Prva klapa filma o užasima Jasenovca: Potresna priča koju će razumeti ceo svet (FOTO/VIDEO)

27.08.2022

15:00

0

Događaji su smešteni u 1942. godinu, ali korespondiraju sa vremenom u kome živimo

Prva klapa filma o užasima Jasenovca: Potresna priča koju će razumeti ceo svet  (FOTO/VIDEO)
zlatni rez 42 (2) - Copyright Tanjug printscreen

Prva klapa filma "Zlatni rez 42 (Ðeca Kozare)" pala je danas u mestu Slatina nadomak Knjaževca, a reditelj Lordan Zafranović je rekao Tanjugu da snima univerzalnu priču o pobedi nad zlom koja mora biti razumljiva svima u svetu.

Zafranović je rekao da posle pet godina rada na finansiranju i problema tokom pretpripremnog perioda oseća radost što je konačno počeo snimanje filma za koga očekuje da "kvalitetom izađe van okvira bivše Jugoslavije".

Tanjug printscreen
 

Zafranović je rekao da će "Zlatni rez 42 (Ðeca Kozare)" biti "savremeni film o svetu u kome danas živimo", a koji je "pun kontradikcija, ratova, užasa, izbeglica, gladi, što nije obećavalo 21. stoleće".

Prema njegovim rečima, "priča je smeštena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo".

Autor filmova sa tematikom Drugog svetskog rata "Okupacija u 26 slika (1978) i "Pad Italije" (1981), kao i dokumentarca "Krv i pepeo Jasenovca" (1983) je rekao da ne sme da se zaboravi zlo i strahovita tragedija "koja traje do današnjeg dana u kulturi sećanja".

Tanjug printscreen
 

- Ali to nije dovoljno da bi se napravio dramatičan film koji će korespondirati sa celim svetom i koji će biti potpuno jasan onome iz Tokija, Pekinga, Beograda i Zagreba - naveo je Zafranović.

Reditelj je dodao da "treba napraviti univerzalnu priču koja će da kaže da je zlo nešto što treba sprečiti, seći u korenima, pogotovo nacionalizam".

Zafranović je naveo da je nacionalizam "na ovim prostorima stvorio tolike nesreće narodima koji su ga upotrebljavali kao oružje i da se njima najviše vraćao kao tragedija".

Tanjug printscreen
 

- Film ima poruku nade, jer da pobeđuje zlo mi danas ne bi razgovarali ovde. Civilizacija poznaje dobro i ide dalje. Po koju cenu i način videćemo u ovom filmu - rekao je Zafranović.

Na polju kod Slatine ekipa filma se užurbano pripremala za deseti dubl scene u kojoj grupa Nemaca i Ustaša puca na nedužno stanovništvo. Iz rediteljske sobe su se čula uputstva kojima je Zafranović želeo da scenu dotera do savršenstva.

Glumci su sa velikom disciplinom i posvećenošću svakim novim ponavljanjem doveli kadar do onoga što je Zafranović zamislio.

Prvog dana u snimanju su učestvovali glumci Predrag Miki Manojlović, Rade Maričić, Tanasije Cakić, Andreja Nikčević, Ðorđe Nikolić, Nikola Brun i drugi. Manojlović je rekao Tanjugu da su bazu scenario svojevremeno napisali Arsen Diklić (1922-1995) i Zafranović, a da je potom "scenario menjan, Lordan je radio na njemu i to više nije taj scenario".

- Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno. Teško bude da se od dobrih scenarija napravi loš film - dodao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, cilj je da "Zlatni rez 42 (Ðeca Kozare)" izdrži probu vremena, a ne da bude zaboravljen posle premijere, festivala i nagrada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike