Korać stopama Legije, Boće, Lovrenovića, Boškovića: Dođu, predstave se i odu na robiju!

02.05.2022

18:45

0

Filip se predao u zagrebačkom zatvoru, Legija ispred svoje kuće, Boča, Lovrenović i Bošković otišli u policiju

Korać stopama Legije, Boće, Lovrenovića, Boškovića: Dođu, predstave se i odu na robiju!
predaja (1) - Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

"Dobar dan, ja sam Filip Korać i došao sam da se prijavim", ovim rečima se, u pratnji afvokata, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, sam prijavio u zagrebački zatvor Remetinac, jer je u Hrvatskoj optužen za falsifikovanje dokumenata. Na današnji dan, oko 21 sat, 2004. godine čuvarima ispred kuće na Ceraku prišao je čovek, bradat, sa kosom do pola leđa. Delovalo je da je pripit i predstavio se: "Ja sam Milorad Ulemek Legija, hoću da se predam". Tog trenutka bivši komandant Jedinice za specijalne operacije bio je najtraženiji begunac u zemlji, osumnjičen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Oni, međutim, nisu jedini koji su se sami i ničim izazvani predali policiji. Osim Legije i Koraća to su učinili i Aleksandar Bošković, pripadnik grupe Darka Šarića, zatim Dušan Lovrenović, Dalibor Bogdanović Boća i drugi.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Korać se, poput većine pripadnika "škaljarskog" i "kavačkog klana", iza rešetaka obreo zbog posedovanja lažnih isprava, kao po pravilu hrvatskih. On je nekoliko puta bežao iz Srbije, a često je utočište pronalazio u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj, gde je i sada uhapšen. Za njim je pre hapšenja bila raspisana Interpolova poternica na inicijativu Hrvatske.

U Srbiji Korać nije ni za šta optužen. Kad bi došao u Srbiju, najnormalnije bi mogao da se šeta ulicom, jer ga naša policija ni zbog čega ne traži.

Kao potencijalni razlog Koraćeve predaje navodi se njegov strah za ličnu bezbednost posle iskaza Veljka Belivuka i Marka Miljkovića da je pokušao da ih ubije. Javnosti je poznato i da su oni pokušali da ubiju njega, zapravo da ga namame u klanicu u Ritopeku i slali su mu preteće poruke.

Mislili da je šala

Bio je 2. maj 2004. godine kad se predao Milorad Ulemek Legja policajcima ispred svoje kuće u Ulici Ilije Stojadinovića. Kad se predstavio i rekao ko je policajci su u prvi mah pomislili da je neka šala, ali već sledećeg trenutka, svesni da je pred njima bivši komandant "crvenih beretki" i najtraženiji begunac zbog ubistva tadašnjeg premijera Srbije, razbežali su se i pozvali komandanta beogradskog odreda žandarmerije, a ovaj svog pretpostavljenog, Gorana Radosavljevića Gurija.

Profimedia
 

U momentu predaje Legija nije uopšte ličio na sebe. Imao je kosu do pola leđa i bradu, a prvo što je navodno tražio posle predaje bilo je da ga ošišaju. Legija je navodno ispričao da se posle 14 meseci bekstva predao da svoju porodicu ne bi doveo u opasnost. O motivima njegove predaje, međutim, spekulisalo se kasnije na mnogo načina, a pravi razlog nikad nije zvanično utvrđen.

Printscreen/Facebook/Legende90
 

Dušan Lovrenović iz Gradiške za kojim je bila raspisana poternica u okviru akcije “Storidž 2” u martu ove godine predao se u Zagrebu u prisustvu advokata. On je osumnjičen da je više od dve godine trgovao narkoticima i oružjem sa osobama uhapšenim u toj akciji, a grupa se bavila prevozom i skladištenjem droge. Novcem od prodaje droge, kako se sumnja, kupovali su nekretnine i skupocene automobile.

Printscreen/Instagram/soniasuarezgmz
 

Lovrenović je sin Milivoja Lovrenovića, za kojim je raspisana poternica za ubistvo Strahinje Stojanovića. Dušan je, prema informacijama iz istrage, kupovao pištolje koje je prepravljao i prodavao, a sumnja se da je to radio preko firme u Slovačkoj, kao i da je deo tog oružja završio u Srbiji.

Oružjem snabdevao Belivuka

Pored ostalog, Lovrenović je bio osumnjičen da je oružjem snabdevao klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Aleksandar Bošković, jedan od, kako se sumnja, pripadnika organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, sam se predao policiji 16. aprila.

Darko Šarić je uhapšen  tri dana ranije zajedno sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem, huliganom Urošem Mišićem, kao i sa dvojicom pripadnika obezbeđenja.

Antonio Ahel/ATA Images
 

U okviru velike međunarodne akcije koordinirane od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal uhapsili su više osoba osumnjičenih da pripadaju grupi Darka Šarića, koja se tereti i za kriminalne aktvnosti na više kontinenata.  Šarić je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe.

Bivši policajac Dalibor Bogdanović Boća osumnjičen za pucnjavu u kojoj je ranjen Goran Kovačević Goranac, a ubijen MMA borac Uroš Stefanović predao se policiji u martu ove godine i to posle više od pola godine u bekstvu.

Boća se tereti za ubistvo

Bogdanović je bio u bekstvu od kada je za njim 7. septembra prošle godine raspisana poternica, a tužilaštvo je tada potvrdilo da je uz poternicu predloženo i određivanje pritvora za njega i još jednog osumnjičenog D. J. (43), koji je pritvoren 15. septembra.

Printscreen/YouTube
 

On se, prema ranijim izjavama tužilaštva, sumnjiči za krivično delo teško ubistvo i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sumnja se da je D. J. vozio automobil iz koga je pucano na Goranca i Stefanovića. Pošto se predao, prema pisanju medija, do detalja je opisao kako je planirana "sačekuša" i sa kim je bio tokom činjenja zločina. Napadači su Goranca i Stefanovića presreli kolima u Cankarevoj 8. Iako su njih dvojica, kako se sumnja, pokušali da pobegnu, napravljena im je "sačekuša" i na njih je otvorena vatra.

Bogdanović je, da posetimo, dve godine ranije teško ranjen kada mu je podmetnut eksploziv ispod sedišta džipa i od ranije je poznat policiji, a u zgradi u kojoj se nalazio prošle godine je bio pronađen eksploziv. Bogdanovića su četiri puta pokušali da likvidiraju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike