Omiljen kod Hitlera nikada nije dočekao drugi deo: Crtani film "Snežana i sedam patuljaka" napunio 85 godina

24.12.2022

16:30

0

Najpoznatiji klasik Volta Diznija

Omiljen kod Hitlera nikada nije dočekao drugi deo: Crtani film "Snežana i sedam patuljaka" napunio 85 godina
Copyright Profimedia

Najpoznatiji crtani klasik "Snežana i sedam patuljaka" premijerno je prikazan 21. decembra 1937. godine.

Bajka Braće Grim, ispričana kroz pokretne crteže studija Volta Diznija, osvojila je srca dece širom sveta.

Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grim koja govori o mladoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka.

Profimedia
 

Prva Dizni princeza

Premijera je održana, 21. decembra 1937. godine, u bioskopu „Carthay Circle Theatre“.

Bila je to prva premijera celovečernjeg crtanog filma u filmskoj istoriji.

Film je odmah postao jako popularan i više puta je ponovo prikazivan u bioskopu, sve dok nije izdat na VHS-u, 28. oktobra 1994. godine.

Snežana je i prva Dizni princeza, a takođe i prvi izmišljeni ženski lik koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Lik Snežane zasnovan je na glavnom liku iz bajke poznate u mnogim evropskim državama, a najpoznatija je bavarska verzija koju su za sva vremena sačuvala braća Grim.

Profimedia
 

Višestruko prekoračen budžet

Rad na snimanju „Snežane i sedam patuljaka“ započeo je početkom 1934. godine i u junu iste godine u „Njujork tajmsu“ Volt Dizni je najavio snimanje svog prvog igranog filma.

Pre „Snežane“, Dizni studio je prvenstveno bio uključen u produkciju kratkog animiranog filma o Mikiju Mausu i serije „Silly Symphony“. Dizni se nadao da će ojačati prestiž i prihode svog studija sa dugometražnim filmovima.

Procenjivalo se da bi „Snežana“ mogla biti snimljena sa budžetom od 250.000 dolara, koji je bio deset puta veći od budžeta za „Silly Symphony“, i da bi trebalo da bude prvi dugometražni animirani film u istoriji, zbog čega je Volt Dizni morao da se bori da bi dobio odobrenje za filmsku produkciju.

Njegov brat i poslovni partner Roj Dizni i njegova supruga Lilijan pokušali su da ga odgovore od toga, dok je holivudska filmska industrija podrugljivo nazivala projekat kao „Diznijeva ludost”, još dok je bio u fazi snimanja.

Profimedia
 

Dizni stavio kuću pod hipoteku

Volt je svoju kuću dao pod  hipoteku, kako bi finansirao troškove snimanja filma, što je na kraju dovelo do ukupnog iznosa od 1.488.422 dolara, što je u to vreme bio neverovatan novac, čak i za igrani film.

Zanimljivo je da je Adrijana Kaseloti imala 19 godina kada je dobila priliku iz snova, da pozajmi Snežani glas.

Dizni joj je ponudio izuzetno strog ugovor, prema kom nikada više, nakon tog filma, nije smela da nastupa na pozornici ili filmu.

 Animatori su uradili, prebrisali, prepravili ili bacili na hiljade slika, pre nego što su konačno dobili finalni izgled patuljaka. Taj proces trajao je dve godine.

Profimedia
 

Prestrašena deca

Jedna od zanimljivosti je da su nakon emitovanja filma u njujorškom “Rejdio siti mjuzik holu”, vlasnici sale bili su primorani da zamene sedišta.

Bioskop je bio opremljen sedištima presvučenim somotom, koji je upropašćen jer se veliki broj najmlađih posetilaca toliko uplašio scene sa Snežanom u ukletoj šumi, da se upiškio na sedišta.

Adolfu Hitleru je ovo bio jedan od omiljenih filmova. Posedovao je kopiju i često je prikazivao u svojoj kući, a navodno je čak i crtao skice likova iz filma i zamišljao šta bi dalje radili.

Nakon ogromnog uspeha “Snežane i sedam patuljaka”, Dizni je planirao i nastavak “Snežanin povratak”. Nikada nije dogurao dalje od pretprodukcije, i Volt nikada nije otkrio zašto nije snimio i drugi deo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike