Posle 30 godina otkrivena tajna misteriozne Rembrantove slike (FOTO)

03.04.2022

11:01

0

Kako se procenjuje, vrednost ovog dela sada može da skoči na dvocifren milionski iznos

Posle 30 godina otkrivena tajna misteriozne Rembrantove slike (FOTO)
Copyright Profimedia

Berlinska Galerija slika je definitivno utvrdila da je autor dela koje datira iz 1638. godina, iz njenog fonda, Rembrant, a ne njegov učenik Govert Flink, kako se mislilo više od poslednjih 30 godina.

Galerija je tako na neki način iznova otkrila sliku "Pejzaž sa lučnim mostom" velikog holandskog majstora.

Platno će biti deo izložbe "Dejvid Hokni - dijalog pejzaža" koja će biti otvorena 9. aprila. Stoga je Katja Klajnert, kustos za holandsku i flamansku umetnost 17. veka u Galeriji slika, ponovo detaljno analizirala ovo delo.

"Pejzaž sa lučnim mostom", Rembrant/Profimedia
 

Na osnovu promena i ispravki tokom slikanja je utvrdila da je autor Rembrant. U vreme poslednje analize 1989. stručnjaci nisu raspolagali današnjom tehnologijom. Tada su "Pejzaž sa lučnim mostom" pripisali Flinku.

Dagmar Hiršfelder, direktorka Galerije koja čuva 20 Rembrantovih dela, kaže da je slikarev „Pejzaž sa kamenim mostom“ u jednom amsterdamskom muzeju veoma slično komponovan i izrađen.

- Često postoje parovi slika gde imate utisak da je pokušavao da uradi isto na drugačiji način. Snažna dorada "Pejzaža sa lučnim mostom" u skladu je sa Rembrantovim karakterom.

"Pejzaž sa lučnim mostom", Rembrant/Profimedia
 

Hiršfelderova, koja je i sama poznavalac Rembranta, ističe da stručnjaci Galerije slika ni najmanje ne sumnjaju da je Rembrant autor "Pejzaža sa lučnim mostom".

Kako procenjuju, vrednost slike zbog ovog otkrića može da skoči na dvocifren milionski iznos. To je, međutim, samo cifra za osiguranje, jer Galerija nema nameru da prodaje, nego samo da je pozajmljuje za druge izložbe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike