Anica Dobra u ulozi Diane Budisavljević: Potresna priča o stradanju srpske dece u Jasenovcu (FOTO)

15.07.2023

19:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U filmu i seriji pratimo sudbinu jedne sestre i dva brata koji, bežeći od fašista 1942. godine, završavaju u logoru

Anica Dobra u ulozi Diane Budisavljević: Potresna priča o stradanju srpske dece u Jasenovcu (FOTO)
Anica Dobra - Copyright ATA Images/Stefan Tomašević

U okolini Vršca i Bele Crkve u toku je snimanje filma i TV serije „Djeca KozareLordana Zafranovića. TV serija u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji „Minakorda“, biće emitovana na RTS-u iduće godine.

Životni projekat

Jedan od predvodnika "crnog talasa" u Jugoslaviji, autor čiji su filmovi oduvek uznemiravali duhove, Lordan Zafranović, "Djecu Kozare" naziva svojim životnim projektom. Na ekranizaciju dela Arsena Diklića o stradanju dece u logoru Jasenovac, iz 1986. godine, čekao je nekoliko decenija. Ovo ostvarenje bavi se jednom od najvećih tema u istoriji čovečanstva – temom zla, kaže reditelj:

- Zlo je jedna veličanstvena tema, inače, ali kada se ono spusti na naše prostore, kada vidite da je oko vas, onda vas zaista uhvati strah da se ne ponovi.

Promo/RTS
 

Glumačka ekipa

Autorsku i glumačku ekipu čini više od 150 profesionalaca iz Srbije, Hrvatske i ostatka regiona. Među glumcima koje ćemo gledati u ovom ostvarenju su i Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Irfan Mensur i Anica Dobra koja će tumačiti lik Diane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15 hiljada dece iz logora u NDH.

Oficira Bobinca igra Leon Lučev.

- Moj lik je jedan od retkih koji nije istorijski utemeljen. Zašto je ovaj film bitan? Zato što se, zapravo, bavi zlom i dobrim, ali se bavi i nečim što je aktuelno, a to su ljudskost i ideologija, u stvari time koliko ideologija može da poništi ljudskost - ističe glumac.

Promo/RTS
 

Glavna uloga u filmu

U filmu i seriji pratimo sudbinu dece srpske nacionalnosti, jedne sestre i dva brata koji, bežeći od fašista 1942. godine, završavaju u logoru.

- Glumim glavnu ulogu u ovom filmu, zovem se Zora i proživljavam, sa braćom i majkom, pakao logora i pokušavamo da izbegnemo taj pakao - kaže mlada glumica Milica Stanković.

Promo/RTS
 

Za potrebe filma i TV serije na nekoliko lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj, izgrađena je scenografija čiji je autor Milenko Jeremić, legenda jugoslovenskog filma (“Valter brani Sarajevo”, “Okupacija u 26 slika”, “Variola Vera”, Maratonci trče počasni krug, Čudo neviđeno, Poslednji krug u Monci, Boj na Kosovu...).

Snimanje filma i serije "Djeca Kozare" trajaće do kraja avgusta, a sledeće godine publika će moći da uživa u ovom ostvarenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike