Ljubomir Bandović i Nela Mihailović stoti put briljiraju kao Ilija i Danica Čvorović: Jubilej predstave "Balkanski špijun" (FOTO)

18.06.2024

11:35

0

Autor: Dejan Ćirić

U fokusu komada nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja...

Ljubomir Bandović i Nela Mihailović stoti put briljiraju kao Ilija i Danica Čvorović: Jubilej predstave "Balkanski špijun" (FOTO)
Copyright Promo/Narodno pozorište Beograd

Predstava „Balkanski špijun”, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, proslaviće jubilarno stoto izvođenje pred domaćom publikom, 18. juna, u 20:30, na matičnoj Sceni „Raša Plaović”, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Igra se na "kartu više"

Biće to, zapravo, 101. izvođenje ovog izuzetnog komada koji je jubilarni stoti put odigran nedavno, na veoma uspešnom gostovanju u okviru „Bok festa” u Bjelovaru. Predstava je u samom startu, od premijere 1. oktobra 2018. godine, veoma dobro prihvaćena kako od stručne javnosti, tako i od publike, a u prilog tome govore i podaci da se sve vreme igra na „kartu više”, ne samo u Narodnom pozorištu, već i na gostovanjima.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

„Balkanski špijun“ je učestvovao na brojnim takmičarskim i revijalnim festivalima u zemlji i regionu - „Dani Zorana Radmilovića“, „Teatar na raskršću“, „Dani komedije”, „Dani Milivoja Živanovića“, „Pozorišno proleće“, „Nušićevi dani“, „Međunarodni festival malih scena Rijeka”, „Dani satire Fadila Hadžića“, Teatar fest „Petar Kočić“, „Dubrovačke ljetne igre”, „Budva grad teatar”, Purgatorije... Predstava je osvojila ukupno 16 nagrada - dve u celini i 14 pojedinačnih.

U fokusu komada nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja... Glavni junak Ilija Čvorović je i konkretan čovek i paradigma, mada je atipičan, jer sve što radi - radi iz srca i duše, a ne za novac. Uporište za ovu postavku „Balkanskog špijuna“ bila je drama koja je manje poznata od istoimenog scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

- Dramu smo menjali shodno datostima novih biografija likova i nekih preinačenja u zapletu. Predstava je jedna vrsta hazarda, jer film ima kultni status. Ilija Čvorović je neko ko ima 50 godina i živi danas u Srbiji. Naš Ilija je imao jednu zemlju koja se raspala. On je voleo Jugoslaviju, baš kao što danas voli Srbiju, svoju zemlju jedinicu - kaže Tatjana Mandić Rigonat, uz napomenu da komad, uz određene dramaturške izmene, funkcioniše kao da je pisan danas, ovde i za nas, ali i za sve ljude zapadne hemisfere.

Suvi ostatak Duškovog Ilije

Ljubomir Bandović ističe da je „današnji Ilija suvi ostatak onog nekadašnjeg, Duškovog Ilije“.

Promo/Narodno pozorište Beograd
 

- O "Balkanskom špijunu" se sve zna, a replike iz filma i običan narod zna napamet. Ilija Čvorović je danas drugi čovek. Nekad je to bio Bata Stojković, a danas sam to ja. Najbolje ću odati poštovanje Bati ako uspem da dignem lestvicu. Mene su učili da, ako postoji vaspitano i nevaspitano, sigurno postoji i prevaspitano. Hrabro, bez straha, s punim poštovanjem prema prethodnoj generaciji, stvaramo svoje visine i domete. Napravili smo jedno uzbudljivo i neočekivano pozorište - navodi Bandović sa kojim je u podeli, sve vreme, ista glumačka ekipa - Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike