"Dobro došli na najlepšu pozorišnu scenu": Šekspir festival ove godine donosi mnoga iznenađenja (FOTO)

19.06.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Četiri predstave biće odigrane u glavnom programu

"Dobro došli na najlepšu pozorišnu scenu": Šekspir festival ove godine donosi mnoga iznenađenja (FOTO)
Vilijam Šekspir - Copyright Profimedia

Šekspir festival biće održan od 4. do 7. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a ljubitelji teatra biće u prilici da vide predstave "Bogojavljenska noć", "San letnje noći", "Romeo i Julija: Poslednji sati" i "Hamlet: Double bill", saopšteno je na konferenciji za medije.

- Dobro došli na najlepšu pozorišnu scenu. Radujem se svakom susretu jer označava da održavamo Šekspirov festival i da uspevamo da publiku dovedemo ovde - rekao je u uvodnom obraćanju direktor i osnivač festivala Nikita Milivojević. On je najavio i produžetak ove manifestacije na jesen.

Tanjug/Dušan Obrenov
 

- Ne mogu sve predstave da se igraju u otvorenom ambijentu. Na jesen pripremamo iznenađenje u saradnji sa Infant festivalom. Dva festivala će dati nešto zanimljivo i dobro - kazao je Milivojević.

Hrabrost za put sa Šekspirom

Ove godine biće odigrane četiri predstave u glavnom programu. U pratećem su predstava prilagođena osobama sa autizmom "San letnje noći", 4. jula i u novembru promocija knjige "Moj Šekspir: Rediteljsko putovanje kroz Prvi folio", kao i monografije "Šekspir festival: Prvih 10 godina".

Tanjug/Dušan Obrenov
 

Koselektor Šekspir festivala, reditelj Boris Liješević rekao je da će saradnja na festivalu naredne godine biti proširena i na Hrvatsku i Englesku.

- Ovaj festival je izuzetno inspirativan i ne poznaje granice. Jedini uslov koji festival traži je da se ima dovoljno hrabrosti za put sa Šekspirom. To danas nije lako. Pozorišni podvig je režirati Šekspira. Svoje ishodište ovaj festival ima u sebi samom - naglasio je Liješević.

Tanjug/Dušan Obrenov
 

Od četiri izabrane predstave za glavni repertoar, tri su komedije jer je "Hamlet" delo nezavisne grupe iz Italije koja će ga predstaviti iz dva ugla - ugla grobara i ugla samih aktera.

Predstavnik Pokrajinske vlade Dragan Traparić istakao je da će se nova pokrajinska vlada na čelu sa Majom Gojković posebno zalagati za događaje iz kulture i umetnosti.

Tanjug/Dušan Obrenov
 

- Ovde dolaze ljudi iz celog sveta, Italije, Jermenije, Gruzije, međunarodno je značajan festival. Uvek moramo da se vratimo na kulturu jer ona stvara ljude - zaključio je Traparić. Kao i prethodnih godina, organizovan je prevoz iz Novog Sada i Beograda za Čortanovce i Vilu Stanković gde se festival i održava pod vedrim nebom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike