Vojin Ćetković se (ne)stidi da plače u novoj predstavi JDP: Banalnost i zatucanost muškog mačoizma

31.05.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

U centru priče su krahovi muških junaka koji ih dovode do suza, i danas posmatranih kao znak neprimerene slabosti

Vojin Ćetković se (ne)stidi da plače u novoj predstavi JDP: Banalnost i zatucanost muškog mačoizma
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Probe predstave "Muške suze" po farsama i kratkoj priči Antoše Čehontea (komični pseudonim A.P. Čehova), u režiji Aleksandra Popovskog, počele su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Adaptaciju i dramatizaciju napisao je David Jakovljević, a u predstavi igraju Vojin Ćetković, Sanja Marković, Nenad Jezdić, Miodrag Dragičević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Milena Živanović, Teodor Vinčić i Teodora Dragićević.

ATA Images/Antonio Ahel
 

"Muške suze" su radni naslov kolažne drame po motivima četiri jednočinke, "Šala", "Prosidba", "Medved" i "Tatjana Rjepnina", i jedne kratke priče, "Krčma na drumu", Antona Pavloviča Čehova.

Stigma i samouzdržavanje

Akteri ove pozorišne igre poraženi su u ljubavi, izgubljeni u vremenu i zatočeni u krčmi tokom apokaliptične oluje koja ih upućuje jedne na druge i podstiče, kako na sukobe, tako i na setna prisećanja, natopljena piščevom sveprožimajućom ironijom. Najmanji zajednički sadržalac odabranih tekstova su krahovi muških junaka koji ih dovode do suza, i danas posmatranih kao znak neprimerene slabosti, te stoga izloženih stigmi i samouzdržavanju.

Profimedia
 

Čehov naziva ove tekstove vodviljima, iako svestan emocionalnih i egzistencijalnih ponora koji se kriju u svakom od njih. Elementi komedije su, sa jedne strane prirodna posledica poetike svakodnevnog i običnog, ali i jedan progresivan i uvek moderan, a svakako savremen, Čehovljev komentar na banalnost i zatucanost muškog mačoizma i patrijarhata kao društvenog poretka.

I ta oluja, kao metafora za haos, metež i ratove današnjice, predstavlja sve ono kuljanje koje neminovno izbija na površinu, ako se suze potiskuju, a podstiču ponos i posramljenost zbog muške "slabosti".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike