Sporna gej scena u filmu "Crni panter: Vakanda zauvek": Kina zabranjuje Marvelove filmove

12.11.2022

10:00

0

Oni su drugo najveće bioskopsko tržište u svetu

Sporna gej scena u filmu "Crni panter: Vakanda zauvek": Kina zabranjuje Marvelove filmove
Crni panter: Vakanda zauvek - Copyright Profimedia

Dva holivudska trenutno najveća filma o superherojima – „Crni panter: Vakanda zauvek“ i „Crni Adam“ – najverovatnije neće biti prikazana u Kini, saznaje Hollywood Reporter.

Kina je drugo najveće bioskopsko tržište na svetu i Marvelovi filmovi su odlično prolazili.

Međutim u međuvremenu su za bioskope zabranjeni Marvelovi filmovi „Šeng Či i legenda o deset prstenova“ (2021) i „Eternals“ (2021).

Smatra se da su razlog tome bile izjave glumca Simu Liua i rediteljke Chloe Zhao koji su u intervjuima prethodnih godina kritikovali stanje u Kini.

Foto: Promo/MegaComFilm
 

Nije prikazan ni „Spajdermen: Put bez povratka“, sumnja se da je razlog prikazivanje Kipa slobode što je za Kinu neprihvatljivo jer simbolizuje američke političke vrednosti.

Zabrana filma „Tor: Ljubav i Grom“

Što se tiče filma „Crni panter: Vakanda zauvek“, smatra se da će film biti zabranjen u Kini zbog prikaza homoseksualne veze između dva lika a to su Vakanda ratnica Aneka i njena ljubavnica Ajo.

Foto: Promo/MegaComFilm
 

Iz istih razloga ove godine u Kini nije prikazan film „Tor: Ljubav i Grom“.

U prošlosti je Holivud je znao popuštati kineskim zahtevima te su izbacivali homoseksualne scene iz filmova kako bi zaradili milione na kineskim bioskopskim blagajnama.

Tako je, na primer iz filma „Boemska rapsodija“ nestalo svako spominjanje homoseksualnosti Fredija Merkjurija.

Da li će Dizni popustiti?

Međutim, kompanija Volt Dizni, vlasnik kompanije Marvel, nedavno je zauzela stav po kojem neće uklanjati homoseksualni sadržaj iz svojih filmova, bez obzira odakle dolaze takvi zahtevi.

Što se tiče filma „Crni Adam “ pretpostavlja se da je razlog zabrane to što u filmu glumi Pirs Brosnan koji je prije otprilike dve godine objavio 19 godina staru fotografiju na kojoj su on i njegova porodica s Dalaj Lamom, a Brosnan mu je tom prilikom čestitao 85. rođendan.

Za kineske vlasti, Dalaj Lama je opasni separatista a svi koji oni ga podržavaju, kao što su Lejdi Gaga, Ričard Gir  i Kijanu Rivs, svojim likom i delom nisu dobrodošli u Kinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nacional.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike