Elizabet Pitkern za 24sedam: Uzbudljiva priča o čuvenoj crvenoj violini koja voli tužne kompozicije (FOTO/VIDEO)

16.10.2022

18:30

0

Američka umetnica je vlasnica dragocenog Stradivarijevog instrumenta koji ne samo da ima filmsku prošlost, već je i njegova muzika nagrađena Oskarom

Elizabet Pitkern za 24sedam: Uzbudljiva priča o čuvenoj crvenoj violini koja voli tužne kompozicije (FOTO/VIDEO)
Elizabet Pitkern Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

“Oprezno s tom violinom, ona čezne za tišinom, ko da škakljaš anđelčiće vrhom gudala”, stihovi su pesme Đorđa Balaševića sa kojima najbolje možemo da ilustrujemo priču o čuvenoj “Crvenoj violini” i njenoj vlasnici, američkoj violinistkinji Elizabet Pitkern, koja će u utorak uveče održati koncert na Kolarcu.

Ekipa portala 24sedam je imala ekskluzivnu priliku da vidi i čuje kako izgleda proba uoči koncerta i porazgovara sa vlasnicom Stradivarijeve violine koju je čuveni majstor napravio 1720. godine.

Na koncertu u Beogradu violinistkinju će pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku, a specijalna gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman. 

24sedam/Goran Sivački
 

Zanimljivo je da je pored “Crvene violine” čudesne sudbine tu i još jedan raritet od instrumenta. Naime violončelo na kojem će svirati Kejla Heman, potiče čak iz 1769. godine.

Pre početka razgovora o violini nismo odoleli a da Elizabet, koja je prvi put u Srbiji, ne upitamo za njene utiske.

- Odmah me je dočekala predivna večera sa tradicionalnim srpskim jelom - prasetina sa sirom. Uz srpsko vino, zaista nešto mnogo ukusno. Impresionirana sam vašom arhitekturom i toliko različitih stilova, toplim i srdčanim ljudima - podelila je sa nama prve impresije po dolasku u Beograd.

Kada smo se uverili da se zaista ovde oseća dobro, mogli smo i da započnemo razgovor o “Crvenoj violini”, koncertu i muzici.

24sedam/Goran Sivački
 

„Crvena violina“ je dobila ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. godine najpoznatiji majstor violine Antonio Stradivari. Ne zna se šta je bilo s violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica čuvenog nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona.

Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za film iz 1998. godine „Crvena violina“, koji je dobio nagradu Oskar za muziku. Kasnije je snimljen i dokumentarac „Aukcijski blok“, u kojem se pojavljuje i sadašnja vlasnica ovog dragocenog instrumenta.

Filmsku priču o ovom instrumentu zaustavljamo u 1990. godini, kada se pojavljuje na aukciji najpoznatije svestke kuće Kristi i kada, zapravo slučajno, mada kada je o reč o ovoj violini ništa nije slučajno, dospeva u ruke naše sagovornice.

24sedam/Goran Sivački
 

Ona je toliko bila opčinjena ovim instrumentom da je njena majka, vilolenčelistkinja sa Džulijarda, kada je čula gde se održava aukcija, rešila da kako zna i ume, odvede ćerku u London i omogući joj da pre nego što pređe u ruke novog vlasnika na njoj zasvira makar koji takt. 

- Probala sam da sviram na toj violini, nekoliko dana pre zvanične aukcije i to se sve odvijalo u velikoj tajnosti. Bila sam tada zaista mlada, ali svirati ovakvu violinu može da vam se desi samo jednom u životu - kaže Elizabet Pitkern za 24sedam.

Međutim, iako je ljubav majke najveća, u ovom slučaju pokazalo se da je deda spreman na sve za svoju unuku pa tako i da dođe na aukciju da se nadmeće za violinu i ponudi najvišu cenu od dva miliona dolara, kako bi instrument završio u rukama njegove miljenice.

24sedam/Goran Sivački
 

Violina je sama po sebi vredna, ali zašto je našoj sagovornici baš toliko bilo važna?

- Stradivari je napravio mnogo violina ali smatra se da je ova najbolja, da je napravljena od najboljeg materijala koji omogućava savršen zvuk - kaže ona.

Svaki umetnik ima poseban odnos sa svojim instrumentom, pa je tako i u ovom slučaju.

- Ja o svojoj violini razmišljam kao o ženskom duhu u muškom telu. Violina je deo mene. Kada sviram, ne znam tačno gde prestaje moje telo, a gde se nastavlja violina - ističe Elizabet.

24sedam/Goran Sivački
 

Čudesna je sudbina „Crvene violine“ koja je na kraju dospela u ruke ove violinistkinje.

Ne možemo, a da se ne zapitamo, koji su to zvuci koji najbolje odjekuju na njenim strunama, mada možemo naslutiti...

- Definitvno najviše voli tužne kompozicije, ali više u džipsi stilu gde se stalno smenjuju sreća i tuga. Ona najviše dolazi do izražaja u koncertnim salama sa sjajnom akustikom, kada najbolje može da se oseti čistoća njenog zvuka u velikim, romantičnim kompozicijama poput Bramsa, Čajkovskog i Mocarta.

A šta je ono što će svirati na Kolarcu koji je poznat po svojoj savršenoj akustici kojoj nisu odoleli brojni vrhunski muzičari.

24sedam/Goran Sivački
 

- Volim različitost pa će tako na repertoaru biti mešavina kompoziciija i kompozitora iz različitih epoha. Od Hajdna do Gervišna. Biće tu i muzika Džona Vilijamsa. Ups, ovo nisam smela da kažem, trebalo je da bude iznenađenje - otkriva uz osmeh ova simpatična umetnica.

Na sceni to izgleda fantastično. Violinistkinja koja virtuozno i sa lakoćom barata gudalom i najlepši mogući zvuci koji odjekuju koncertnom salom ali kako se zapravo stiže do toga. Kako izgleda jedan životni put violinistkinje, da li je baš sve tako lako kao pokreti prstiju na violini?

- Mnogo toga se dešava iza scene. Ovo je jedan veoma dinamičan životni stil. Sve te pripreme, vežbanja, briga o instrumentu, putovanja i onda na kraju, moraš naći način da izađeš na scenu i u tom momentu odsviraš kompoziciju sa nadljudskom energijom – kaže ona.

24sedam/Goran Sivački
 

Ipak, Elizabet se ne žali, voli putovanja, susrete sa različitim ljudima...

- Ovo je moj poziv i sa radošću mu se predajem - zaključuje umetnica.

A kako zaista svira i kako zvuči čuvena „Crvena violina“ moći će da se uvere svi oni koju dođu u utorak na koncert u Kolarcu, a pre toga pogledajte kako smo "krišom" snimili Eliazbet za vreme probe u Beogradu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike