Žarko Laušević i Nebojša Dugalić u novim ulogama: Počelo snimanje filma "Ruski konzul"

22.06.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera je predviđena za početak 2024. godine

Žarko Laušević i Nebojša Dugalić u novim ulogama: Počelo snimanje filma "Ruski konzul"
Film "Ruski konzul" - Copyright Promo/Goran Đukanović

Posle višegodišnjih priprema, počelo je snimanje filma „Ruski konzul“ u režiji Miroslava Lekića. U ovoj istorijskoj drami, zasnovanoj na istoimenom romanu Vuka Draškovića, glavne uloge tumače Nebojša Dugalić i Žarko Laušević. „Ruski konzul“ nastaje pod okriljem producentkih kuća Visionteam i Telekom, a snimanje će trajati do 13. jula na lokacijama u Beogradu, Mladenovcu i Požarevcu. Premijera je predviđena za početak 2024. godine.

Promo/Vladimir Avramović/Irena Canić
 

Osim Dugalića i Lauševića, u „Ruskom konzulu“ glume Paulina Manov, Konstantin Fidanov, Svetozar Cvetkovic, Visar Viška, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci i drugi. Lekić je, podsećamo, Draškovićev roman „Nož“ pretočio u istoimeni film 1999. godine.

Nebojša Dugalić Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Film režira Miroslav Lekić, a producira ga Dragan Đurković. Ovo je sedmi dugometražni igrani film u režiji Miroslava Lekića. Prethodna ostvarenja su „Stepenice za nebo“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Bolje od bekstva“, „Povratak lopova“, „Nož“ i „Lavirint“. Reč je o petoj saradnji Lekića i Lauševića, računajući i seriju „Državni službenik“.

Vuk Drašković Promo/Borivoje Milosavljević
 

Složena tema srpsko-balkanskih odnosa

Filmski centar Srbije je projekat za film „Ruski konzul“ podržao krajem 2018. godine, na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. U obrazloženju komisije, između ostalog, stoji:

„Projekаt je zasnovan nа istoimenoj knjizi Vukа Drаškovićа koja je nаstаvаk romаnа 'Nož', i koja se bаvi složenom temom srpsko-аlbаnskih odnosа. Uzimаjući u obzir i dаlje veomа аktuelnu problemаtiku sа Kosovom i Metohijom, komisijа smаtrа dа bi reаlizаcijа ovog projektа bilа znаčаjnа, ne sаmo kаo filmsko delo, već i kаo pomoć u rаzumevаnju složenih srpsko-аlbаnskih odnosа kroz priču u kojoj su vešto izbegnutа opštа mestа i stereotipi, kаo i jednostаvnа podelа nа dobre i loše.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike