Srđan Lalić danas o "Skaj" aplikaciji: Najvažnije svedočenje Veljinog koljača, a potom i nezgodna pitanja!

29.11.2022

07:00

0

Svedočenje Srđana Lalića ključno za odluku da li če "Skaj" komunikacija biti dokaz tokom sudskog postupka

Srđan Lalić danas o "Skaj" aplikaciji: Najvažnije svedočenje Veljinog koljača,  a potom i nezgodna pitanja!
Veljko Belivuk ispituje Srđana Lalića: Ilustracija - Copyright Profimedia/Mup

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se sa nestrpljenjem očekuje ispitivanje svedoka okrivljenog Srđana Lalića, koji bi prvo trebalo da govori o "Skaj" aplikaciji. Posle njegovog izlaganja, optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i drugi pripadnici njihove organizovane kriminane grupe, dobiće priliku da Lalića i sami ispitaju. Lalićevo svedočenje veoma je važno zbog predstojeće odluke suda da li će se "Skaj" komunikacija tretirati kao dokaz tokom procesa.

Zahtev za izuzeće svih tužilaca u državi, koji su podneli branioci Marka Miljkovića optuženog da je sa Veljkom Belivukom organizovao kriminalnu grupu kojoj se sudi za sedam ubistava, odbijen je i suđenje bi trebalo da bude nastavljeno danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je zahtev Marka Miljkovića i njegovih branilaca odbijen, svedočenje bi sutra trebalo da nastavi Lalić. Pošto završi sa slobodnim izlaganjem, pitanja će moći da mu postave članovi sudskog veća, zamenici tužioca, advokati, kao i sami optuženi

Suđenje je, da podsetimo, 10. novembra odloženo, jer je pre nastavka svedočenja svedoka okrivljenog Srđana Lalića, advokat Vladimir Petrović, koji inače brani Miljkovića, zatražio izuezteće zamenika specijalnog tužioca koji postupaju u predmetu, zatim tužioca za organizovani kriminal,  potom republičkog tužioca, kao i višeg javnog tužioca u Beogradu.

Zbog ovog zahteva, suđenje je tog dana moralo da bude odloženo, kako bi se o njemu odlučilo. Pre zahteva za izuzeće, Lalić je, kako smo već izveštavali, dva dana detaljno govorio o ubistvima koja su obuhvaćena optužnicom, ali i onima koja se i dalje vode kao nerešena.

Dokaz ili ne?

Svedočenje Lalića o "Skaj" aoplikaciji koje bi trebalo da usledi moglo bi da baci novo svetlo na čitav slučaj, jer se očekuje najvažnija odluka suda - da li će taj šifrovani softver biti priznat kao dokaz protiv opuženih pripadnika zloglasnog klana.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
Veljko Belivuk i Srđan Lalić

Belivuk i Miljković su u dosadašnjem toku postupka na sve načine pokušavali da ospore "Skaj" kao dokaz. Belivuk je lično zahtevao od sudije da se što pre izjasni, ali mu je više puta objašnjeno da odluka ne mora biti donesena iz isih stopa, ali da će se sud svakako izjasniti dok postupak traje. 

Veljko Belivuk je čak podsetio i na odluku Vrhovnog kasacionog suda u Italiji, tvrdeći da je on zabranio "Skaj". Lalić je na prethodnom suđenju otkrio nove monstruozne zločine klana, među kojima su i ubistva koja nisu obuhvaćena optužnicom. Njegov današnji iskaz mogao bi da bude jedan od najvažnijih do sada.

Podsetimo, 15. jula ove godine, bivši inspekor SBPOK-a Božidar Stolić je pred istim sudom osuđen na dve godine zatvora upravo na osnovu dokaza sa aplikacije "Skaj", koji su zvanično prihvaćeni, ali samo, kako je naglašeno, u tom postupku.

Logističar za zločine

Srđan Lalić je jedini svedok saradnik koji ima direktna, a ne posredna saznanja o jezivim dešavanjima u Ritopeku i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio je sporazum na 18 godina zatvora, u zamenu da ispriča sve što zna o klanu.

Lalić je otima, mučio i ubijao ljude, dilovao i distribuirao drogu i oružje, bio logističar za zločine i hakerisao video nadzore, kako bi lakše uništio nečije živote.

Foto: 24sedam/Pink/Printscreen
Kuća strave u Ritopeku i Srđan Lalić

Ubijanje pripadnika suparničkog klana u sobi strave u Ritopeku bio je Lalićev posao. Tim poslovnim zadacima prilazio je sistematično, pedantno i hladnokrvno. Tuđa smrt bila je njegov život. Sada o svim zločinima u kojima je učestvovao i za koje zna, javno govori sistematično, pedantno i hladnokrvno. Tuđa smrt i robija, sada znače njegovu slobodu.

Za samo dva dana Lalić je "kavčane" i Belivukov ogranak, koji se zvanično terete za sedam ubistava, uspeo da optuži za još desetak mafijaških likvidacija i otmica, koje se ne nalaze u optužnici. Objasnio je da je grupa funkcionisala poput kartela, sa vojničkom hijerarhijom i zadacima i to na teritoriji gotovo cele Evrope.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike