Književnice koje su do sada osvajale NIN-ovu nagradu: Priznanje samo šest puta dodeljeno ženama

28.01.2022

19:30

0

Smatra se jednim od najznačajnih priznanja u književnosti, gde su među dobitnicima Miloš Crnjanski, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Borislav Pekić...

Književnice koje su do sada osvajale NIN-ovu nagradu: Priznanje samo šest puta dodeljeno ženama
68_ninova_nagrada_24012022_00039 - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

NIN-ova nagrada je književna nagrada kritike za najbolji roman godine. 

Prvi put je dodeljena 1954, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”. Smatra se jednim od najznačajnih priznanja u književnosti, gde su među dobitnicima MIloš Crnjanski, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Borislav Pekić.

Oskar Davičo je tri puta dobio nagradu, Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović I Dragan Velikić po dva. Nagrada nije dodeljena 1959. godine, a kao razlog je navedeno da je pauza posledica želje za “stimulisanjem kvaliteta”.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Nagrada nedeljnika NIN, za najbolji roman u 2021. godini, pripala je književnici Mileni Marković za roman “Deca”.

Ona je šesta žena sa NIN-ovom nagradom, od ukupno 68 dobitnika. Po njenom mišljenju, istakla je u intervjuu za magazin “Vreme”, važno je da li je roman dobar, manje dobar, izuzetan, značajan, a ne da li je nagadu dobila žena ili muškarac.

- Ko je bolji? Silvija Plat ili Keruak? Talenat je ono što njih izdvaja a ne pol. Meni su na istom velikaškom mestu i Fleneri O’Konor i Beket. Verovatno postoje sociološke studije o zastupljenosti žena u disciplini romanopisanja u različitim vremenima. To zahteva ozbiljan rad i proučavanje, mene bi jako zanimalo to da pročitam. Ali ja se time ne bavim. Vrlo je moguće i čak izvesno da će biti sve više i više žena u toj disciplini i da će sve više biti nagrađivane, rekla je.

Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja, Milena Marković novo delo izdala je posle sedam godina pauze. Roman je ispisan u stihu, bez tačaka i zareza, a ističući da je tanka linija između poezije i proze, autorka kaže da je odlučila da napravi "poemu odnosno roman u stihu". 

ATAImages/ Antonio Ahe
 

U romanu "Deca" bavila se "epohom i svetom koji je zauvek nestao, koji se ne tiče samo naše zemlje u kojoj smo svi živeli, nego i nekih drugih zemalja, nekih drugih vrednosti“. Bavi se decom, detinjstvom, ekstazom, sudbinom i agonijom slobode.

- Osmelila sam se. Posle velikih pisaca koji se bave agonijom slobode – (Mišel) Uelbek, (Zahar) Prilepin i (Karl Uve) Knausgor – i ja sam se bavila agonijom slobode i cenom koja se plaća. Pokušala sam da kroz priču koja je lična pokažem kako svi plaćaju, navela je Marković.

Od 1954. do 2022. godine nagrada je samo šest puta dodeljena ženama. Pre Milene, dobitnice su bile Dubravka Ugrešić  za "Forsiranje romana rijeke" (1988),  Svetlana Velmar Janković za "Bezdno" (1995), Grozdana Olujić za "Glasove u vetru" (2009), Gordana Ćirjanić  za "Ono što oduvek želiš" (2010) i Ivana Dimić za "Arzamas" (2016). Najbolje je da ih upoznate kroz njihova dela, ali ako vas zanima nešto više o spisateljicama, evo njihovih kratkih biogafija.

Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić/Profimedia
 

Rođena je 27. marta 1949. u Zagrebu. Tamo je završila Filozofski fakultet, a pri njegovom Institutu za teoriju književnosti radila je dvadesetak godina. Pisala je knjige za decu, studije o savremenoj ruskoj prozi, članke o ruskoj književnosti, prevodila je Borisa Pilnjaka i Danila Harmsa, i uredila, između ostalog, antologiju ruske alternativne književnosti. Njena najčuvenija knjiga, po kojoj je kasnije snimljen fiilm, jeste "Štefica Cvek u raljama života" (1981). Ona je prva žena koja je dobila NIN-ovu nagradu za "Forsiranje romana-reke" 1988. godine. Danas živi i stvara u Amsterdamu.

Svetlana Velmar-Janković

Printscreen/Youtube/RTS
 

Rođena je u Beogradu, 1. februara 1933. godine. Diplomirala je Francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti SANU postala je 2006. a redovni član 2009. Radila je kao urednik u časopisu "Kniževnost" i izdavačkom preduzeću "Prosveta". Žak Širak joj je lično dodelio Orden viteza Legije časti. Ninovu nagradu dobila je 1995. za ljubavni roman/politički triler "Bezdno". Preminula je 9. aprila 2014. u Beogradu.

Grozdana Olujić

Printscreen/Youtube/ Pancevo RTV
 

Rođena je 30. avgusta 1934. u Erdeviku. Gimnaziju je učila u Bečeju. Magistrirala je na Grupi za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prve književne radove objavila je još kao srednjoškolka. Prevodila je dela Arnolda Veskera, Jukija Mišime, Sola Beloua, Amrite Pritam, Vilijema Kenedija. Počasni je građanin grada Osla, nosilac danskog viteškog ordena Daneborg za zasluge na polju književnosti. Njeni romani i bajke doživele su brojna izdanja u zemlji, prevedene su na dvadeset osam svetskih jezika. NIN-ovu nagradu dobila je 2009- za "Glasove u vetru". Preminula je 2019. godine u Beogradu.

Gordana Ćirjanić

Printscreen/Youtube/ RTV Studentski grad
 

Rođena je u Beogradu 1957. godine. Za nju se govori da piše dušom i umom psihologa. Prevodila sa španskog i engleskog dela Luisa Sernude, Huana Oktavija Prensa, Huana Rulfa i Oskara Vajlda. Prvu knjigu pripovedaka napisala je 1996. godine, "Velaskezovom ulicom do kraja", koja može da se čita dva puta, jednom od kraja, a drugi put od početka. Objavljivala je knjige pesama, knjige zapisa i zbirke priča. NIN-ovu nagradu dobila je 2010. za "Ono što oduvek želiš". Živi i radi u Beogradu.

Ivana Dimić

Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans
 

Rođena je 30. jula 1957. godine u Beogradu, gde je 1982. diplomirala dramaturgiju na FDU. Paralelno je apsolvirala na odseku Opšte književnosti sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu. Završila je posdiplomske na CEU u Nansiju, na odseku Civilizacija 1984/85. Objavila je jedan roman, pet knjiga kratkih priča, drame, više dramatizacija i adaptacija za pozorište, više prevoda sa engleskog i francuskog jezika... NIN-ovu nagradu dobila je 2016. godine za roman "Arzamas". Živi i radi u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike