Mesec dana od masakra u školi na Vračaru: Dečak K. K. ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara, najduži iskaz u istrazi dala njegova majka!

02.06.2023

20:45

0

Otac, majka, dadilja, kao i školski pedagog i psiholog, saslušani su u prethodnih mesec dana istrage

Mesec dana od masakra u školi na Vračaru: Dečak K. K. ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara, najduži iskaz u istrazi dala njegova majka!
Masakr u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/AP/Darko Vojinovic

U momentu kada je 3. maja ujutru s rancem na leđima K. K. (13) ušao u zgradu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru, u kojoj pohađa sedmi razred, niko nije ni slutio da će počiniti nezapamćeni masakr. Dečak rođen 30. jula 2009. godine, umesto knjige ili sveske, iz ranca je izvukao pištolj CZ-99 i krenuo u svoj krvavi pohod. Iza njega su ostali mrtvi, ranjeni, gomila čaura, tuga, neverica, bol i gomila pitanja.

Otac, majka, dadilja, kao i školski pedagog i psiholog, saslušani su u prethodnih mesec dana, koliko je prošlo od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je 13-godišnji učenik usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio još njih šestoro. Očekuje se saslušanje i desetogodišnje sestre K. K., koja bi trebalo da otkrije da li je primetila promene u ponašanju svog brata i da li je videla oružje i Molotovljeve koktele u kući, kao i da prepriča kako je protekao dan pre masakra u školi koji je čitav provela sa bratom.

Pištolji, mobilni telefon, garderoba, sveske i knjige koje je čitao izneti su iz stana dečaka ubice odmah nakon masakra u školi i u prethodnih mesec dana detaljno su pregledani.

Školska policajka je tog jutra bila na radnom mestu, obavila savesno svoje zadatke uoči početka nastave i otišla u obilazak. K. K. je očigledno znao njeno uobičajeno kretanje, jer je sve dobro isplanirao.

Pred kraj prvog časa, nešto pre 8.40, K. K. je došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara Dragana Vlahovića hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave je bila u veoma teškom stanju i lekari su se danima borili za njen život, ali je, nažalost, posle 12 dana i ona podlegla povredama i tako postala deseta žrtva K. K.

Ispalio 57 metaka

U holu škole je zatim ubio prvo dete. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira municijom, sa po 15 metaka kalibra devet milimetara u svaki okvir.

Ušao je potom u učionicu svog VII/2 odeljenja. Tu je najpre pucao u nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović i teško je ranio, a zatim je zapucao na đake. Ubio je još sedmoro, a ukupno devetoro, i to sedam djevojčica, jednog dečaka i školskog čuvara.

Fila: Ubio iz narcisoidnih pobuda

Advokat Toma Fila izjavio je da je dečak K. K., koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", to uradio iz narcisoidnih pobuda.

- Sakriveno je da se ne vidi da on ima neki, kako je rekao onaj psiholog, narcisoidan poremećaj. Brankica Janković će biti u tome i ona ima pregled cele te situacije. Imamo samo jedan slučaj koji je sličan ovome. On je definitivno iz narcisoidnih pobuda ubio - kaže Fila.

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 uputila je Ivanka Jovanović, pomoćnica direktora škole, koja je rekla da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da “nasumično puca”. Policija je odmah krenula ne mesto napada. Ivanka Jovanović u tom trenutku nije znala da K. K. ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan, koji su kasnije policajci otkrili kod njega na izgužvanim papirima.

Među žrtvama i ranjenima u pucnjavi je i nekoliko đaka sa spiska K. K. Plan sa skiciranog nacrta škole sproveo je skoro u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir pored stepeništa.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42, upravo od K. K. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen. Kod njega su nađeni ranac, pištolj CZ-99 iz kojeg je ubio devet osoba, kao i tri Molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi šta je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije. Uviđaj je pokazao da je ispalio čak 57 metaka.

Posle vesti o masakru, u školu je stiglo čak osam ekipa Hitne pomoći. Zatečeno je devet osoba bez znakova života, i to osmoro đaka i školski čuvar Vlahović. U pucnjavi je ranjeno šestoro dece - četvorica dečaka i dve devojčice, koji su kolima Hitne pomoći prevezeni u Urgentni centar i Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici.

K. K. je u pucnjavi ubio S. N. (14), P. A. (12), A. B. (12), A. D. (14). K. M. (13), M. A. (14), E. K. (14) i A. Č. (14). Ubio je i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Ubio je i A. A. (14), koja je posle 12 dana borbe za život preminula.

Otac, majka i dadilja

U dosadašnjem toku istrage prvi je svoj iskaz dao dečakov otac Vladimir K. (48), kojem je danas pritvor od 30 dana produžen za još toliko.

Kako je obelodanjeno u javnosti, on je najviše pričao o oružju koje je koristio K. K. u svom krvavom piru. Rekao je da su oružje i municija bili obezbeđeni po zakonu, da su se nalazili u kućnom sefu, zaključani, i da šifru nikada nije davao sinu. Dodao je i da za sve oružje ima odgovarajuće dozvole, da je sve bilo u potpuno legalnom posedu, obezbeđeno i zaključano. Priznao je i da je vodio sina u streljanu.

24sedam/Lj.K.
K. K.

Najduži iskaz dala je majka K. K., koja je istakla da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da postane masovni ubica, da je njen sin pet dana pre zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada. Kako je ispričala, dan pre zločina dečak i njegova sestra otišli su kod babe i dede, a uveče su se vratili i zajedno gledali film, a na dan masakra nije primetila ništa čudno u ponašanju sina, osim što je "bio usporen".

Ona je svog sina opisala kao dečaka sa širokim interesovanjima, koji nije impulsivan, ali ni energičan, koji je radoznao i koji je kroz zagrljaj znao da pokaže emocije prema njoj i babi. Kako je rekla, nezadovoljstvo poslednjih godina nije pokazivao kroz plač, ali je kada je bio mlađi, znao da se rasplače kada mu nešto nije po volji. Dečak je, kako je rekla, bio bliži s njom nego sa ocem, a o njemu i njegovoj sestri od rođenja je brinula i dadilja koja joj se nikada nije žalila na njega.

Majka je ispričala da je primetila da joj se sin ponaša drugačije u pubertetu, ali da promene nisu bile dramatične. Počeo je da se osamljuje u sobi, nije zaključavao vrata, ali je tražio da mlađa sestra, s kojom je delio sobu, izađe.

Istakla je da duže vreme nije uključivao računar koji je tokom korone koristio za igranje igrica sa drugarima. Majci se jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Majka je dodala da je dečak na mobilnom telefonu koristio Instagram, Snepčet, Jutjub i TikTok, i da mu je ranije proveravala telefon.

Ona je istakla da je dečak po polasku u novo odeljenje sklopio prijateljstva, da joj je rekao da je zadovoljniji nego ranije, a posle jezičkog kampa u Francuskoj družio se mnogo sa devojčicama, dok joj je razredna posle toga poslala poruku: "Čestitam, deca su vam predivna!"

Saslušana je i dadilja dečaka koja ga je ćuvala od njegovih 11 meseci pa sve do pre nekoliko godina. Ona je, pored ostalog, rekla da je K. K. natprosečno inteligentan.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike