Odaje ljubavnice kralja Luja XV u Versaju otvorene za javnost: Apartman sa 14 soba i tajnim stepeništem (FOTO)

21.10.2022

18:00

0

Tokom proteklih 18 meseci, pariski stručnjaci su pažljivo i mukotrpno restaurirali prostorije

Odaje ljubavnice kralja Luja XV u Versaju otvorene za javnost: Apartman sa 14 soba i tajnim stepeništem (FOTO)
profimedia-0442188206 - Copyright Profimedia

Ove godine krajem oktobra u Francuskoj se obeležava 300 godina od krunisanja kralja Luja XV u Remsu. Ovaj jubilej se obeležava izložbom na kojoj se može videti 400 predmeta koji otkrivaju privatni život ovog monarha.  

Vrhunac izložbe su restaurirane odaje ljubavnice kralja Luja XV, madam Bari, koje su po prvi put otvorene za javnost.

Tokom proteklih 18 meseci, pariski stručnjaci su pažljivo i mukotrpnim radom restaurirali prostorije ljubavnice kralja Luja XV, a za to je utrošeno pet miliona evra.

Profimedia
 

Madam Bari imala je veoma zanimljivu životnu priču. Ona je ujedno i tema Netfliskovog filma koji se snima, a u kojem Luja XV igra Džoni Dep. Upravo u ovim odajama snimaće se mnoge scene iz filma.

Njen apartman je gledao na centralno dvorište i imao je petora vrata, jedno za posetioce, drugo za sluge za sluge i tri za kralja uključujući i tajno stepenište za spavaću sobu.

Madam Bari je rođena 1743. godine u jednom malom mestu 300 kilometara udaljenom od Pariza. Bila je vanbračna ćerka krojačice. U svojim dvadesetim godinama uvode je u dvorske krugove.

Profimedia
 

Nakon prvog susreta sa kraljem, ubrzano je sklopljen brak sa Gijomom Barijem, kako bi dobila plemićki status  i samim tim mogla da postane službena ljubavnica Kralja Luja XV.

Kao njegova ljubavnica zvanično je predstavljena 1769. godine. Ubrzo potom se uselila u apartman sa 14 soba odmah iznad kraljevih privatnih odaja.

Kralj je bio od nje stariji 28 godina, a ona je ubrzo postala jedna od najbližih i najuticajnijih osoba iz njegovog bliskog okruženja.

Nakon smrti njenog ljubavnika  madam Bari  proganao ju je unuk Luja XV - Luj XVI.
U decembru 1793. godine pogubljena je zbog optužbi za izdaju u Francuskoj revoluciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike