Veljin koljač u sudnici otkrio nove žrtve klana: "Kavčani" stoje iza najmanje 16 ubistava, devet van optužnice!

05.02.2023

19:50

0

U Srbiji se terete za sedam zločina, za dva i otmicu u Crnoj Gori, a Srđan Lalić ih optužio za još devet

Veljin koljač u sudnici otkrio nove žrtve klana: "Kavčani" stoje iza najmanje 16 ubistava, devet van optužnice!
Kuća u Ritopeku - Copyright 24sedam

Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihove kriminalne grupe, gotovo na svakom ročištu otkriva imena navodnih žrtava klana, a retki su ipak uspeli da sačuvaju glavu na ramenima. Belivukov klan, optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, tereti se za sedam ubistava, dok ih je Lalić optužio za još devet kojih nema na optužnici. Reč je uglavnom o pripadnicima "škaljarskog klana", dok su neki bili bliski Belivukovom klanu, ali su im se zamerili, pa su likvidirani.

Prvom optužnicom koja je potvrđena 15. oktobra 2021. godine, kriminalna grupa Belivuka I Miljkovića tereti se za pet teških ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i oružjem. Reč je o ubistvima Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Podignuta je, u međuvremenu optužnica za još dva ubistva i to Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Paralelno sa tim, članov Belivukove kriminalne grupe u Crnoj Gori se terete i za ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i za otmicu Mila Radulovića Kapetana.

Imena ubijenih koje je svedok saradnik Srđan Lalić pominjao na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koja se nisu našla u optužnici, su: Vlastimir Milošević, Mirko Kojić, Ljubomir Lainović, Rista Mijanović, Jovan Jovanović, Igor Dedović, Stevan Stamatović, Ljubomir Kića Marković i Miloš Peruničić.

Na suđenju ozloglašenom klanu otkriveni su neki od do sada nepoznatih detalja ubistva Ljubomira Lainovića, koji se vodi kao nestala osoba. Lainović, inače sin Branislava Lainovića Dugog, koji je ubijen dok je stajao na kiosku 20. marta 2000. godine, oko 16.15 sati, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu, slovio je za glavnog ubicu klana i navodno je za njih počinio mnogobrojne likvidacije.

Lalić video fotografije mrtvog Lainovića?

Lalić, koji je u zamenu za blažu kaznu sklopio sporazum sa Tužilaštvom, tvrdi da je Ljubomir Lainović ubijen po nalogu Miljkovića, a koštalo ga je glave to što je mnogo znao. Prema Lalićevim rečima, Lainović je ispred balona za mali fudbal pucao u Ljubomira Kiću Markovića, još jednu žrtvu klana koje nema na optužnici.

Ljubomir je navodno odgovoran i za likvidaciju Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Dvojica Kotorana, visokopozicioniranih "škaljaraca”, odlučila su 19. januara 2020. godine, na Bogojavljenje, da napuste svoju luksuznu jazbinu u grčkoj prestonici i sa tek pristiglim suprugama i decom, željni porodičnog ambijenta, večeraju u obližnjem restoranu mediteranske hrane "Voskopula", u atinskom predrgrađu Vari..Izrešetani su za stolom, naočigled supruga i dece, sa 22 metka. Četvorica maskiranih muškaraca izvela su spekatkularnu likvidaciju i udaljila se sa mesta zločina, a jedan od njih bio je navodno Lainović.

Razna ubistva koja je počinio, kao i njegovo zalaganje za klan, nije Lainoviću sačuvalo život, već se i on našao na meti krvoločne Belivukove grupe.

U svojim svedočenjima u sudnici, Lalić je istakao kako ima saznanja da je Lainović ubijen, a tvrdio je da je čak video fotografije koje potvrđuju da je Ljubomir mrtav.

- Rekao si da si video fotografije gde je Lainović mrtav. Da li si na osnovu fotografije zaključio da je neko mrtav? - upitao je okrivljeni Miloš Budimir na nedavnom suđenju.

- Ne, objasnio sam detaljno, Miljković mi je rekao i objasnio kako je ubijen, zahtevao je da pržim "Skaj" telefone - odgovorio mu je Lalić.

- Da li je moguće da je Lainovićeva smrt lažirana da bi se obmanuo "škaljarski klan”? - pitao je dalje Budimir.

Lalić mu je na to odgovorio: "Ne, Miljković ne bi zahtevao prženje telefona, ti ne bi dobio tu blindu, ne bi dolazila majka da ga traži.

Za jednog kuma Mesar oslobođen, drugi nestao

Srđan Lalić je tokom iskaza izneo niz novih optužbi na račun Belivukovog klana. On je tokom razgovora sa vođama klana koji su mu se poveravali, kako je ispričao, saznao o više ubistava u koja su bili umešani. Pomenuo je čak devet zločina. Reč je mahom o osobama koje su članovi ili su bliski "škaljarcima" ili navijači i druge osobe, uglavnom iz kriminogene sredine, koje su se iz bilo kog razloga zamerile klanu.

Vlastimir Milošević i Mirko Kojić, za čije ubistvo Lalić optužuje Belivuka i Miljkovića, bili su navodno Miljkovićevi kumovi. Sve vreme se sumnjalo da iza tih zločina stoje Belivuk i Miljković, ali je potvrdu toga dao Lalić u sudnici. Za ubistvo "na šinama" Belivuk i Miljković sigurno neće odgovarati, jer su za taj zločin pravosnažno oslobođeni. Kojićevo telo nikad nije pronađeno i on se vodi kao nestao, pa je u domenu nagađanja šta će biti sa tim slučajem, budući da osim Lalićevih tvrdnji da je likvidiran, za to ne postoje i materijalni dokazi.

Lalić je pominjao i ubistvo "škaljaraca" u Atini, Dedovića i Stamatovića, a tokom suđenja pominjali su i izvesni Joko i Rile. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o Jovanu Jovanoviću i Ristu Mijanoviću. Jovanović je široj javnosti postao poznat po pucnjavi koja se dogodila pre nekoliko godina u diskoteci u Tivtu. Tada je navodno pucao zajedno sa Jovanom i Igorom Vukotićem. Miljanović je mučen i ubijen u Istanbulu u Turskoj, u istom gradu u kom je 8. septembra prošle godine likvidiran Jovan Vukotić.

I Miloš Peruničić se nalazi na Lalićevom spisku, a on je ubijen u Marbelji u ratu "kavčana" i "škaljaraca". Luka Perenčević, Aleksandar Šarac, Veljko Banović Votka, Pavle Đurić i Uroš Stipić, samo su neka od mnogobrojnih imena koja je spomenuo Lalić da su se našla na udaru klana. Neki od njih u međuvremenu su ubijeni, a za njihova ubistva odgovaraju druge kriminalne grupe. Tako se grupa "vračarci“ tereti za ubistvo Šarca. Oni srećniji, među kojima je i Veljko Banović Votka, su preživeli.

Nije poznato da li je tužilaštvo pokrenulo istražne radnje povodom Lalićevih tvrdnji o ubistvima koja se klanu ne stavljaju na teret, a za koja svedok okrivljeni direktno optužuje klan čije su vođe Belivuk i Miljković, a čiji je i sam bio deo.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike