Šest oskarovaca sa uništenim reputacijama: Zauvek uprljani skandalima

06.03.2023

20:30

0

Neki i od najviše hvaljenih holivudskih talenata doživeli su da im reputacija i imidž budu potpuno uništeni, nakon teških optužbi

Šest oskarovaca sa uništenim reputacijama: Zauvek uprljani skandalima
Copyright Profimedia

Približavamo se dodeli Oskara 12. marta u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Oskar je jedno od najprestižnijih filmskih priznanja u svetu koje može dobiti neki filmski radnik, a uz prestiž koji donosi obično dolazi i karijera ispunjena priviliegijama i savršenom reputacijom.

Međutim čak neki i od najviše hvaljenih holivudskih talenata doživeli su da im reputacija i imidž budu potpuno uništeni, nakon teških optužbi, bilo da su one dokazane ili ne.

Nakon pokretanja MeToo pokreta, nastala je i takozvana kensel kultura koja podrazumeva potpuno "brisanje" nečije karijere.  

1. Roman Polanski

Roman Polanski/Profimedia
 

Roman Polanski, režiser kultnih filmova "Rozmarina beba" i "Kineska četvrt" decenijama ima bogatu filmsku karijeru ali je njegov lični život, bacio senku na njegov filmski rad.

Za silovanje trinaestogodišnje devojčice optužen je 1977. godine. Na kraju je priznao krivicu za lakši prekršaj (seks sa maloletnom osobom) očekujući da će služiti samo uslovnu kaznu, međutim sudija je odbacio ovakvu vrstu nagodbe. U strahu od zatvora Polanski je pobegao u Francusku, gde i danas živi.

Profimedia
 

Ipak, nastavio je da snima filmove, uključujući dramu o holokaustu "Pijanista" 2002. godine za koju je dobio Oskara za najbolju režiju. Na dodelu Oskara nije došao plašeći se da će biti uhapšen.

Usred ekspanzije #MeToo pokreta 2018. godine Polanski je izbačen iz Akademije filmskih umetnosti i nauka, a druge žene su ga takođe optužile za seksualni napad. Ipak nastavio je da snima filmove, a poslednji među njima je "Oficir i špijun" iz 2019. godine.

Kevin Spejsi

Profimedia
 

Dvostruki oskarovac Kevin Spejsi već je dobio Oskara za filmove "Dežurni krivci" i "Američka lepota", i postao zvezda serije "Kuća od karata" kada se njegova karijera srušila kao kuća od karata nakon optužbi za loše ponašanje na setu 2017. godine.

Uskoro su stigle i strašnije optužbe od glumca Entonija Rapa za seksualno zlostavljanje kada je glumac imao 14 godina.

Spejsi je otpušten iz serije "Kuća od karata" a njegov lik je retroaktivno ubijen. Nakon što je više od deset muškaraca iznelo optužbe na njegov račun, njegova tada već snimljena uloga u neobjavljenom filmu Ridlija Skota "Sav novac sveta" je izbačen.

Profimedia
 

Iako je Spejsi pobedio u građanskom postupku 2022. godine, nad Rapovim optužbama, čak je i dobio nekoliko uloga uključujući i onu o hrvatskom predsedniku Franju Tuđmanu, malo je verovatno da će njegova karijera ikada vratiti stari sjaj.

Harvi Vajnstin   

Profimedia
 

Revolucionarni pokret #MeToo koji je zauvek promenio Holivud sigurno nikad ne bi nastao da nije bilo optužbi na račun najpoznatijeg producenta Harvija Vajnstina.

On je bio moćan filmski producent, koji je doveo do slave na desetine filmova. I sam je osvojio Oskara za produkciju filma "Zaljubljeni Šekspir".

Profimedia
 

Sa prvim optužbama se susreo 2017. godine kada  ga je desetine žena optužilo za seksualno zlostavljanje. Nakon toga on je uhapšen i na kraju osuđen za silovanje.

Nakon što je osuđen na 23 godine, na drugom suđenju optužen je još na 16 godina. Izbačen je iz njegove filmske kompanije koju je vodio sa bratom, da bi  2018. godine kompanija proglasila bankrot. Godinu dana kasnije izbačen je iz američke Akademije filmske umetnosti.

Vudi Alen

Vudi Alen je jedan od najuspešnijih filmskih stvaralaca u istoriji, kao i dobitnik četiri Oskara ali će njegovo nasleđe zauvek biti uprljano skandalima koji uključuju njegovu bivšu suprugu Miju Farou.

1992. godine otkriveno je da je Alen bio u romantičnoj vezi sa svojom usvojenom ćerkom koja je tada imala 22 godine.

Profimedia
 

Iste godine Mija Farou je optužila Vudija Alena za zlostavljanje sedmogodišnje usvojene ćerke iako on nikada zvanično nije optužen a on sam ostao je pri tvrdnji da nije kriv.

Decenijama nakon toga Vudi Alen je nastavio da snima filmove ali su se nove optužbe pojavile nakon poajve #MeToo pokreta što je dovelo do toga da njegov izdavač odustane od objavljivanja memoara. Nekoliko glumaca se javno izvinilo zbog učestvovanja u njegovim filmovima.

Mel Gibson

Lista mizogonih, rasističkih, i antisemitskh incidenata dvostrukog oskarovca Mela Gibsona je podugačka. Jedan od onih najpoznatijih datira iz 2006. godine kada je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju i kada je izgovorio: "Jevreji su odgovorni za sve ratove na svetu".

Takođe 2010. godine pojavio se snimak na kojem se čuje kako preti ubistvom majci svog deteta. Iako je na neko vreme izašao iz centra pažnje, 2017 godine se vratio i nominovan je za najboljeg reditelja za film "Greben spasa".

Profimedia
 

Mel Gibson je početkom ove godine trebalo da predvodi veliku paradu u Nju Orleansu, međutim nakon protesta jevrejske zajednice, povučeno je njegovo prisustvo. Prošle godine snimio je šest filmova ali uglavnom je reč o niskobudžetnim filmovima.

Dastin Hofman

Sedam žena uključujući i jednu koja je tada bila maloletna 2017. godine iznelo je optužbe na račun oskarovca Dastina Hofmana, za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Profimedia
 

One su svoje optužbe iznele javno u magazinu Holivud Reporter. Nakon izvinjenja i nekoliko godina bez posla Hofman je trebalo da se vrati glumi, na Brodveju nakon pandemije, međutim taj projekat nikad nije realizovan. Ipak, trebalo bi da se pojavi u najnovijem filmu Frensisa Forda Kopole "Megalopolis".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Best Life

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike