Veza između ubijenog Rusa i likvidacije "škaljaraca" u Atini: Evo šta se dešavalo u elitnom restoranu

15.11.2023

20:45

0

Ivan Asodi družio se sa Markom Petkovićem za koga se veruje da je jedan od četvorice egzekutora u Atini

Veza između ubijenog Rusa i likvidacije "škaljaraca" u Atini: Evo šta se dešavalo u elitnom restoranu
Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini - Copyright FacebookYouTube OneTV /Mup

Navijač Ivan Asodi (28), poznatiji kao Rus, koji je juče preminuo posle desetodnevne borbe za život, pominjao u slučaju ubistva u porti crkve u Vraniću na Svetog Iliju 2015. godine kada je ubijen Saša Joksić, a teško ranjen Dragan Jovanović. Marko Petković i Ivan Asodi nasrnuli su na Joksića, a tokom rvanja jedan od njih je izvukao nož i direktno u srce ubo žrtvu, koja je kasnije preminula. Obojici se sudilo za ubistvo, ali je Asodi 2020. godine oslobođen optužbi, dok je Marko Petković pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora.

Sumnjalo se da je Petković jedan od četvorice ubica "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini 19. januara 2020. godine. Oni su likvidirani pred suprugama i decom. Četiri nedelje posle ovog zločina, oglasio se vlasnik restorana, koji je prvi put o zločinu progovorio za medije.

24sedam/Lj.K.
Spomenik Igoru Dedoviću

Dedović i Stamatović su sa porodicama sedeli u gornjem delu restorana, pored otvorenog kamina. Jeli su jagnjetinu i pili pivo. U restoranu je bilo još 20 gostiju. Tačno u 18.30 ušla su četvorica muškaraca sa maramama preko usta. Direktno su krenuli ka njihovom stolu. Nisu pogledali ni levo ni desno. Samo su išli pravo, uz nekoliko stepenica koje vode do gornjeg dela.

Dvojica "škaljaraca" su odmah ustala sa stolica da bi usmerili napad na sebe i spasli žene i decu pred kojima su napadači izvadili oružje i zapucali. Posle minut su izašli napolje, lagano, nijedan nije potrčao.

Utvrđeno je da je Petković bio u Atini kada su ubijene vođe "škaljarskog klana", a za ulazak u Grčku je koristio lažna bugarska dokumenta, koja su i nađena kod njega. Samo nekoliko sati nakon likvidacije u atinskom restoranu "Voskopula", Petković je s tim lažnim dokumentima napustio Grčku i otišao u Bugarsku, a dan kasnije stigao je u Srbiju.

Likvidirali svog plaćenika

Naše bezbednosne službe su u saradnji s kolegama iz Grčke u međuvremenu saznale identitet i ostale trojice osumnjičenih za mafijašku likvidaciju u Atini, a o tome su govorili i svedoci okrivljeni na suđenju Veljku Belivuku i Marku MIljkoviću i njihovoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Sva četvorica osumnjičenih za ubistvo "škaljaraca" imala su bugarska dokumenta, s kojima su ušli u Grčku, a zatim je i napustili. Što se Petkovića tiče, postoje ozbiljna saznanja da se on u toku bekstva zbog ubistva u Vraniću povezao sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i da je kasnije, po njihovom nalogu, sa još trojicom plaćenika pobio "škaljarce" u Atini.

Pixabay/Printscreen/Pink/Mup
Ilustracija

Srđan Lalić je u sudnici ispričao da je Ljubomir Lainović, sin ubijenog novosaskakog kralja podzemlja Branislava Lainovića Dugog, likvidirao vođu navijača “Alkatraza” Ljubomira Kiću Markovića, kao i visokopozicionirane članove “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Lalić je otkrio je i da je dvostruka likvidacija u Grčkoj plaćena milion evra, a da su plaćene ubice Lainović i Milinko Mili Brašnjović trebalo da se tale po pola. Radoje Zvicer je, međutim, preko "Skaj" aplikacije javio da se iznos mora podeliti sa još dvojicom, čime Ljubomir nije bio zadovoljan. Navodno je Marko Miljković više puta rekao da Lainović priča više nego što sme i da može da napravi ozbiljne probleme.

Na povratku iz Grčke, Lainović i Brašnjović su preko Severne Makedonije ušli na Kosovo, odakle su hteli da se dokopaju Srbije. Na Kosovu ih je, kako je naveo Lalić, sačekala ekipa “kavčana” i razdvojila ih. Lalić je ispričao da je Lainović prebijen, a zatim mu je ispaljen metak u glavu. Oni za koje je ubijao slikali su ga pored iskopane rupe.

Ljubomir je od para dobijenih za ubistvo “škaljaraca” u Atini kupio zlatni roleks, određenu količinu droge za dalju prodaju i blindirani BMW.  Kad je likvidiran, ispričao je Lalić, ubice su mu sa ruke skinule skupoceni sat i time naplatile ubistvo, a blinidirano vozilo preuzeo je jedan od braće Budimir.

Gde je Mili?

Pokajnik Lalić  je dodao i da je nakon likvidacije Lainovića stupio preko "Skaj" aplikacije sa njegovom majkom i bratom, da bi ih “hendlovao”, pa im je prodata priča da je Ljubomir iz Grčke krenuo u Španiju, ali da su ga na tom putu “škaljarci” oteli i likvidirali.

Kao jednog od aktera ubistva "škaljaraca" u Atini, Lalić je označio i Milinka Brašnjovića. Navodno je za klan Veljka Belivuka počinio više likvidacija. On je nestao i o njemu se ništa ne zna.

Lalić je govorio i o navodnom zakopavanju Milija Brašnjovića, kako bi ga prikazali mrtvim i od "škaljaraca" uzeli 200.000 evra koje je navodno preuzeo Radoje Živković Žuti. Lalić je tada rekao da su te slike delovale autentično jer je Brašnjović bio bled, a sve to pošto se bojao Miljkovića jer zna da "Miljković voli da seče i ubija". 

Printcreen/ sozcu.com.tr/Tanjug/Rade Prelić
Veljko Belivuk i Radoje Živković Žuti

Policija je 2010. godine objavila da je razbijena organizvana krimnalna grupa na čijem čelu je bio  Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi. Jedan član te grupe, koja se bavila trgovinom droge, bio je osumnjičen i za pokušaj ubistva i to Brašnjović, koji je zajedno sa još jednim saučesnikom pucao na mladića u naselju Medaković.

Napad je bio odmazda, jer su Brašnjović i saučesnik od mete pomislili da je pripadnik druge kriminalne grupe sa kojom su bili u sukobu. Možda žrtva nije bila prava, ali pucnjava jeste, pa je Milinko jedno vreme bio u bekstvu. Među uhapšenim članovima te grupe 2010. nalazili su se osim Aleksandra Stankovića, i Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i njegov pomagač Luka Cerović. Sale Mutavi je kao organizator grupe osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora, ali tu kaznu nikada nije odležao, jer je uspeo da čak 12 godina, zbog zdravstvenog stanja, odlaže odlazak u zatvor, a kasnije je ubijen.

Zločin u porti crkve

Saša Joksić je ubijen na Ilindan 2. avgusta 2015. godine u Vraniću. Tog dana je kraj crkve, koja nosi ime Svetog Ilije, organizovana seoska i crkvena slava. Saša je sa prijateljem krenuo kući i video kako u porti neki mladići uriniraju. Opomenuo ih je da to ne čine, posle čega je izbila tuča, a Joksić je izboden nožem, dok je ranjen njegov prijatelj Jovanović.

Printscreen/YouTube/Kamerom kroz Srbiju /Sasa Joksic
Saša Joksić ubijen u porti crkve u Vraniću

U finišu sudskog procesa, Više tužilaštvo povuklo je optužnicu protiv Ivana Asodija za teško ubistvo Joksića u saizvršilaštvu. Očigledno su, posle saslušanja svedoka, ocenili da protiv njega nema dokaza da je učestvovao u tuči, kada je Joksić izboden nožem, nakon čega je preminuo. Tako je jedini optuženi za ovo ubistvo ostao Marko Petković.

Vrlo brzo posle ubistva Petković i Asodi su uhapšeni. Petkoviću je pritvor 2018. godine zamenjen kućnim pritvorom, posle čega mu se izgubio trag i on se više nije pojavljivao na suđenjima. Sud je i za njim raspisao poternicu, a uhapšen je kasnije u okolini Aranđelovca. Kod njega su tad pronađeni pištolj i falsifikovana bugarska lična karta.

Suđenje su pratile mnogobrojne kontroverze. Prvo je sud nakon godinu dana od hapšenja pustio Asodija iz pritvora, a nakon 30 meseci i Petkovića, uz obrazloženje da postupak mogu da prate braneći se sa slobode. Asodi je ubrzo pobegao u Austriju, gde je uhapšen zbog drugog krivičnog dela, a potom deportovan u Srbiju, jer je utvrđeno da je za njim raspisana poternica.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića. Sud nije prihvatio odbranu Petkovića da je Joksića ubo u samoodbrani, jer je navodno bio napadnut. Ali olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazne bila je ta da je Petković u vreme ubistva bio mlađi punoletnik i što nije ranije osuđivan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike