Lalić i Hrvatin samo potvrđuju već poznato: Belivukov krvnik može na slobodu za 12 godina, ali i da izgubi status svedoka saradnika!

17.08.2022

08:10

0

"Već je izgubio poverenje klana, ne bi valjalo da to uradi i sa tužilaštvom"

Lalić i Hrvatin samo potvrđuju već poznato: Belivukov krvnik može na slobodu za 12 godina, ali i da izgubi status svedoka saradnika!
Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen

Srđan Lalić, jedan od glavnih "vojnika" u surovoj armiji Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, spreman je da oda sve tajne ovog klana, a da zauzvrat bude osuđen na 18 godina robije. Ovakav dogovor je i sklopio da tužilaštvom. Međutim, lako može doći do promene.

Lalić je, direktno i indirektno, učestvovao u ubistvima Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Njegov primarni zadatak bila je nabavka i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom "Skaj", što je i njegova struka.

Mediji saznaju sa je Lalić već progovorio o nekim likvidacijama, među kojima je i misteriozna smrt kuma Marka Miljkovića, za kojeg se sumnja da ga je lično on ubio. U pitanju je investitor sa Zvezdare Mirko Kojić Koja, koji se i dalje vodi kao nestao. Sve informacije dostavio je tužilaštvu, a spisak je dugačak.

Sagovornik portala 24sedam, kriminolog Ratomir Antonović, objašnjava da će se svaki Lalićev iskaz tek detaljno proveriti.

- To se radi iz razloga što tužilaštvo nikada ne može biti sigurno da li će on namerno da daje neke tragove kako bi zavarao istragu i naveo je na pogrešan smer. Takođe, mnogi se javljaju da budu svedoci saradnici kako bi sebi obezbedili manju kaznu, a u stvari uopšte ne daju informacije koje su relevantne. Što se Lalića tiče, tužilaštvo je svesno toga da se taj njihov svedok tereti za sedam surovih ubistava, i to niko ne dovodi u pitanje. Ali je procenjeno da bi njegovo svedočenje bilo od veće važnosti za sam postupak koji se vodi protiv Belivukove grupe nego da se on osudi za sva ta krivična dela po nekoj realnoj kazni koja bi, verovatno, iznosila 40 godina zatvora - kaže Antonović za naš portal i dodaje:

- Primarni cilj je da se osude Belivuk i Miljković kao vođe tog klana, a Lalićev iskaz će biti iskorišćen da se činjenicama potkrepe postojeće optužbe i obezbedi što stože osuđivanje i Belivuka i Miljkovića. Svi smo svesni toga da 18 godina zatvora za Lalića ne oslikava realnu kaznu koju zaslužuje, ali njegova saradnja sa tužilaštvom mora biti nagrađena ako se saznaju neke informacije koje će pomoći da se upotpuni postupak protiv Belivuka, Miljkovića i ostatka njihove grupe.

Lalić bi, ipak, mogao završiti i kao dupli gubitnik, jer je već izgubio poverenje u grupi Veljka Belivuka, a u ovom slučaju bi izgubio i poverenje tužilaštva.

- Lalić može izgubiti status svedoka saradnika ako zloupotrebi poverenje koje mu je ukazano, ako bude davao netačne informacije ili poluinformacije i prikrivao neke istine za koje svi znamo da su takve. Tada se za njega stvara upravo suprotno, a to su otežavajuće okolnosti. Tada bi bilo jasno da je hteo da obmane tužilaštvo, a da pomogne grupi kojoj je pripadao - objašnjava nam Antonović.

On bi mogao na slobodi da bude za12 godina. 

- Ovaj postupak će sigurno dugo trajati, tu je i dobro vladanje, a postoji i mogućnost da mu se negde na polovini kazne omogući da ostatak odsluži u kućnom pritvoru - kaže kriminolog.

Sve informacije o Lalićevim iskazima, koje su poznate javnosti, tužilaštvo nisu navele na trag neotkrivenim likvidacijama ili poslovima. Međutim, to mu nije ni potrebno da bi dobio svoju nagradu.

- I Lalić i Hrvatin, koliko je poznato, iznose činjenice koje su tužilaštvu već bile poznate. Uvek sa svedokom saradnikom postoji ta bojazan da ćete od njega dobiti informacije kojima već raspolažete, ali ne možete da ga okrivite da ne sarađuje, već on raspolaže samo informacijama koje su već poznate, a ne onim dodatnim, koje bi bile od značaja za proširenje optužnice. Sigurno je samo da će moći da da dodatni dokaz za neku činjenicu koja je ranije bila potvrđena, ali ne i dokazana - kaže Antonović.

Podsetimo, osim za sedam pomenutih ubistava u kojima je učestvovao, Lalić bi mogao da kaže i ko je organizovao, a ko izvršavao ubistva u Crnoj Gori i Grčkoj, za koja postoje sumnje, ali ne i dokazi.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti