Atraktivan program ovogodišnjeg festivala BELEF: Pogledajte šta vas očekuje (FOTO)

18.06.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ljubitelji pozorišta će uživati u izuzetnim predstavama i pratećem sadržaju

Atraktivan program ovogodišnjeg festivala BELEF: Pogledajte šta vas očekuje (FOTO)
Copyright Promo/Belef

32. Beogradski letnji festival počinje 20. juna izvođenjem predstave "Maske" u Malom pozorištu "Duško Radović". I ove godine BELEF će biti organizovan u Beogradu, a programi će se odvijati na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta, Teatra Vuk, Bitef teatra, kao i u prostorima ustanova kulture.

Promo/Belef
 

Premijere i gostujuće predstave

U periodu od 20. juna do 7. jula biće izvedeno čak sedam pozorišnih premijera, a publika će imati priliku da prvi put u Beogradu vidi osam gostujućih predstava (beogradske premijere).

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment BELEF će ove godine ugostiti i četiri predstve iz Hrvatske, dve iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske, jednu iz Makedonije i jedan internacionalni projekat.

U Narodnom pozorištu u Beogradu Zagrebačko kazalište mladih izvešće predstavu „Braća Karamazovi“ Olivera Frljića, Narodno pozorište Sarajevo balet „Sjećaš li se Doli Bel“, posebno veče u kome ćemo moći da pogledamo dva scenska prikazivanja romana „Deca“ Milene Marković - prvo u izvođenju teatra Gavela iz Zagreba u režiji Saše Božića i drugo - u izvođenju Narodnog pozorišta u režiji Irene Popović.

Promo/Belef
 

Narodno pozorište u Beogradu će u okviru glavnog programa BELEF-a izvesti premijeru predstave „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova.

U Ateljeu 212 nas očekuje premijera „Sada nije juli“ Đorđa Kosića, u režiji Luke Grbića, predstava „Stotinu malih smrti“ Teatra Sartr iz Sarajeva, u režiji Jovane Tomić, „Moj život s Veljom“ pozorišta Jazavac iz Banja Luke, „Things that Burn Easily“ Vedrane Klepice, premijera pop operete „Operotikon“ Dušanke Stojanović Glid i „Unstable Comrades“ igračka predstavu Igora Koruge.

Pozorište „Boško Buha“ izvešće premijeru autorskog projekta Borisa Liješevića „Tvoje i moje“ na sceni Teatra Vuk. U Malom pozorištu „Duško Radović“ biće održane dve premijere – „Sjaj zvezda na plafonu“, u režiji Damjana Kecojevića i „Recite nam nešto o sebi“ Nikole Rakočevića, kao i gostovanje pozorišta „Senke i oblaci“ iz Skoplja sa predstavom „Svadbe životinja i stvari“.

U posebnom prostoru kluba „Omg“ na Trgu Republike Vladimir Aleksić predstaviće „Privatnu proslavu“ kao studio visit.

Promo/Belef
 

Program za mlade i decu

Program MLADI BELEF u okviru kog će se prikazati čak 14 predstava studenata – završni ispiti, diplomske i master predstave FDU i umetničkih akademija, izvodi se na sceni Teatra Vuk i Ateljea 212. U okviru programa DEČIJI BELEF u Pozorištu lutaka „Pinokio“ organizovano je dečije letnje popodne, a u saradnji sa Pozorištem „Boško Buha“ prvi put se organizuje nagradni konkurs za savremeni dramski tekst za decu.

Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi: BELEF u podrumu doneće publici posebna scenska iskustva u novim formama i novim ambijentima. Dobre priče posle predstava omogućiće zainteresovanoj publici da razgovara sa autorima i glumcima. Zajedno sa Hartefaktom kroz nekoliko programa zainteresovani će moći da prisustvuju ZUT razgovoru o novom romanu Svetislava Basare, u Pričama iz Salona i Pričama i šetnjama po gradu sa poznatim umetnicima.

Promo/Belef
 

Ponovo će biti organizovana „Noć legata“ kada će posetioci proći kroz legate Muzeja grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića i Jovana Cvijića.

Dečiji programi, Mladi BELEF i svi prateći programi su besplatni.

Ulaznice za glavni program i sve informacije možete pronaći na belef.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike