Trijumf "Openhajmera" i šokantan debakl "Barbi": Dodeljene BAFTA nagrade (FOTO)

19.02.2024

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Domaćin prestižne ceremonije prvi put bio je škotski glumac Dejvid Tenant

Trijumf "Openhajmera" i šokantan debakl "Barbi": Dodeljene BAFTA nagrade (FOTO)
Copyright Profimedia

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" zabeležio je najveći uspeh na dodeli filmskih nagrada BAFTA koja je sinoć održana u Londonu, odnevši pobedu u sedam kategorija, uključujući priznanje za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju režiju.

"Barbi" bez ijedne nagrade

Nagradu za najbolji film ispred ekipe "Openhajmera" preuzeo je bračni par, Ema Tomas i Kristofer Nolan, koji su uz Čarlsa Rovena bili producenti, dok je irski glumac Kilijan Marfi nagrađen za ulogu Džeja Roberta Openhajmera, američkog teoretskog fizičara koji se smatra „ocem atomske bombe“.

Profimedia
 

Film "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa dobio je pet priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Emi Stoun, prenosi BBC.

Profimedia
 

Drama na nemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera osvojila je tri nagrade, uključujući priznanje za izvanredan britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

Film "Barbi", ostao je bez ijednog priznanja, uprkos tome što je bio nominovan u pet kategorija.

Profimedia
 

Nagradu za zvezdu u usponu, jedinu BAFTA nagradu o kojoj odlučuje javnost, dobila je engleska glumica Mia Meken-Brus, dok je priznanje za najbolji dokumentarac odneo film "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova.

Stipendiju BAFTA kojom se odaje priznanje za izuzetna filmska dostignuća, a koja je do sada, između ostalih, uručena Stivenu Spilbergu, Helen Miren i Čarliju Čaplinu, ove godine je dobila engleska glumica Samanta Morton.

Vilijam bez Kejt

Na crvenom tepihu u Rojal Festival Holu ove godine britanski princ Vilijam pojavio se bez svoje supruge Kejt Midlton, koja se oporavlja od operacije.

Profimedia
 

Domaćin prestižne ceremonije dodele nagrada prvi put bio je škotski glumac Dejvid Tenant. Najveći broj nominacija na ovogodišnjoj dodeli BAFTA nagrade imao je film "Openhajmer" - 13, zatim "Jadna stvorenja" sa 11 nominacija, i "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea i "Zona interesa" sa po devet.

Profimedia
 

Dodelu BAFTA nagrada organizuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, nezavisna dobrotvorna organizacija koju je 1947. godine osnovala grupa britanskih filmskih producenata sa ciljem da razvija i odaje priznanje najboljim filmovima, TV emisijama i igricama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike