Svi su bili zapanjeni! Rekordna cena za delo Čarlsa III: Prvi kralj koji je prodao sliku na aukciji (FOTO)

25.10.2022

16:15

0

Iako za sebe skromno kaže da je "entuzijastični amater", procenjuje se da je zaradio oko dva miliona dolara od prodaje kopija svojih akvarela, što ga svrstava među najprodavanije žive umetnike

Svi su bili zapanjeni! Rekordna cena za delo Čarlsa III: Prvi kralj koji je prodao sliku na aukciji (FOTO)
profimedia-0367678825 - Copyright Kralj Čarls III Profimedia

Reprodukcija slike koju je, tada prestolonaslednik, princ Čarls naslikao 2001. godine, koja prikazuje zamak Balmoral u Škotskoj, prodata je krajem prošle nedelje za 5.800 funti na aukciji kod „Bonamsa".

Time je kralj Čarls postao prvi britanski kralj čije je umetničko delo prodato na aukciji, prenosi Rojal Central.

Kako je rekla direktorka aukcijske kuće, Mej Metjuz, svi su bili zapanjeni interesovanjem koje je vladalo za ovaj primerak.

Profimedia
 

Čarls je imao ukupno stotinu reprodukcija svoje originalne slike.

Očigledno je činjenica da je njegova majka, kraljica Elizabeta Druga, preminula upravo u dvorcu koji je Čarls naslikao pre dvadesetak godina, dodala sentimentalnu, ali i materijalnu vrednost reprodukciji, koja je prodata po desetostruko višoj ceni od procenjene.

Čarls je i do sada bio hvaljen zbog svojih umetničkih sklonosti, a njegovi akvareli, uglavnom pejzaži Škotske i Tanzanije, bili su izloženi u Gerison kapeli u Čelsiju, izložbenom prostoru Prinčeve fondacije.

Kralj se u slikanje zaljubio još za vreme školovanja, a njegov profesor Robert Vedel iz srednje škole Gordston u Škotskoj podstakao ga je da se i sam oproba u umetnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brandsynario (@brandsynario)

Njegovi radovi takođe su krasili poštanske marke u Velikoj Britaniji. Od tada, pa sve do sada, kralj Čarls III slika isključivo akvarele.

Radove je prvi put izložio u zamku Vindzor 1977. zajedno sa delima kraljice Viktorije, koja je takođe volela akvarele, kao i sa slikama vojvode od Edinburga, koji je sam skicirao vitraže privatne kapele u njihovom zamku.

Kralj Čarls III Profimedia
 

Iako za sebe skromno kaže da je "entuzijastični amater", procenjuje se da je između 1997. i 2016. godine zaradio oko dva miliona dolara od prodaje kopija svojih akvarela, što ga svrstava među najprodavanije žive umetnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike