Kontroverzni portret kraljice Elizabete za koji je pozirala više od 70 sati ponovo aktuelan: Remek-delo ili korgi? (FOTO)

05.10.2022

16:30

0

U pitanju je delo čuvenog britanskog umetnika Lusijana Frojda, unuka Sigmunda Frojda

Kontroverzni portret kraljice Elizabete za koji je pozirala više od 70 sati ponovo aktuelan: Remek-delo ili korgi? (FOTO)
Kraljica Elizabeta - Copyright Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Prvo delo koje je kralj Čarls III pozajmio muzejima portreta je slika njegove majke, kraljjice Elizabete II. Portret je prikazan na izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji nazvanoj "Lucian Freud: New Perspectives" koja je otvorena ovih dana, a može se pogledati do 22. januara.

Slika poprilično malih dimenzija (18 x 22 centimetra), nastala početkom dvehiljaditih, bio je poklon ovog umetnika kraljici. Na samoj slici u Nacionalnoj galeriji piše: "Pozajmio Njegovo Veličanstvo Kralj". Frojdova slika, inače, nije deo Kraljevske kolekcije, već je bila vlasništvo same Elizabete Druge.

Kraljica Elizabeta II, Lucian Freud/Profimedia
 

Kraljica je pozirala čuvenom britanskom umetniku Lusijanu Frojdu u palati Sent Džejms više od 70 sati. Nakon što je predstavljen u javnosti, reakcije su bile različite. Neki su pisali da liči na korgija, rasu pasa koju je najviše volela, dok ga je kritika, koja je po pravilu Frojdu uvek bila sklona, proglasila remek-delom.

Inače, unuk oca psihoanalize Sigmunda Frojda, modele je portretisao satima, neprekidno, i prilično ih iscrpljivao. Retko je izlazio i davao intervjue, a u jednom od njih je rekao:

“Kako moji modeli postaju umorni, ja imam sve više energije. Njihov me umor oživljuje. Priznajem, u tome ima nečeg vampirskog. Uostalom, spavam samo sat do dva dnevno.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike