava "Deca", Narodno pozorište Beograd Promo/Marijana Janković
 

U predstavi igraju Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević i Vladan Matović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike