Srđan Lalić otkrio u svedočenju: Klan je planirao diverzije i nerede u Srbiji!

01.12.2022

12:58

0

Lalić je ispričao nove detalje ubistava

Srđan Lalić otkrio u svedočenju: Klan je planirao diverzije i nerede u Srbiji!
Srđan Lalić svedok saradnik protiv Belivuka i Miljkovića - Copyright Ilustracija/Printscreen/Privatna arhiva

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nastavljeno je suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Članovi klana su stigli u Specijalni sud. 

Sudija Vinka Beraha Nikičević je malo posle 9.30 počela sa prozivkom optuženih kako bi utvrdila da li su svi prisutni. Prvi je prozvan Veljko Belivuk, zatim Marko Miljković a potom redom i ostali optuženi.

Svedočeje je nastavio svedok okrivljeni Srđan Lalić, koji je prošli put svedočio o "skaju aplikaciji."

O mašini za mlevenje u Ritopeku

24sedam
 

Srđan Lalić je odgovarao kako se održavala prostorija u Ritopeku

- Detaljno sam čistio prostoriju u Ritopeku gde su ubijane žrtve. Draganić je bio zadužen za sklapanje i rasklapanje mašine i za njeno održavanje. Ja sam uglavnom pomagao u ispiranju i posipanje sone kiseline i varikine, kako bi se uklonili dnk tragovi žrtava. Miris varikine i sone kiseline je jak, a prostorija zatvorena, dolazilo je do iritacija u grlu, kašljanja. Posle ispiranja vodom prostorije i delova mašine, u kadi se pospe kiselina da se još opere mašina, a onda se pospe kiselina po podu prostorije.

Naveo je da su pojedini nosili autolimarske kombinezone i naočare za brušenje, prilikom ubistava.

-Ja sam leti bio u donjem vešu, a koristila su se i radna odela. Od obuće su se koristile čizme, koje su se posle izvršenja krivičnog dela bacale. Posle bi se kupovale nove.

Na pitanje sudeije da li je mašina mogla da melje i kosti, Lalić je odegovorio da nije primetio. 

-Pre usitnjavanja lobanje, ugalvnom mesarksim nožem je uklanjan skalp, kako se ne bi zaglavila kosa u mašini. Kupovali smo mesarske noževe u raznim radnjama, sigurno smo četiri puta kupovali. Ja sam uglavnom išao po te noževe, a išao je i Draganić sa Jankovićem.

O ubistvu Mitića

Sudija je pitala Lalića o ubistvu Nikole Mitića.

-Svedok okrivljeni Bojan Hrvatin i vi ste različito govorili ko je gde bio?

Lalić je odgovorio da je sigurno bio kod blagajne stadiona, a da će to potvrditi i skaj komunikacija, Sa njim je, kako tvrdi, bio i Boris Vojinović.

Sudija: Interesuje me, pominjete u sličaju Nikole Mitića, da ste podelili radio stanice, odnosno motorole? Otkud to za slučaj Mitića da se podele radio stanice?

Lalić je odgvorio da  se to dogodilo zbog brže razmene informacija.

Nikola Mitić / Nestali Srbija
Nikola Mitić

- Na skaju mora da se otkuca ili snimi, može da dođe do kašnjenja od pet do 10 sekundi. Ovde je zbog pratnje morala da bude brza razmena informacija, kod pratnje 10 sekundi može da bude ključno.

Sudija je pitala koje je bilo ime Nemanje Lakićevića na aplikaciji skaj.

- Bio je Džeri, to je ono što ja znam, ne znam da je bio S. Nadimak u našoj komunikaciji mu je bio Čipi. Znam da je bio u komunikaciji sa Markom Miljkovićem. Rekao mi je Miljković da je s njim sve dogovorio. Isprva nisu znali da li mogu da se oslone na njega, ali posle su imali poverenje u njega - objasnio je Lalić.

Sudija je zatim pitala:

- Vezano za ubistvo Zdravka Radojevića, šta je radio Dragan Mitrović, rekli ste da ga je angažovao Miljković?

- Opservirao je kuću, neku kladionicu gde je Radojević dolazio, parking, trebalo je da detektuje Radojevićev mercedes. Fotografisao je automobile, mi smo svi zajedno sedeli u apartmanu u Turskoj dok se to odvijalo - kazao je Lalić.

- Rekli ste da je Zvicer poslao po kilogram kokaina posle ubistva Ljepoje - upitala je sudija.

- Miloš Budimir je tada imao koronu, ušao je na kratko u bunker, učestvovao je u pratnji i Zviceru ga nisu ni pomenuli jer je imao manju ulogu. Zvicer je pitao ko je učestvovao, znam da je Zvicer rekao meni i Marku Budimiru po kilogram - kazao je Lalić.

Pitanja zastupnice Jelene Veličković

Zastupnica Jelene Veličković, advokat Vesna Golubović, postavila je Laliću nekoliko pitanja.

- Govorili ste o hijerarhiji, govorite o operativnom radu, logistici koju ste pružali, a onda počinjete sa izvršenjem krivičnih dela. Da li Vi lično odlučujete ili Vam je neko dodelio zadatak - upitala je ona.

- Sve je bilo po zadatku. Ja nisam bio u zavadi sa tim ljudima, sukcesivno su ljudi, ja i drugi, uvlačeni u teža i teža krivična dela. Taj model nasilja je nailazio na odobravanje, tako smo osiguravali i svoju poziciju u grupi, da ne budemo ugroženi. Naloge, i ja i drugi smo dobijali od vođa grupe - rekao je Lalić, dok je na pitanje da li je mogao da odbije takav zadatak rekao:

- Sigurno sam razmišljao o tome, ali niko nikada nije negodovao, shvatio sam da ne bi bilo dobro da budem prvi koji će da negoduje, naročito da kažem "ne ja to neću".

- Rekli ste da niste smeli da pokažete slabost? Da li bi slabost bila odbijanje zadatka - pitala je Golubovićeva.

- Iskreno da vam kažem, nisam smeo da se usudim na tako nešto, naravno da sam razmišljao o tome. Mislim da su svi razmišljali isto, nikada međusobno nismo razgovarali o tome. U okviru grupe smo naučili da vrlo lako čovek može da izgubi život i da nije pametno da se negoduje zadatak, ohrabrivano je nasilje kao model ponašanja, vođe grupe su ga ohrabrivale - odgovorio je svedok.

Marko Miljković/Printscreen/Pink
Marko Miljković

- Jeste li se bojali za svoj život - pitala je advokat.

- Znao sam da dok funkcionišem tako, nemam velike razloge za strah za život. Imao sam više razloga da se osećam ugoroženo - objasnio je Lalić, dok je na pitanje koga se bojao, rekao:

- Na primer, da pokrene inicijativu i iz manjeg razloga, za ubistvo, čak i da bi finansijski razlog mogao da bude motiv, mogao je Miljković. Recimo, čak i u slučaju Kojića, mislim da je motiv bio čista finansijska korist, kao i kod nekih drugih ljudi.

- Poznavali ste Bojana Hrvatina pre ulaska u grupu - pitala je advokat, a Lalić je odgovorio:

- Da, njega je u grupu doveo Miloš Budimir, kog je Budimir upoznao u zatvoru. Ja sam rekao da ga poznajem. Ne mogu da kažem da je njegova ulaznica bila to što je bio u kontaktu sa Goranom Veličkovićem.

- Rekli ste da je Goran Veličković prošao proceduru ispitivanja, kao i ostale žrtve, a da je Belivuk potom uzeo njegov skaj telefon i proveravao sadržaj. Da li ste potvrdili sumnje da je on iz ličnih razloga ili za račun nekoga imao nameru da povredi bilo kog člana grupe - pitala je Golubovićeva.

- Nisam stekao takav utisak, poznavao sam ga, Belivuk me upoznao s njim 2016. na stadionu. Mislim da u kriminalnom smislu nije ni bio kapacitet za tako nešto - kazao je svedok.

- Rekli ste da je u telefonu imao određene ljude, da li ste imali uvid u sadržaj? - pitala je advokaatica.

Foto: 24sedam/D.A./Facebook
Jelena Veličković, udovica Gorana Goksija Veličkovića

- On je imao telefon iz moje mreže. Na dan ubistva, Miljković, ja i Hrvatin smo bili na stadionu, ne znam da li je bio Belivuk. Gledao sam kako Miljković šalje slike s njegovog telefona i kako se dopisuje. Kontakti su bili pseudonimi - rekao je Lalić.

- Da li onda znate ko je bio iza tih kontakata - postavila je pitanje Golubovićeva, a svedok je odgovorio:

- Ja mogu da kažem ono što sam čuo i video, sa druge strane ne mogu da tvrdim da li neko koristi aparat ili je supruga otključala dok je u toaletu.

- Da li je Belivuku bilo žao što je Goran Veličković ubijen? - usledilo je pitanje.

Bilo mu je krivo zbog cele situacije sa Goranom, posle Belivukovog izlaska iz zatvora čuli su se, inicirao je Belivuk kontakt i pokušao da reši stvari zarad starog prijateljstva, ali nisu uspeli. Belivuk je bio revoltiran što su im se putevi razišli - ispričao je Lalić.

Pitanja zastupnice Slavice Ljepoje

Advokat Aracki Sonja, zastupnik porodice ubijenog Milana Ljepoje postavila je Laliću nekoliko pitanja.

- Ko je fotografisao? - pitala je ona.

- Nisam ja, ali na jednoj fotografiji vidim Belivukovu patiku, nosio je najk patike, ne znam da li je slikao on ili Miljković. Kada sam bekapovao sadržaj Miljkovićevog telefona video sam tu sliku, gledali smo ih i ovako. Ja ih lično nisam čuvao. Ta slika je poslata odmah Radoju Zviceru, da se izvesti. Obaveštavan je i tokom akcije, sa njim su analizirali i sadržaj Ljepojinog telefona - kazao je svedok.

24sedam/Maja Kostić
Mural Milana Ljepoje

Na pitanje da li je kuća u Ritopeku imala video nadzor, Lalić je odgovorio:

- Jeste, imala je. Na spoljnom zidu kuće gledaju u dvorišni deo, nisam siguran da li je neka kamera gledala na kuću.

Zastupnica je zatim pitala:

- Naveli ste da u kompjuteru imate tabele ljudi kojima ste prodali skaj?

- Jeste, te tabele sadrže datum kreiranja, broj sim kartice, ko je poručio, ko je platio nalog, koji je nik - rekao je Lalić.

Pitanja advokata porodice Vukićević

Pitanja je posle toga postavio advokat oštećenih Aleksandar Šćekić, koji zastupa porodicu Lazara Vukićevića

- Koji je pištolj imao kod sebe Vukićević - bilo je prvo pitanje.

- Glok, prva tri četri metka su bila drugačiji tip. Taj pištolj, posle njegove otmice, rasklopili smo ga. Ne znam da li je negde posle odnešen - rekao je Lalić.

- Da li je fotografisan Vukićević - upitao je advokat, a svedok je odgovorio:

- Jeste, Miloš Budimir je slao slike Veljku i Marku.

Mup
Lazar Vukićević

- Da li znate gde je živeo - pitao je zastupnik Vukićevićevih.

- Znam, jer su njegovo ubistvo planirali Veljko i Marko. Više puta je opservirana njegova porodična kuća na Čuburi - odgovorio je Lalić.

- Zašto je planirano ubistvo? - bilo je sledeće pitanje, a Lalić je odgovorio:

- Zato što je po nalogu škaljarskog klana aktivno pripremano ubistvo Veljka i Marka. Kada je to otkriveno, čak su on i Veljko komunicirali o tome. Ja posle ubistva nisam dobio novčanu naknadu.

- Gde je bila mašina kada je ubijen Vukićević - pitao je advokat.

- Bila je u garaži, tek kod ubistva Zdravka Radojevića bila je u skrivenoj prostoriji - rekao je svedok.

- Kad je odlučeno da se ubije Nikola Mitić - pitao je advokat, a Lalić je odgovorio:

- On je odvezen u kuću u Ritopeku, Draganić je gestikulirao da se rešava i tada je ubijen. Veljko i Marko su doneli tu odluku. Mislim da je on mislio do poslednjeg trenutka da neće biti ubijen.

- Vukićević je dao šifru za skaj. Ko je koristio njegov skaj - bilo je sledeće pitanje.

- Jeste, ne mogu da kažem tačno, ja sam bio u prostoriji, Draganić i Miloš Budimir su izlazili više puta, verovatno oni. To je glavni razlog da se napusti prostorija, nije ni lako da se napusti, mora da se savije, puzi - kazao je Lalić.

Pitanja punomoćnika porodice ubijenog Gorana Mihajlovića

Advokat Ivan Ninić, punomoćnik porodice ubijenog Gorana Mihajlovića, postavio je nekoliko pitanja.

- Da li je bio tada okončan postupak protiv Belivuka i Miljkovića za ubistvo Vlastimira Miloševića - pitao je na početku Ninić.

- Bili su na slobododi, podnosili su tada odštetne zahteve. Prvi put kada sam saznao, Miljković i ja smo bili sami na jednoj klupici kod teretane na Partizanovom stadionu, pokazivao mi je slike i govorio mi da je to ozbiljna kriminalna organizacija, kakve su joj mogućnosti, kako se izvršavaju ubistva. Pokazivao mi je slike sa svog telefona - kazao je Lalić.

- Čuli ste da su u svojoj odbrani Belivuk i Miljković rekli da su fotografije fotošop - pitao je advokat.

- Video sam više fotografija, ostala mi je u glavi slika tela na placu u Surduku dok vatra još tinja, a vidi se i svedok saradnik Nikola Spasojević kako seče neko drvo pored. Video sam sliku kako mu pena ide na usta, tu mi je detaljno opisao kako je ubijen, video sam i sliku njega vezanog. Te slike nisu u predmetu - rekao je svedok.

Advokat je zatim pitao šta su govorili sa ostalima o tom ubistvu.

- Miljković mi je rekao kako je telo uništeno. Pominjalo se da ga policija traži, da je on na skaju bio NN, znam da je dolazio i Šuntić na stadion i da mi je Miljković rekao da ga je on namamio. Šuntićevo ime ne znam, video sam ga nekoliko puta na stadionu, znam da je vlasnik ili suvlasnik kafića u Maksima Gorkog, da trguje narkoticima. Bio sam u komunikaciji sa njim - objasnio je svedok.

24sedam/ Goran Sivački
Goran Mihajlović

- Da li je ova grupa koristila usluge renta kar agencija - pitao je Ninić, a Lalić je odgovorio:

- Uzimala je automobile iz renta kara koji su držali Belivuk i Aleksandar Vučeljić, za druge ne znam.

-Da li je korišćen smart - usledelo je pitanje advokata.

- Jeste, braća Budimir su koristila smart, kupovalo se više njih, oni su imali dva ili tri smarta. Bili su zgodni jer ima dva mesta i može da se napravi dobra skrivena pregrada u koju staje dosta narkotika, a pogodan je bio i za izvršenje otmica - kazao je Lalić.

- Da li ste sa Belivukom i Miljkovićem govorili o tome kome pripada Goran Mihajlović - pitao je Ninić,  a svedok je odgovorio:

- Govorili su da je opasan i da pripada škaljarskom klanu, samo su to pominjali.

- Sa Belivukom ste išli u Surduk? Zašto - usledilo je pitanje.

- U januar 2021. godine išli smo na ručak, bez povoda, pa smo se uputili tamo. Išli smo belim mercedesom GLE, kada smo prolazili, orjentir su mi bili bazeni, na tom nekom potezu, on je rekao "jel ti poznat ovaj plac", fotografisao ga je i slao Miljkoviću i onda mi je ispričao još detalja o placu i ubistvu - rekao je svedok.

Advokat je zatim pitao da li je reklao kome plac pripada, dok je Lalić kazao:

- Ne, to sam saznao iz medija.

Inače, plac na kome je spaljeno Mihajlovićevo telo u vlasništvu je bivše supruge Radoja Živkovića, rođaka Radoja Zvicera, koji je uhapšen u Istanbulu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu vođe škaljaraca Jovana Vukotića.

- Gde je oružje oduzeto od Mihajlovića - pitao je avokat.

- Svo oružje se čuvalo u Ritopeku. Za bilo koju akciju, tu je oružje bilo na lageru, za ubistvo uzme se komad oružja i da se za likvidaciju- kazao je Lalić i zatim dodao:

- Objasniću vam, ne može svaka meta da se namami, Šarac je mora da bude upucan na ulici, nije mogao da se namami bez ostavljanja tragova, i Kića Marković je ubijen isto na ulici, ispred balona na Lekinom brdu. Tako da, taj modalitet ubistava u kući je primenjivan kada je bilo moguće, kada može da se dođe do žrtve. Ako se opservacijom utvrdi da ne može tako, onda se radi na drugi način. U kući u Ritopeku niko nije likvidiran oružjem.

Sudija je zatim pitala:

- Šta je bilo sa telima kada su likvidirana i šta je sa frazom "nema tela nema dela"?

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Uvek se išlo na to, manji je problem kada čovek samo nestane nego kada čovek bude izrešetan na ulici. Zbog te, kako se kaže "vrućine", pritiska policije i medija je bilo lakše tako, da se ne ostave tragovi - rekao je Lalić.

Advokat je zatim pitao: Da li ste sa Belivukom i Miljkovićem razgovarali o motivu ubistvba Gorana Mihajlovića?

- Koristili su formulaciju "mali je jako opasan, mali je ubica". Mogu da pretpostavim da je to vezano za klanove - kazao j esvedok i dodao:

- Znam da su mu Belivuk i Miljković ubrizgali cijanid bez šprica i na fotografiji sam video Nikolu Spasojevića.

Advokat je zatim upitao: Te fotografije koje bekapujete, da li je bilo fotografija Gorana Mihajlovića?

- Jeste, ja sam ih bekapovao na nalog koji sam napravio, General. Savetovao sam Miljkovića da iz razloga bezbednosti te fotografije ne drži na svom nalogu. Taj nalog sam desetak dana pred hapšenje predao Miljkoviću da ga skloni negde na sigurno, da ga ja ne bih čuvao. Tu je bilo oko 3.500 fotografija, to su baš sve fotografije, raznog sadržaja - ispričao je Lalić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Cijanid ste pomenuli dva puta, odakle im cijanid - pitao je advokat.

- Ne znam i nisam pitao. Prilikom otmice Kojića, tada je pominjan kao opcija, nisam ga video. Posle, prilikom drugih izvršenja sam video taj špric, čuvan je u ormanu u kući, kao i oružje - rekao je Lalić.

Advokat je zatim pitao: Da li je neko osim vas održavao skaj?

- Ne, samo ja, sve što su znali o skaju ja sam im rekao. Ja sam se informisao o bezbednosti, nemogućnosti praćenja, po mojim uputstvima su se menjale kartice i aparati - kazao je Lalić.

- Da li su vam govorili o podršci nekoga iz sistema, da li su imali zaštitu bilo koga - postavio je pitanje advokat.

- Ne bih rekao, mi smo vrlo pažljivo planirali sva dela. Bila je velika bojazan kada se napravi i najmanja greška, primenjivali smo mere da se zaštitimo - kazao je Lalić i dodao:

- Bavili smo se kriminalnim aktivnostima, kada se pojavi priča da će biti nekog hapšenja, svi su preko skaja pričali pa se pazilo gde bi policija mogla da upadne, pa se materijal koji je čuvan na računarima brisao. Recimo, momak koji je doneo rasprskavajuće mine, bio je snimljen satom. Kadar u kom se vidi je fotografisan skaj telefonom i tako smo ga čuvali i pokušavali da se raspitamo ko je.

Advokat je zatim pitao: Da li je neko osim vas mogao da podesi špijunske kamere, satove?

- Ne, ja sam ih podučio kako da koriste recimo špijunske naočare, špijunske satove - rekao je svedok.

- Da li ste rekli sve o krivičnim delima za koja znate - pitao je Advokat, a lalić je odgovorio:

- Mislim da jesam.

Advokat je zatim upitao: Ko je za vas bio šef, Belivuk ili Miljković?

- Oni su po karakteru i mnogim drugim stvarima potpuno različiti. Teško je reći ko je bio lider, Beliuvuk je imao harizmu, bio je prirodan, Miljković je vukao poteze bio je mnogo lukaviji. Oni su verujem neke odluke donosili zajedno ili jedan drugom nisu stavljali veto na odluku - objasnio je Lalić i dodao: 

- Praktično, jedan inicira, drugi dopuni. Ne mogu da kažem ko je bio veći autoritet. Naređenja nisu davali drugi, ne bih doživeo od bilo koga iz grupe kao naređenje.

Advokat je pitao: Rekli ste da ste obezbedili plac na zahtev Aleksandra Stankovića i Belivuka?

- Sarađivali smo pre toga i oko trgovine droge. Sa mojim bliskim prijateljem, koji je bio prijatelj Stankovića, oni su dogovorili a ja sam bio u kolima, otišli smo zajedno do placa a posle do stadiona da im odnesemo ključeve. Ja, a ni vlasnik placa nismo znali da će tu biti kriminalnih aktivnosti. Plac se nalazi, Žarkovo ili Železnik, mislim da je Žarkovo, mogao bih da ga prepoznam - kazao je svedok.

- Koji su mesečni finansijski prihodi grupe bili - pitao je advokat.

- 2019. godine, jako slabo.Tek 2020. godine, i to tek druga polovina, grupa je počela ozbiljno da prihoduje, razvila je poslove. 2019. godine, to je bilo tek par hiljada evra, ne biste verovali, bili su mizerni. Ne znam koliko je ko zarađivao, svi su imali neke svoje kriminalne aktivnosti, braća Budimir su recimo bila zadužena za marihuanu, ne mogu da znam koliko su im bili prometi. Niko nije bio zadužen za finansije, svako je imao svoj novčanik. Ja recimo, u okviru kavačkog klana, ne znam koliko novca oni dobiju, reše koliko će nekome da isplate. Meni je Belivuk davao novac, jednom 10.000 drugi 5.000 evra i jednom kilogram kokaina koji nije ispao kilogram jer smo ga podelili. Tih 5.000 je bilo posle Atine, ne znam tačno za šta je sve to bilo. Taj kilogram kokaina, mi smo umešali i dobili dva kilograma, ostao je kod braće Budimir, ja sam možda uzeo sedam do 10.000 evra za 200 ili 300 kilograma kokaina - ispričao je Lalić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Vi ste sve to radili za tih pet, plus 10.000 evra i kokain - pitao je advokat.

- Znam, zvuči neverovatno, samo sam toliko dobio. Znam da imate zamisao kako je to funkcionisalo, ali ništa nije tako - rekao je svedok.

- Šta vam je bio motiv - upitao je advokat.

- Tu se pričalo o brodskim transportima, procentima, govorilo se "samo što nije" i nikada se nije desilo. Prvo vam motiv bude jedino da uđete u grupu, a posle ispadne nešto drugo. Znam da ni drugi nisu dobili, a govorili su nam o mogućnosti da uđemo u brodske transporte, to je ogroman novac, uloži se 11.000 evra po kilogramu a proda se za 35.000 - rekao je Lalić.

- Da li su imali strah da su na merama - pitao je advokat.

- Ja nisam imao strah, znao sam da jesmo. Rekao sam im to, video sam i fizičku pratnju, skinuli smo ih u Ulici Slavka Ćuruvije. Tu kuću su na korišćenje dobili Belivuk i Miljković, nekada smo i noćili tu posle nekih događaja, nas petorica ostali nisu ulazili u nju. Ne mogu da kažem čiji je to objekat, video sam račune, vodi se na neku ženu - kazao je Lalić.

- Govorili ste o bitkoinima... - nastavio je advokat.

- Niko drugi nije imao bitkoine na svojim računima, samo ja. Nikada nisam imao veću vrednost od 7.000 evra i to sam utrošio na skaj - kazao je svedok.

Advokat je zatim pitao: Da li imate saznanja da su državni organi gledali kroz prste ovoj grupi, za neke usluge, za potrebe političkih elita?

- Ja mislim da su to gluposti, znao bih da je neko išao, mislim da to ništa nije tačno - usledio je odgovor.

Lalić je dodao:

- Ne mogu ni da zamislim Miloša Budimira koji prodaje drogu, da ga policija vozi negde na neki krov da zapali prskalicu, pa ga vrati kući a onda neko od njega kupuje drogu, a vidi da ga policija vozika. Sumnjivo mi je, kako bi stekli reputaciju na stadionu, bilo gde, a da ih vozika okolo policijski auto.

Pitanja Belivukovog branioca

Sudsko veće se vratilo u sudnicu i pravo da nastave da postavljaju pitanja imati ostali advokati, branioci okrivljenih.

Advokat Nikola Jerkvović, branilac Veljka Belivuka prvi je postavljao pitanja.

- Na koliko ste razgovora bili sa tužilaštvom - pitao je on.

- Pet ili šest, ja sam inicirao svaki. Mislim da na prvom razgovoru nisam stigao sve da iznesem, postoji verovatnoća da sam u narednim rekao ostalo. Pisanu izjavu počeo sam da pišem posle nekih razgovora. Ne znam tačno kada mi je tužilac saopštio da postoji mogućnost da dobijem status saradnika - kazao je Lalić.

Advokat zatim pitao: Rekli ste da ste opservirali određena lica još 2016. godine?

ATA Images/Antonio Ahel
Veljko Belivuk

- Ne daju mi se tačni podaci ko je lice, možda samo vozila. Nisam se interesovao koja lica pratim, nisam želeo da znam. Mislio sam da je bilo rizično da ih pratim, učestvovao je sa mnom i lično Veljko Belivuk. Nisam dobijao novac za to, Veljko Belivuk je ostao bez svog najbližeg saradnika i ja sam mu se kao prijatelj našao da zaštitimo njegov život, tako je on to predstavio . rekao je svedok.

- Gde ste pratili prvog, rekli ste da su bila dva - upitao je advokat.

- Kod pijace, blizu Bulevara kralja Aleksandra, trebalo je da postavimo kameru na banderu - kazao je Lalić.

- Rekli ste da je grupa osnovana 2019. godine - nastavio je advokat.

- Da, grupa oslonjena na kavački klan. 2016. godine su praćeni ljudi za koje je Belivuk tvrdio da ugrožavaju njegov život - ispričao je Lalić.

- Rekli ste da ste u Barseloni bili 2019 - upitao je advokat.

- Bili smo desetak dana, kod osobe koja se zove Duško. Oslovljavali smo se sa imenima sa kripte. Oragnizovali smo transport narkotika, učestvovao sam jednom prilikom u transportu za Nemačku, bio sam i u magacinima, video sam robu. U Nemačkoj sam sačekao i vozača i preuzeo robu, na dve lokacije - kazao je Lalić.

Advokat je zatim pitao: Rekli ste da je članovima rečeno da će to tek da se dešava?

- Ne, nemojte da mešate, to je organizovao Luka Živanović. To se radilo za kavački klan, Belivuka i Miljkovića i za druge kriminalne grupe - kazao je svedok.

- Rekli ste da ste koristili falsifikovana dokumenta - upitao je advokat.

- Ne, originalna dokumenta na drugo ime. Nisam sa njima prelazio granice, nisam pokušao, jednom sam legitimisan u Španiji. Stajalo je ime Marinko Tintor. Pomogao mi je da dođem do dokumenata kontakt sa skaja, zvao se Karlos, ne znam mu ime i prezime, platio sam ih 10.000 evra - kazao je Lalić.

- Rekli ste da ste prešli nezakonito u Srbiju - pitao je Belivukov branilac.

- Osobe su uslužno radile pečatiranje, odnosno antidatiranje pečata u pasoš. Mislim da se žena zove Jelena - rekao je Lalić.

Na pitanje advokata gde je živeo po povratku u Srbiju, Lalić je rekao da je to bilo na Dedinju, u majčinom stanu.

- Imate završen fakultet, jeste li bili zaposleni - pitao je advokat.

- Jesam, imam skoro 10 godina radnog staža. Zarađivao sam 500 do 1.000 evra. Ne znam zašto je bitno gde sam bio zaposlen - ljutito je reagovao Lalić na pitanje Belivukovog adokata gde je tačno radio, ali je sudija to pitanje odbila.

- Kada ste počeli da prodajete narkotike - pitao je advokat.

- Sa Veljkom sam počeo da prodajem narkotike 2016. godine, a verovatno sam i pre toga posredovao u prodaji kokaina, spida, marihuane. Ja sam uvek posredovao, retko kada sam lično uzeo drogu i odneo je nekome. Naravno, bilo je takvih prilika, ali sam uglavnom kontaktirao i uzimao proviziju. U zadnjim fazama, poslednja godina pred hapšenje, sam posredovao u većim količinama - ispričao je Lalić.

Advokat je zatim pitao: Kolike su količine bile u prometu, 2016. godine kada upoznajete Veljka Belivuka?

- Ja nisam radio u Kola Koli, pričamo o distribuciji droge, neki mesec 50 grama, neki mesec 250 grama. Stvarno nisam vodio evidenciju. Zarada zavisi i od toga kome se proda - rekao je svedok.

- Od kada prodajete drogu u evropskim gradovima - pitao je advokat, a Lalić je odgovorio:

- Od 2019. godine, u Pragu, Beču.

- Koliko ste zarađivali od bitkoina - pitao je advokat.

- Recimo, u januaru pre hapšenja je možda bila najveća transakcija, na kojoj sam od 50.000 evra uzeo četiri posto - kazao je svedok.

- Rekli ste da je svako mogao da prodaje narkotike za sebe - pitao je advokat.

Lalić je odgovorio:

- Pa ne baš tako, niste recimo mogli da kupujete kokain od škaljarskog klana ako sarađujete sa Belivukom i Markom Miljkovićem. Onaj ko je prodavao narkotike za sebe, nije davao harač grupi, ulagao je možda taj novac u neke druge stvari. Teško je bez organizatora bilo ko mogao sam da prodaje narkotike, ne mogu da kažem da li su morali da znaju, ali bilo bi gotovo nemoguće da ne znaju.

Advokat je zatim pitao: Pominjete da se grupa bavila prodajom narkotika i u klubovima? U kom periodu?

- Nekoliko puta sam dolazio ispred kluboba, dva puta bio na ručku, to je bilo tokom 2020. godine - kazao je Lalić.

Miljković i Belivuk Printscreen
Marko Miljković i Veljko Belivuk

Advokat ga je zatim pitao koliko je dobio novca od transporta droge u Nemačku?

- 100 evra po kilogramu, minus operativni troškovi, par hiljada evra - rekao je svedao.

- Rekli ste da ste sarađivali sa Zvicerom - upitao je advokat.

- Jeste, bilo je do 10 pošiljki u Prag i Beč. Koliko sam dobijao zavislilo je ko je kupac, koja je cena, od 250 do 1.500 evra po kilogramu. To su bile količine od pet do 15 kilograma - ispričao je Lalić.

Advokat ga je pitao i da li je stekao nekretnine-

- Stan od 40 kvadrata u Milivoja Blagoja Španca, plaćen 50.000 evra, to je uknjiženo na mene. Kupio sam poslovni prostor na Dedinju, to je to u Srbiji. Takođe, stan u Kotoru. Nisam ga platio, dobio sam ga kao odštetu za neki propali posao - kazao je Lalić.

- Da li ste izvršili krivični delo, taj propali posao - pitao je advokat.

- Jesam. Pod jedan, to stoji u mojoj pisanoj izjavi tužilaštvu, a pod dva, nije uknjižena na mene. Na šta ciljate sada - uzvratio je Lalić.

U sudnici je izbila oštra polemika između branilaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i svedoka saradnika koji je insistirao na tome da je nije sakrio ni jedno krivično delo od tužilaštva, jer mu je to obaveza.

- Da li vam je oduzet sat - pitao je advokat, a Lalić je odgovorio:

Lalić: Jeste, "rolex", dobio sam ga na poklon.

U raspravu sa sudijom, koja mu nije dala reč, ušao je Miljkovićev branilac Vladimir Petrović kog je sudija upozorila da ne remeti red u sudnici. Belivuk je potom pozvao advokata da priđe boksu kako bi imali poverljiv razgovor, a za reč se javio Miljković:

- On je u obavezi da priča sve što zna o krivičnim delima, i ovim i drugim - rekao je Miljković, posle čega je vraćen u boks za optužene.

Advokat je zatim upitao Lalića: Da li ste vlasnik vozila?

- Ne, korisnik sam "škode oktavije". Na šta ciljate - uzvratio je Lalić

Advokat je zatim kazao:

- Radi se o tome, ova pitanja su usmerena na finansijsku korist koju je stekao, ako tvrdi da je dobijao minimalno, odakle tolika korist. Cilj je da ga uhvatimo u laži.

Pošto je ponovo došlo do rasprave između svedoka saradnika i advokata odbrane, sudija je upozorila advokata Marka Miljkovića da može da bude izbačen iz sudnice, jer govori bez odobrenja i mikrofona.

- Da li ste nepokretnost u Kotoru stekli legalno - pitao je advokat Lalića.

- Nisam siguran - rekao je svedok saradni uz osmeh.

Vladimir Petrović, branilac Marka Miljkovića ponovo je protestvovao nezadovoljan kako sudija vodi postupak, tvrdeći da svedok saradnik drsko odgovara. Sudija je potom zbog remećenja reda u sudnci kaznila Petrovića sa 100.000 dinara.

- Tražim vaše izuzeće, i izuzeće veća, i predsednika suda. Sumnjam u vašu pristrasnost, zaprećene su kazne doživotnog zatvora, dok kolega pita vi gledate u predmet, svedok drsko odgovara, vi ne reagujete. Ja smatram da je kod Vas došlo do promene u stavu i ponašanju na današnjem pretresu - rekao je Petrović.

Miljković se javio za reč

Za reč se javio Marko Miljković koji je izveden za govornicu u pratnji stražara. Lalić se okrenuo i gledao u njega, ali Miljković nije progovorio ni reč, javio se ponovo Petrović.

- Na insistiranje mog klijenta, povlačim zahtev za izuzeće - rekao je Petrović, posle čega je suđenje ipak nastavljeno.

E Stock
Marko Miljković

- Poštovano veće, pokušavaju da mi nametnu neke odgovore - rekao je Lalić.

- Koja je cena lokala na Dedinju - pitao je advokat.

- Sto i nešto hiljada - rekao je svedok saradnik.

Advokat ga je pitao od kojih je sredstava to stekao.

- Postoji u banci, porodičnom ušteđevinom. Pribavićemo u banci, Vi biste kolega to trebali da znate, kada se polaže više od 15.000 evra sve mora da se navede - kazao je Lalić.

- Osnovali ste gejming klub - pitao je advokat.

- Jeste, na Partizanovom stadionu, 2020. Ja sam imao ključeve, i ne znam ko još. Mi smo imali prostorije gore kada se popne uz stepenice, imali smo 70 do 100 kvadrata - kazao je Lalić.

Advokat je nastavio:

- Navodite da Vam se Belivuk i Miljković poveravaju oko ubistava Gorana MIhajlovića?

- Pa da, počeli smo prvo da razgovaramo o ubistvu na šinama - rekao je svedok saradnik.

- Kod ubistva Kiće Markovića, rekli ste da ste dali svoj automobil Marku Miljkoviću - upitao je advokat.

- Tako je, rekao mi je da odem na javno mesto, otišao sam u jednu piceriju na Dedinju. Završio sam večeru i kada sam na portalima video da se desilo ubistvo, otišao sam. Rečeno mi je da budem pod kamerama - kazao je Lalić.

- Nije Vam rečeno šta da radite za slučaj hapšenja - upitao je advokat, a Lalić je uzvratio:

- Za taj konkretan slučaj, nisam siguran, mislim da nije.

- Kojim su vozilom Belivuk i Marko Budimir otišli do Soluna pa do Atine - pitao je advokat.

- Oni su svoje vozilo ostavili u Solunu, od Soluna do Atine smo otišli mojim vozilom - rekao je Lalić.

- Nakon te tuče likvidatora u Atini, kada su bili uhapšeni Lainović i Brašnjović, mislili ste da je likvidacija otkazana - pitao je advokat.

- Ja sam naveo da sam tako mislio. Oni su uhapšeni zbog te tuče, mislio sam da neće biti moći da budu iskorišćeni za to krivično delo jer su uhapšeni sa oružjem sa prigušivačima - odgovorio je svedok saradnik.

- Kada kažete likvidacija šta mislite  - pitao je advokat, a Lalić je uzvratio:

- Otvorite Vujakliju.

- Lainovića ste doveli u vezu sa tri likvidacije - nastavio je advokat.

Foto:MUP
 

- Nije on izvršio obe u Atini - kazao je Lalić.

Zatim je ispitivanje teklo na sledeći način:

Advokat: Što se tiče ubistva Kojića, ko je rekao da je Miljkovićev kum?

Lalić: Pa Miljković.

Advokat: Koliko je stepeni bilo tada kada ste ga čekai na parkingu?

Lalić: Ne nosim toplomer sa sobom. Imao sam zimsku jaknu.

Advokat: Koja je bila Vaša uloga?

Lalić: Da izazovem sudar, ako naiđe policija. Ja bih se pravdao da je slučajno došlo do toga.

Advokat: Tvrdite da se Brašnjović posle ubistva Lainovića vratio u Beograd i da je lažirana njegovu smrt?

Lalić: Tako je.

Planirali diverzije

Advokat je zatim pitao:

- Naveli ste da je u cilju pritiska na vlast dogovoreno da se kače parole? Jesu li kačene?

- Jesu - rekao je Lalić.

- Je l' na utakmicama - pitao je advokat.

- Tada nije bilo utakmica - rekao je svedok saradnik.

- Rekli ste da se dugo o tome pričalo - nastavio je branilac.

- Tih dana intenzivno, a slične stvari su bile pominjane i ranije. Pričalo se o tome da ako neko od nas bude uhapšen da se vrše diverzije, puno puta se pričalo o tome - otkrio je Lalić.

-  U tu akciju, stvaranje nereda u republici Srbiji je trebalo da bude uključeno više ljudi? Nužno je zar ne - pitao je advokat.

- Tako je, najuže članstvo je uključeno u to, prva petorka. To su Veljko, Marko, braća Budimir i ja. Nisam siguran da i neko drugi nije imao ta saznanja. Dogovoreno je i da se na prvim sledećim protestima stvore neredi - objasnio je Lalić.

- Samo toliko ljudi da stvori nerede - pitao je advokat.

Miljković i Belivuk/Pink/Printscreen
Marko Miljković i Veljko Belivuk

- Zašto mislite da treba više? Kad zna više, sazna se. Niko nije bio najavio te neke proteste - rekao je Lalić.

- Da li znate kada je predsednik objavio rat mafiji - upitao je advokat.

- To je bio oktobar 2020. godine - kazao je svedok saradnik.

- Kada su Veljko i Marko u januaru 2021. otišli u Crnu Goru - usledilo je pitanje advokata, na šta je Lalić odgovorio:

- Možda desetak dana pre hapšenja

- Rekli ste da su dok su boravili dole, a i posle toga sa odušveljenjem pričali kako su bili sprovođeni i kako deo crnogorske službe stoji iza toga? Od tada počinje dogovor za nerede i tako dalje - pitao je advokat, a Lalić je odgovorio da su "neredi pominjani i ranije".

- Pominjali ste da ste znali da su članovi bili na određenim merama policije - pitao je advokat.

- Nisam tako rekao, stalno mi imputirate. Ja sam bio ubeđen, jer sam video vozila koja me opserviraju, dva vozila. Neke ljude sam posle prepoznao prilikom hapšenja, skidali smo pratnju. Baš su delovali kao policajci, nisu se mnogo skrivali, više bi se skrivali pripadnici suprotne kriminalne grupe. Teško je skrivati se tamo gde ja živim - rekao je Lalić.

Pitanja Belivukovog branioca

Pitanja je postavljao i drugi Belivukov branilac, Dragan Malović.

- Da li ste bili član ili organizator druge kriminalne grupe - bil je prvo pitanje.

- Kriminalom sam se bavio samo u grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i u širem smislu kavačkog klana - rekao je Lalić.

- Koliko ste pratili Vlastimira Miloševića - pitao je Belivukov branilac.

- Pa nekih 10 do 15 dana. Postavio sam opremu, gps traker. Deo opreme su mi refundirali Veljko i Marko - kazao je svedok saradnik.

Advokat je zatim upitao:

- Niste znali da će biti likvidiran?

- Nisam znao, posle sam pobegao u inostranstvo, bio sam u Austriji, Češkoj, Španiji. Vratio sam se 2019. godine - rekao je Lalić.

- Vi ste prodavali drogu dok su Belivuk i Miljković bili u zatvoru - pitao je advokat.

- Jeste, imao sam dodira sa proizvodnjom marihuane . odgovorio je svedok saradnik.

Nova rasprava u sudnici

U sudnici je ponovo izbila rasprava pošto je advokat Veljka Belivuka insistirao da svedok saradnik objasni šta je "bašta" i kako se prodaje marihuana, na šta je po ko zna koji put Lalić odgovorio da bude precizan i da može detaljno da odgovori da se marihuana prodaje tako što se stavi u kesicu "i izvuče vazduh".

Za reč su se javili i drugi advokati tvrdeći da Lalić "omalovažava odbranu" svojim odgovorima i da zbog toga branioci protestvuju.

Advokat Gordana Božilović Petrović, drugi Miljkovićev branilac javila se za reč i optužila svedoka saradnika da je "drčan i drzak" prema odbrani. Belivukov branilac se nadovezao i tražeći da ih Lalić ne naziva kolegama.

Sudija je odgovorila da primedbe mogu da daju kada Srđan Lalić završi.

Advokat je zatim pitao:

- Ko je doneo odluku da se ubije Kića?

- Inicirao je Miljković, izvršio je Lainović. Saznao sam to od njih - odgovorio je Lalić.

- Da li je Lainović bio član grupe - pitao je advokat.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Bio je član kavačkog klana, slušao je Belivuka i Miljkovića. Oni su mu nalazili štekove. Nisam ga pomenuo kao člana grupe jer je mrtav - objasnio je Lalić.

- To se ne zna - bila je opaska advokata, na šta je Lalić odgovorio:

- Ja to znam, mrtav je.

Ljubomir Lainović, podsetimo, zvaniično se vodi kao nestao jer njegovo telo nikada nije pronađeno. Svedok saradnik Srđan Lalić, podsetimo, na početku svog svedočenja, otkrio je da je on učestvovao u ubistvima u Atini i Ljubomira Markovića i da je potom likvidiran na Kosovu i Metohiji.

- Kada ste videli Zvicera pitao je advokat.

- Nikada ga lično nisam video. Kupovao sam drogu od njega, meni je to dozvoljeno, svi ostali su drogu morali da kupuju od Belivuka i Miljkovića - rekao je Lalić.

Pitanja branioca Nemanje Lakićevića

Pitanja je zatim postavljao advokat Dalibor Katančević, branilac Nemanje Lakićevića.

Lakićević je inače bio prijatelj ubijenog Zdravka Radojevića a svedok sasradnik je ranije ispričao da je on na skaju bio Džeri i da se dopisivao sa Miljkovićem.

- Nisam siguran da sam nekada video da se neko dopisuje sa njim, rekli su mi - rekao je Lalić odgovarajući na pitanja Katančevića.

- Rekli ste da su slate glasovne poruke sa Radojevićevog telefona, pošto je on nateran da kaže "ne mogu da pričam u gužvi sam". Da li je takva poruka poslata Lakićeviću - pitao je advokat, a Lalić je na to odgovorio da ne zna.

MUP/Antonio Ahel/ATA Images
 

- Koliko nakon uzimanja telefona šaljete ovakvu poruku - pitao je advokat.

- Ne znam, nekoliko puta je upotrebljivana. Mislim da je slata njegovoj supruzi. Nije imala supruga skaj, poslata je koliko znam na Lakićevićev nalog - rekao je svedok saradnik.

Sudija je na kratko prekinula postavljanje pitanja i upozorila okrivljene u boksu da se ne smeju glasno i da vode računa o ponašanju.

Navodno, optuženi su se glasno smejali izlaganju Lalića, dok je odgovarao na pitanja advokata Katančevića.

Posle toga je suđenje za danas završeno. Nastavak je zakazan za sutra, kada bi pitanja svedoku saradniku trebalo da postavljaju optuženi.

NE PROPUSTITE

Osporavali skaj kao dokaz

Belivuk i Miljković su u dosadašnjem toku postupka na sve načine pokušavali da ospore "Skaj" kao dokaz. Belivuk je lično zahtevao od sudije da se što pre izjasni, ali mu je više puta objašnjeno da odluka ne mora biti donesena iz isih stopa, ali da će se sud svakako izjasniti dok postupak traje. 

Profimedia/Mup
 

 

Veljko Belivuk je čak podsetio i na odluku Vrhovnog kasacionog suda u Italiji, tvrdeći da je on zabranio "Skaj". Lalić je na prethodnom suđenju otkrio nove monstruozne zločine klana, među kojima su i ubistva koja nisu obuhvaćena optužnicom. Njegov današnji iskaz mogao bi da bude jedan od najvažnijih do sada.

Danas se očekuje da na red dođu i pitanja advokata i optuženih.

Odogovarajući na pitanja Lalić je rekao da je Miljković bio mozak ove grupe, kao i da je on osmislio na koji način će se tela, nakon ubijanja, uklanjati. Otkrio je i da je grupa planirala ubistva Dejana Savića i Luke Perenčevića, koji je inače ubijen u maju ove godine na Banjici.

Lalić je rekao da je bio distributer za kriptovanu aplikaciju "Skaj", te da je pre hapšenja imao 1250 korisnika, napominjući da je snabdevao većinu pripadnika "kavačkog klana".

Takođe, odgovarajući na pitanja Lalić je rekao da su tela ubijenih muškaraca fotigrafisali i slali suparničkoj grupi da bi ih zatrašili. Nakon što je Lalić završio svoje izlaganje, ročište je odloženo jer je Miljkovićev branilac Vladimir Petrović tražio izuzeće postpajućih tužilaca Zorana Babića i Saše Ivanića, kao i Tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, Apelacionig tužioca Tomislava Kilibarde i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Svi zahtevi za izuzeće su odbijeni kao neosnovani. Lalić je na prethodnim suđenjima detaljno pričao o ubistvima sa optužnice, kao i o zločinima koji se na njoj nisu našli. On je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na "Kavački klan" čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao 5 miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog čega je planirana njegova likvidacija.

Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. Lalić je pored ubistava sa optužznice pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike