Haos u Holivudu zbog Mišel Vilijams: Da li će današnje nominacije za Oskara izazvati novi skandal?

24.01.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Očekuje se da će biti oboreno nekoliko velikih rekorda

Haos u Holivudu zbog Mišel Vilijams: Da li će današnje nominacije za Oskara izazvati novi skandal?
Mišel Vilijams - Copyright Profimedia

95. dodela Oskara, koju će voditi Džimi Kimel, biće održana 12. marta u Dolbi teatru u Holivudu, a danas u 14.30, po srednjeevropskom vremenu, biće objavljene nominacije. BBC navodi da se očekuje da bude oboreno nekoliko rekorda.

Profimedia
 

Nastavci kultnih ostvarenja

Za najbolji film bi moglo da bude nominovano najviše nastavaka u istoriji, zahvaljujući filmovima „Top Gan: Maverik“, „Avatar: Put vode“ i „Crni panter: Vakanda zauvek“. Da bi se oborio taj rekord dovoljno je dva nastavka budu nominovana. Razlog za to je što je ove godine čak deset filmova u trci za najbolji film. Do sada su nastavci filmova bili nominovani samo osam puta, ali nikada dva u istoj godini.

Gettyimages2022/Paramount
 

Prva nominacija za glumca u Marvelovim filmovima

Nominacija za najbolju glumicu u sporednoj ulozi koju bi mogla da dobije Anđela Baset za film „Crni panter: Vakanda zauvek“ značila bi prvo priznanje za glumca u Marvelovim filmovima. Marvelova ostvarenja su do sada osvojila ukupno 19 nominacija za Oskara, većinom u tehničkim kategorijama, osim prvog filma „Crni panter“ koji je 2019. godine bio nominovan za najbolji film.

Profimedia
 

Irski glumci među favoritima

Glumci koji dolaze iz Irske su ove godine među vodećim favoritima i nema ih malo. Za film „Duhovi ostrva“ mogla bi da budu nominovana čak četiri glumca - Kolin Farel, Brendan Glison, Bari Kogan i Keri Kondon. Tu si i Pol Meskal koji koji igra glavnu ulogu u filmu „Aftersun“, koji je proglašen za najbolji u prošloj godini, kao i glumica Džesi Bakli za „Women Talking“.

Profimedia
 

Mišel Vilijams u glavnoj ili sporednoj ulozi?

U Holivudu se povela velika polemika o potencijalnoj nominaciji Mišel Vilijams za najbolju ulogu u autobiografskom filmu Stivena Spilberga „Fabelmanovi“. Glumica igra majku glavnog lika, ali ona nije glavna uloga. Ipak, ona je sebe prijavila u kategoriji glavne glumice, umesto sporedne, uz podršku filmskog studija koji stoji iza ovog ostvarenja. To je dovelo do rasprave o tome da li su uloge majki zanemarene u vodećim kategorijama. Pravila nalažu da Akademija može da nominuje bilo kog glumca u bilo koju kategoriju koju smatra adekvatnom.

Profimedia
 

Za najbolju režiju isključivo muškarci

Za razliku od prethodnih godina, na 95. dodeli Oskara u kategoriji najbolji reditelj će najverovtnije biti nominovani samo muškarci.

Profimedia
 

Očekuje sa da među njima budu Spilberg za „Fabelmanove“, Tod Fild za „Tar“, Martin Mekdona za „Duhove ostrva“, Baz Lurman za „Elvisa“ i Džozef Kosinski za „Top Gan: Maverik“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike